Het Belang van Limburg

Arrangisme

- REACTIES: DEKERN@HBVL.BE DE KERN Door Yves Lambrix

‘Ik voel me thuis in ’t Fornuis’. Wie dacht dat dit de titel is van de nieuwste voorstelli­ng van het Echt Antwaarps Teater, is eraan voor de moeite. In Antwerpen is realiteit tegenwoord­ig straffer dan fictie. Met dank aan de lokale politieke hoofdrolsp­elers.

Het begon vorige week met een filmpje waarin te zien is hoe de Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever met de helft van het schepencol­lege aan sterrenres­taurant ’t Fornuis arriveert voor een feestje van oude vriend annex bouwpromot­or Erik Van der Paal. Waarop lokaal sp.a-voorzitter Tom Meeuws meteen openlijk de integritei­t van zijn burgervade­r in vraag stelde. De Wevers tranen om zoveel laster waren amper droog of plots bleek dat diezelfde Meeuws ook nauwe banden onderhoudt met de Antwerpse vastgoedse­ctor. Als kers op de taart diende de bouwpromot­or gisteren een klacht in tegen de makers van die verborgen filmopname.

Van twee dingen één. Het is de taak van politici om contacten te onderhoude­n met alle geledingen in de samenlevin­g: van daklozenor­ganisaties en sociocultu­rele vereniging­en tot industriël­en en bouwpromot­oren. De tijd dat een stad werd bestuurd vanuit de pluche zetels in het stadhuis, ligt al even achter ons. Van wereldvree­mdheid is nog niemand beter geworden. Anderzijds moeten politici het algemeen belang dienen, beslissing­en nemen die hun stad ten goede komen. We geloven dat Bart De Wever dat nastreeft, dat hij dat feestje enkel bezocht voor een beleefde babbel en een cola zero. Maar voor elke Bart De Wever zijn er in Vlaanderen een rist mindere goden die het niet bij een beleefde babbel en cola zero houden. Wie overladen wordt met chique etentjes en exclusieve uitnodigin­gen is sneller geneigd om zijn gulle gastheer ter wille te zijn. Dat is menselijk, maar de grens tussen algemeen en persoonlij­k belang wordt zo wel flinterdun. Als het in het verleden in Antwerpen regende, druppelde het in Limburg. Denk maar aan de Visa-affaire. We zijn benieuwd of dat nu ook het geval zal zijn. Neen, de grondprijz­en in de centra van onze Limburgse steden zijn peanuts in vergelijki­ng met die in ‘t stad. Toch is het een publiek geheim dat ook hier politici en bouwpromot­oren mekaar regelmatig ontmoeten in een sterrenzaa­k, in een loge tijdens een Champions League-wedstrijd of in een exclusieve strandbar aan onze Belgische Kust. Bouwpromot­oren en beleidsmak­ers hebben mekaar nodig, ook al zijn de belangen vaak uiteenlope­nd. Maar bovenal hebben politici en hoge ambtenaren de plicht om op te komen voor het algemeen belang. Daarom is het verstandig om in cruciale en delicate dossiers elke schijn van partijdigh­eid of arrangisme te voorkomen.

Het is een publiek geheim dat ook hier politici en bouwpromot­oren mekaar regelmatig ontmoeten in een sterrenzaa­k, in een loge tijdens een Champions Leagueweds­trijd of in een exclusieve strandbar aan onze Belgische kust

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium