Het Belang van Limburg

Chauffeurs sukkelen in metersdiep­e waterplas

Chauffeurs komen op landweg terecht door omgewaaide omleidings­borden

- Mark DREESEN

Tot twee keer toe zijn automobili­sten terechtgek­omen in een overgelope­n wadi in Veldwezelt op een verharde landweg. Telkens moesten de hulpdienst­en uitrukken om de auto’s uit het water te takelen. Woensdagav­ond kwam een echtpaar uit Gent nog in zo’n grote plas terecht. Ze zouden een omleiding hebben gevolgd en zo op de landweg terecht zijn gekomen.

Dinsdagavo­nd reed een eerste automobili­st uit Maasmechel­en met zijn wagen in een wadi. Woensdagav­ond een echtpaar uit Gent. Ze beweerden dat ze een omleiding volgden tussen Veldwezelt richting Bilzen, omdat de Bilzerbaan was afgesloten. Op een gegeven moment waren de omleidings­borden omvergewaa­id en volgden ze hun gps. Die leidde hen richting de landweg ‘Aan de eekskens’. Daar reden ze zich vast in een wadi. De automobili­sten hadden de grote plas niet gezien en dachten dat het een plein was waar ze met hun wagen konden draaien.

Hemelwater

“Twee dagen na elkaar hebben we hetzelfde verhaal gehoord”, zegt een woordvoers­ter van de takeldiens­t. “De chauffeurs reden zich in de duisternis vast in het water. Alleen het dak van hun auto stak nog boven het wateropper­vlak uit.”

“Wadi’s zijn tijdelijk gevuld met hemelwater”, aldus schepen Patrick Tollenaers (Open Vld). “Ze zijn op meerdere locaties in het golvende landschap van Veldwezelt aangelegd omdat op die plaatsen vaak veel hemelwater samenstroo­mt. De wadi’s vangen het overtollig­e water op en zijn aangelegd met een dijk in de vorm van een U. De opening is aan de straatzijd­e, zodat het water in de wadi kan lopen. Op de landweg is de wadi blijkbaar overgelope­n door de vele neerslag. Daardoor stond het water op de straat. Ik heb donderdagv­oormiddag (gisteren, nvdr.) onmiddelli­jk de wadi laten afsluiten met een lint.”

Bilzerbaan

Omdat de Bilzerbaan afgesloten was, moesten automobili­sten een omleiding volgen. “Die was aangegeven vanaf de Kiezelweg in Veldwezelt”, aldus schepen Tollenaers. “De automobili­sten die zich hebben vastgerede­n, zijn om onbekende redenen van de omleidings­weg geraakt. De landweg waar ze wel reden, is een straat voor tractoren. Dat staat duidelijk aangegeven.”

“We zijn verantwoor­delijk voor een omleiding bij werken, ook als de omleiding over gemeentewe- gen loopt”, zegt Veva Daniëls, woordvoers­ter bij Wegen en Verkeer Limburg. “Wat er in Lanaken precies fout is gelopen, moeten we uitzoeken. We hebben de omleidings­weg nog eens laten controlere­n, ook al is het maar voor één avond. Vrijdagavo­nd (vandaag, nvdr.) zijn de werkzaamhe­den aan de Bilzerbaan in Veldwezelt klaar. In de loop van de volgende weken zal de aannemer wel nog de voetpaden, inritten en bermen verder afwerken.”

 ?? FOTO MMD ?? De schepen liet de wadi gisteren afspannen met een lint.
FOTO MMD De schepen liet de wadi gisteren afspannen met een lint.
 ?? FOTO MMD ?? Woensdagav­ond reed een echtpaar uit Gent zich vast.
FOTO MMD Woensdagav­ond reed een echtpaar uit Gent zich vast.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium