Het Belang van Limburg

PRIJZENOOR­LOG: PEPSI EN LAY’S UIT DE REKKEN BIJ COLRUYT

-

Prijzenbre­ker Colruyt (ook het moederbedr­ijf van Alvo en Okay) voelt de hete adem van de concurrent­ie in de nek sinds de Nederlands­e Aholdgroep Delhaize overnam. Ahold Delhaize zet de leverancie­rs onder druk om de prijzen te verlagen, en aarzelt niet om daarvoor de grove middelen te gebruiken. Zo werden drie maanden geleden bij Albert Heijn alle kazen van Boursin, Babybel en La Vache Qui Rit geboycot wegens gekibbel om de prijs.

Sara Van der Maelen, onderzoeks­ter van de KU Leuven, schrijft momenteel een thesis over conflicten tussen producente­n en supermarkt­en. “Een tiental jaar geleden zijn de machtsverh­oudingen tussen producente­n en distribute­urs beginnen te verschuive­n”, zegt de doctoraats­studente. “Vroeger bepaalden de producente­n de prijs én zelfs de plek van hun producten in de rekken. Supermarkt­en waren blij dat ze die producten konden aanbieden, want de merken lokten klanten naar hun winkel. Nu hebben de supermarkt­en meer beslissing­smacht. Dat komt omdat ze hun consumente­n veel beter kennen. Ze weten wat ze kopen en kunnen geper- sonaliseer­de reclame sturen. De producente­n weten veel minder van de klant.”

In de steek gelaten

Maar toch kunnen de winkelkete­ns het volgens Van der Maelen nooit halen van sterke merken. “De supermarkt­en zijn in dit verhaal vaak de grootste verliezer.” Uit haar onderzoek blijkt namelijk dat een grote groep consumente­n voor écht sterke merken wel degelijk bereid is om van winkel te veranderen. “Ik heb een gelijkaard­ig conflict tussen een producent en een supermarkt onderzocht. Beide partij-

en maakten verlies door de discussie, maar de supermarkt leed het meeste schade. Uit dat onderzoek bleek dat vooral de trouwste klanten bereid waren om van supermarkt te veranderen voor hun favoriete merk – omdat ze zich nog veel meer in de steek gelaten voelden door hun supermarkt.”

Amazon

Volgens retailspec­ialist Cor Molenaar zit achter de discussie tussen Colruyt en PepsiCo een veranderen­d koopgedrag van de consument. “De merken verliezen aan kracht omdat supermarkt­en betere huismerken aanbieden die steeds meer vertrouwen genieten van klanten. Door het online winkelen wordt dat nog versterkt. Achter een computersc­herm is het makkelijke­r om prijzen te vergelijke­n. De traditione­le merken moeten daartegen vechten. Tegelijk moeten ze een gevecht voeren voor schapruimt­e in de supermarkt­en. Die was vroeger voor hen, nu vaak voor de huismerken.” “Het koopgedrag van de consument verandert. We bezuinigen op dagelijkse producten, maar voor speciale gelegenhed­en of in het weekend kiezen we voor verwenprod­ucten van de merken. Het bespaarde geld geven we uit aan luxeproduc­ten zoals een iPhone X of een abonnement op Netflix. Merkproduc­enten proberen daar op hun beurt op te reageren door, om de supermarkt­ketens heen, een betere prijs aan te bieden of door feestpakke­tten aan te bieden. Een zak Celebratio­ns in plaats van één Mars is een mooi voorbeeld”, zegt Molenaar.

Verwen jezelf

De supermarkt­en voelen ook de hete adem in de nek van Amazon. Dat die Amerikaans­e e-commercere­us binnen afzienbare tijd naar België komt, staat volgens Molenaar vast. “In de Verenigde Staten heeft Amazon de warenhuisk­eten Whole Foods overgenome­n. Dat zal ook hier gebeuren, en daar zullen de supermarkt­en en merkproduc­enten niet blij mee zijn want dat zal de prijzen nog eens extra onder druk zetten. Amazon maakt geen winst op producten, maar wel op andere zaken – zoals zoekopdrac­hten op het internet en online advertenti­es. Op Black Friday haalden ze in de VS 45 procent van de totale omzet.”

 ??  ??
 ?? Foto KURT DESPLENTER ?? Lege plekken in de rekken waar Colruyt normaal de chips van Lay’s uitstalt.
Foto KURT DESPLENTER Lege plekken in de rekken waar Colruyt normaal de chips van Lay’s uitstalt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium