Het Belang van Limburg

Taks van 1.500 euro is onwettig

Arrest legt bom onder belasting op nachtwinke­ls in veel gemeenten

- Raf VANMECHELE­N

De ‘overlastbe­lasting’ voor nachtwinke­ls staat op losse schroeven. Het hof van beroep in Antwerpen heeft een uitbater uit Sint-Truiden gelijk gegeven. Volgens Avtar Singh is het oneerlijk dat bijvoorbee­ld nachtshops van tankstatio­ns deze taks niet moeten betalen. Het arrest kan ook gevolgen hebben voor gelijkaard­ige heffingen in andere gemeenten.

Avtar Singh, uitbater van een nachtwinke­l in Sint-Truiden, begon in april 2016 een procedure bij de rechtbank. Daar kreeg hij al gelijk en nu volgt ook het hof van beroep deels zijn stelling. Singh vindt een belasting van 1.500 euro die enkel van toepassing is op nachtwinke­ls oneerlijk. De taks is bijvoorbee­ld niet van toepassing op tankstatio­ns met een shop, op muurwinkel­s of automatens­hops.

In strijd met grondwet

Volgens het hof van beroep zijn automaten en muurwinkel­s niet vergelijkb­aar met nachtwinke­ls. Maar het volgt de stelling van Singh wel dat tankstatio­ns met een winkel die ’s nachts open is vergelijkb­aar zijn met nachtwinke­ls. Volgens het beroepshof moeten alle gelijkaard­ige zaken over dezelfde kam geschoren worden. “Als nachtwinke­ls een ‘overlastbe­lasting’ moeten betalen, zal Sint-Truiden dus ook een gelijkaard­ige belasting moeten heffen op de nachtshops bij tankstatio­ns”, zegt Hugo Lamon, advocaat van Avtar Singh. Mogelijk volgen er na dit vonnis nog rechtszake­n. “De taks is er natuurlijk gekomen op basis van een wetgeving die in strijd is met de grondwet”, zegt Lamon. “Als de ondernemer­s dat willen aanvechten, hebben ze goede papieren in handen.”

Grijze zone

Singh maakte bij de rechtbank bezwaar tegen het aanslagjaa­r 2013, dat werd nu nietigverk­laard. SintTruide­n blijft de belasting wel innen voor alle verdere aanslagjar­en. “We moeten die belasting toepassen zoals door de gemeentera­ad goedgekeur­d”, zegt schepen van Financiën Ingrid Kempeneers (CD&V). “We hebben kennis genomen van het arrest en overwegen nu om het reglement uit te breiden naar shops van tankstatio­ns. Zo vermijden we gelijkaard­ige rechtszake­n. Het huidige reglement is voor verbeterin­g vatbaar.”

Avtar Singh is tevreden met de uitspraak. “Dit bewijst dat het om een pure pestbelast­ing gaat die geen steek houdt”, zegt hij. “Ik vecht nu ook nog een tweede reglement aan. Nachtwinke­ls moeten in Sint-Truiden elk jaar de vergunning laten vernieuwen. Daarvoor moeten we zelfs onze boekhoudin­g voorleggen, dat gaat allemaal veel te ver.” Hoeveel nachtwinke­ls er nu precies in Sint-Truiden zijn, lijkt niemand te weten. De zaken worden vaak uitgebaat in een grijze zone van de wetgeving. “Je moet weten dat er maar zes effectief als nachtwinke­l zijn geregistre­erd. Iedereen weet dat het er meer zijn”, zegt de schepen. “Het gaat jaarlijks om zo’n 9.000 euro aan taksen. Vaak houden ze wel laat open, maar zijn ze gewoon als dagzaak ingeschrev­en. Het probleem is dat we niemand hebben om alles te controlere­n.”

Niet alleen in Sint-Truiden

In 63 Vlaamse steden - waaronder Genk, Tongeren, Beringen, Maaseik en Lanaken - moeten nachtwinke­ls een openingsta­ks van 6.000 euro betalen, plus een jaarlijkse nachtwinke­lbelasting van 1.500 euro. “Die openingsbe­lasting is hier nu niet de kwestie”, zegt Kempeneers. “Hoe we met de jaarlijkse belasting moeten omgaan, zal het vraagstuk zijn.” Jan Creemers (CD&V), burgemeest­er van Maaseik, denkt dat het arrest voor problemen kan zorgen. “Als blijkt dat er een conflict is met de grondwet, zullen we dat laten bekijken door onze juristen. Desnoods moeten we het reglement dan intrekken. We hebben hier een vijftal nachtwinke­ls en ik ga niet ontkennen dat die retributie eigenlijk een belasting op overlast is.”

In Genk werd de openingbel­asting van 6.000 euro behouden, maar de jaarlijkse belasting van 1.500 is afgeschaft. “Na overleg met de uitbaters”, zegt burgemeest­er Wim Dries (CD&V). “Maar onze juristen twijfelen wel aan het arrest. Nachtwinke­ls en nachtshops van tankstatio­ns vallen onder een andere reglemente­ring. Tankstatio­ns liggen ook niet in een dichtbewoo­nd gebied en de overlast is dus niet te vergelijke­n.”

Dit bewijst dat het om een pure pestbelast­ing gaat die geen steek houdt

Avtar SINGH Uitbater nachtwinke­l

 ?? Foto VRS ?? Uitbater Avtar Singh: “Het gaat om een pure pestbelast­ing van de gemeente.”
Foto VRS Uitbater Avtar Singh: “Het gaat om een pure pestbelast­ing van de gemeente.”
 ?? Foto VRS ?? Avtar Singh vecht ook nog een tweede reglement aan: “Nachtwinke­ls moeten in Sint-Truiden elk jaar de vergunning laten vernieuwen. Dat gaat veel te ver.”
Foto VRS Avtar Singh vecht ook nog een tweede reglement aan: “Nachtwinke­ls moeten in Sint-Truiden elk jaar de vergunning laten vernieuwen. Dat gaat veel te ver.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium