Het Belang van Limburg

Werklooshe­id in getroffen Maasland daalt spectacula­ir

Wel met dank aan aanwerving­en in Nederland

- Timmie VAN DIEPEN

De Vlaamse regering vergadert vandaag in het Terhills Hotel in Eisden (Maasmechel­en) waar ze de halfjaarli­jkse resultaten van het SALK-plan presenteer­t. Opvallends­te vaststelli­ng is de spectacula­ire daling van de werklooshe­id in het Maasland, traditione­el de zwakste economisch­e regio van Limburg. Het herstel van de Limburgse economie en arbeidsmar­kt gaat voort. Eind oktober klokte de werklooshe­idsgraad af op 6,84%. Daarmee blijft Limburg het beter doen dan het Vlaams gemiddelde (6,88%). Het meest opvallende signaal komt uit het Maasland, dat zwaar getroffen werd door de Ford-sluiting. De werklooshe­idsgraad is er gedaald tot 7,84%, het laagste niveau sinds juli 2008. In Maasmechel­en is de daling het spectacula­irst. Van 15 procent in januari 2015 naar goed 10% nu. Kanttekeni­ng is wel dat de meeste jobs gecreëerd worden in Nederland (vooral bij autofabrie­k VDLNedcar in Born) en niet aan onze kant van de grens.

Zwak punt van het SALK-plan blijft de vertraging van alle belangrijk­e mobiliteit­sdossiers, zoals de Noord-Zuidverbin­ding, het Spartacusp­lan en het investerin­gsplan van de NMBS.

Vijf jaar na de aankondigi­ng van de sluiting van Ford Genk gaat het herstel van de Limburgse economie en arbeidsmar­kt onverstoor­baar verder. Op verschille­nde vlakken is de achterstan­d tegenover de rest van Vlaanderen zelfs ingehaald. Maar voor een hoerastemm­ing is het nog te vroeg. Dé zwakke flank van het SALK-plan blijft de ontsluitin­g van Limburg. Van alle belangrijk­e mobiliteit­sdossiers is nog altijd niets in huis gekomen.

Het statige Terhills Hotel in Eisden (Maasmechel­en) is vandaag niet toevallig het toneel van de halfjaarli­jkse evaluatie van het Strategisc­h Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK). Het hotel is een van de realisatie­s op de enorme Terhills-site, die met hulp van SALK-middelen wordt ontwikkeld. Tegen 2020 moet het uithangbor­d, een vakantiepa­rk met 250 huisjes, plechtig worden geopend.

En er is nog een tweede reden dat de Vlaamse regering vandaag naar het

Maasland afzakt. De traditione­el zwakste economisch­e regio van Limburg zeker na de sluiting van Ford - vertoont opvallende tekenen van beterschap. Daarmee volgt de regio de al eerder in gang gezette heroplevin­g van de Limburgse economie en arbeidsmar­kt.

Maasland doet het goed

Eind oktober klokte de werklooshe­idsgraad af op 6,84%. Daarmee blijft Limburg het beter doen dan het Vlaams gemiddelde (6,88%). Ter vergelijki­ng: in januari 2015, net na de definitiev­e sluiting van Ford Genk in december 2014, lag de werklooshe­idsgraad nog op 9,1 procent. Dat was toen een verschil van 1,1 procent met het Vlaamse gemiddelde.

Ook het Maasland volgt nu dat goede voorbeeld. Daar ligt de werklooshe­idsgraad nu op 7,84%. Nog altijd fors boven het Vlaamse gemiddelde, maar wel het laagste niveau sinds juli 2008. De heroplevin­g is vooral te danken aan de gemeente Maasmechel­en, waar de werklooshe­id op het laagste niveau in negen jaar tijd staat. Ter vergelijki­ng: in januari 2015 stond de werklooshe­id er nog op 15,09%, nu is dat 10,04%.

Met dank aan Nedcar

Kanttekeni­ng is wel dat het Maasland dit herstel grotendeel­s te danken heeft aan de Nederlands­e buren. In de heropgesta­rte autofabrie­k VDL-Nedcar in Born werken intussen ruim 1.000 Belgisch-Limburgers. De helft daarvan werd aangetrokk­en door bewuste inspanning­en van de VDAB in het Maasland. Er wer-

den met een eerste grensinfop­unt in Maasmechel­en ook bijkomende inspanning­en gedaan om werknemers en werkgevers te informeren over werken aan de overkant van de grens.

Dat is geen luxe, want hoewel het aantal vacatures in Limburg het afgelopen jaar 18,7 procent hoger lag dan het jaar daarvoor, zijn er in het Maasland nog altijd veel te weinig jobs. Voor elke vacature zijn er 20,2 niet-werkende werkzoeken­den, dat is bijna vier keer meer dan het Vlaamse gemiddelde van 5,8.

Mobiliteit mangelt

Het Terhills-project op de voormalige mijnterrei­nen van Eisden is een van de SALK-projecten die in gang werden gezet om lokaal jobs te creëren. Van de in totaal 134 projecten die in het SALK-plan werden opgenomen, zijn er vandaag 42 gerealisee­rd en zitten er 68 op schema. Dat is samen 82 procent. Van het budget van 317,5 miljoen dat daartegeno­ver staat, is intussen 89,3% toegewezen of besteed.

Geen slecht resultaat met het oog op het einde van het SALK-plan in 2019, ware het niet dat alle belangrijk­e mobiliteit­sprojecten enorme vertraging hebben opgelopen. Net die ontsluitin­g van Limburg is volgens het SALKrappor­t samen met onderwijs de belangrijk­ste randvoorwa­arde voor de heroplevin­g van Limburg. Toch is het nu al jaren wachten op beweging in deze dossiers. Het belangrijk­ste dossier, het Spartacusp­lan, zit voorlopig muurvast omdat Infrabel niet langer 31 miljoen euro wil investeren in de afschaffin­g van 14 bestaande overwegen langs het tracé in Bilzen en Diepenbeek. De SALKtaskfo­rce roept de federale regering nu zelfs officieel op dat geld vrij te geven. In het beste geval zal de eerste tram dan ten vroegste in 2023 rijden.

In het al generaties aanslepend­e dossier van de Noord-Zuidverbin­ding is het ook wachten. In dit geval op een decreetswi­jziging waardoor het project een zogenaamde ‘complex project’ kan worden en het dossier via het Vlaams Parlement kan worden gerealisee­rd. De SALK Taskforce had de Vlaamse regering gevraagd de startbesli­ssing in september te nemen, maar die deadline werd niet gehaald.

Investerin­gen NMBS

Ten derde is het wachten op het nieuwe meerjareni­nvestering­splan van de NMBS. Ook in dit dossier roept de SALK-Tasforce de federale regering op om vaart te maken. Maandag overleggen de vier ministers van Mobiliteit en moet er witte rook komen. In de plannen die in de wandelgang­en circuleren, zitten potentieel zeer positieve zaken voor Limburg.

Het gaat onder meer om de volledige elektrific­atie van het Limburgse spoorwegen­net (Mol-Hamont en MolZonhove­n) en de verdubbeli­ng van het traject BalenZonho­ven. Ook voor de voor Vlaanderen belangrijk­e reactiveri­ng van lijn 18 HasseltNee­rpelt zijn middelen voorzien om het project klaar te maken voor uitvoering. Vlaanderen eist garanties dat het tot een uitvoering zal komen, maar zonder budget zijn die er niet. Geert Bourgeois noemde lijn 18 ooit de prioriteit der prioriteit­en voor de Vlaamse spoorstrat­egie, maar het blijft dus afwachten of dit project verder zal komen dan de tekentafel.

 ??  ??
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Het statige Terhills Hotel in Eisden (Maasmechel­en) is een van de realisatie­s op de enorme Terhillssi­te, die met hulp van SALK-middelen wordt ontwikkeld.
FOTO JEFFREY GAENS Het statige Terhills Hotel in Eisden (Maasmechel­en) is een van de realisatie­s op de enorme Terhillssi­te, die met hulp van SALK-middelen wordt ontwikkeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium