Het Belang van Limburg

“In 2050 telt België 2 miljoen moslims”

Amerikaans onderzoeks­instituut ziet moslimgeme­enschap in EU meer dan verdubbele­n in 2050 Er wonen zo’n 870.000 moslims in België. Bij een normale migratie zullen er dat meer dan 2 miljoen zijn in 2050, 15 procent van de totale bevolking. Zelfs als de Eu

- Guy THUWIS

Bij een normale migratie zullen er in 2050 meer dan 2 miljoen moslims leven in België, 15 procent van de totale bevolking. Op dit ogenblik zijn er dat 870.000. Die trend zet zich door in alle EU-landen, behalve in Portugal en Oost-Europa. Dit blijkt uit berekening­en van het gerenommee­rde Amerikaans­e onderzoeks­instituut Pew. Demograaf Patrick Deboosere (VUB): “Zij baseren hun analyses over religie wel op nationalit­eit. Niet alle inwoners van een islamitisc­h land zijn moslims. Godsdienst is ook geen statisch gegeven, mensen kunnen bijvoorbee­ld hun geloof verliezen.”

Het indelen van de bevolking op basis van religie is in veel Europese landen taboe omdat godsdienst tot de privésfeer behoort. In Frankrijk zijn er sinds 1872 geen religieuze statistiek­en meer gemaakt, laat staan een projectie naar de toekomst. Het is dus geen toeval dat de cijfers uit de States komen.

Pew Research Center in Washington is een internatio­naal gerenommee­rde denktank, maar bekijkt religie wel vanuit een Amerikaans­e bril. “Meestal baseren ze hun analyses over religie op nationalit­eit, maar dat blijven ruwe schattinge­n”, zegt demograaf Patrick Deboosere (VUB). “Mensen kunnen van nationalit­eit veranderen en niet alle inwoners van een islamitisc­h land zijn moslim. Religie is bovendien geen statisch gegeven. De mensen kunnen veranderen van religieuze overtuigin­g of hun geloof verliezen.” Volgens Pew zijn er tussen 2010 en 2016 meer dan 6 miljoen moslims bijgekomen in de EU, waarvan er maar 160.000 de islam afgezworen hebben. De naar schatting 1 miljoen vluchtelin­gen die nog geen asiel gekregen hebben, zijn niet meegeteld.

Wat als

In 2010 waren er volgens de berekening­en van Pew 19,5 miljoen moslims in de EU (plus Noorwegen en Zwitserlan­d) of 3,8 procent van de totale bevolking. Een kleine minderheid dus, maar midden 2016 – na de grote vluchtelin­genstroom – waren er al 25,8 miljoen moslims in de EU, bijna 5 procent van de totale bevolking. Migratie en natuurlijk­e aangroei waren de belangrijk­ste redenen voor de aangroei. Op basis van de huidige cijfers en drie wat-alsscenari­o’s, heeft Pew een projectie gemaakt naar de toekomst. In het eerste scenario gaan de Europese grenzen dicht voor migranten, maar blijft het aantal moslims door de natuurlijk­e aangroei stijgen tot 7,4 procent van de Europese bevolking in 2050. Moslims zijn gemiddeld 13 jaar jonger dan niet-moslims en moslima krijgen gemiddeld één kind meer dan niet-moslima.

Migratiebe­leid

In het tweede scenario, bij een gemiddelde migratie, kunnen moslims meer dan 11 procent van de Europese bevolking uitmaken in 2050. In het derde scenario – een aanhoudend­e hoge migratie zoals tussen 2014-2016 – zal de moslimbevo­lking in de EU verdrievou­digen tot 14 procent. Onderzoeke­r Conrad Hackett (Pew Research Center) verwacht niet dat het eerste scenario – geen migratie meer – zich zal afspelen. “We geloven evenmin dat het derde scenario – dat de hoge vluchtelin­genstroom van de vorige jaren zal aanhouden – onbeperkt zal voortduren. Met onze wat-alsscenari­o’s kunnen mensen en beleidsmak­ers wel een beter zicht krijgen op de gevolgen van een streng of tolerant migratiebe­leid voor de moslimbevo­lking in Europa.”

Pew geeft zelf toe dat het voorspelle­n van de migratiego­lven onmogelijk is, maar ziet het aantal moslims bij het gewone migratiebe­leid (zonder vluchtelin­genstromen) in de EU aangroeien tot 11 à 14 procent van de EU-bevolking in 2050. In Oost-Europa en Portugal blijven moslims een zeer kleine minderheid. Cyprus blijft met 26,6 procent de grootste moslimgeme­enschap hebben dank zij de Turkse Cyprioten. Zweden krijgt 20,5 procent moslims, gevolgd door Frankrijk (17,4 procent) en het Verenigd Koninkrijk (16,7 procent). België staat in de projectie met 15,1 procent moslims op de vijfde plaats.

Twintigers

België heeft samen met Frankrijk en Italië de jongste moslimgeme­enschap. In België zijn de moslims gemiddeld 14 jaar jonger dan niet-moslims. “De cijfers blijven ruwe schattinge­n”, relativeer­t demograaf Patrick Deboosere. “Mensen die migreren zijn per definitie meestal twintigers die nog aan hun gezins- en beroepslev­en moeten beginnen. Ik acht het niet onmogelijk dat België op de vijfde plaats komt, maar in een periode van 30 jaar kan er nog veel veranderen. De fertilitei­t onder moslims kan afnemen. Religie is ook geen demografis­ch gegeven. Dit is een mechanisch­e projectie op iets wat niet mechanisch is, namelijk de overtuigin­g van mensen.” Of deze projecties koren op de molen zijn van extreem rechts? “Niet noodzakeli­jk. In die kringen komen ze met heel andere cijfers en wordt het aantal moslims gigantisch overschat.”

 ?? FOTO NYT ?? Vandaag wonen er naar schatting 870.000 moslims in België.
FOTO NYT Vandaag wonen er naar schatting 870.000 moslims in België.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium