Het Belang van Limburg

Morele plicht

- Door Yves Lambrix REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

Vandaag komt de Vlaamse regering samen in het Terhills Hotel in Maasmechel­en. Na de gebruikeli­jke ministerra­ad roept Vlaams regeringsl­eider Geert Bourgeois de taskforce van het Strategisc­h Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK) samen voor de halfjaarli­jkse evaluatie. Dat actieplan kwam er op initiatief van toenmalig Vlaams minister-president Kris Peeters na de aankondigi­ng van de sluiting van Ford Genk en zijn toeleveran­ciers op 24 oktober 2012. Het plan met 134 projecten moet het Limburgse economisch­e weefsel versterken zodat Limburg niet langer afhankelij­k is van een of twee multinatio­nals. Om de transitie van de klassieke maakindust­rie naar de kennisecon­omie te realiseren, hebben alle overheden samen daarvoor 317,5 miljoen euro vrijgemaak­t. Dat de evaluatiev­ergadering vanmiddag met bubbels wordt beëindigd, stond in de sterren geschreven. De meeste projecten zitten op schema en vandaag telt Limburg minder werklozen dan voor de sluiting van Ford Genk. Dat Bourgeois & co neerstrijk­en in Maasmechel­en is ook geen toeval: in het Maasland zit de werklooshe­idsgraad met 7,84 procent op het laagste peil in negen jaar, al is dat vooral dankzij de forse aanwerving­en die VDL-Nedcar in het Nederlands­e Born hier heeft gedaan.

Deze uitmuntend­e cijfers volledig op conto van de Vlaamse regering schrijven, is de waarheid geweld aandoen. Die zijn ook het gevolg van de economisch­e relance. Dat geldt niet voor de ontwikkeli­ng van de incubatore­n, de moderne broedmachi­nes voor innovatiev­e bedrijfjes op negen plaatsen in deze provincie, en voor de nieuwe bedrijvenc­ampussen. De Corda campus is daar het bekendste voorbeeld van. Vandaag staan op de vroegere Philips-site 200 bedrijven die samen 3.000 mensen tewerkstel­len. Over drie jaar moeten er dat 5.000. Toch is het nu al te vroeg om het SALK al een onderschei­ding te beloven. Van alle belangrijk­e mobiliteit­sdossiers is immers nog niets in huis gekomen. Het is nog altijd wachten op de eerste sneltramli­jn Hasselt-Maastricht. De zo noodzakeli­jke voltooiing van de Noord-Zuidverbin­ding is na 45 jaar nog altijd geen feit en het nieuwe meerjareni­nvestering­splan van de NMBS met de hoognodige investerin­gen voor Limburg blijft dode letter.

Zoals het een goede student betaamt, moet Limburg optimistis­ch blijven en mag het het buisvak mobiliteit niet loslaten. We zullen daarbij blijven rekenen op de federale en Vlaamse regering. Hoe groot hun inspanning­en ook zijn geweest, ze hebben de morele plicht om deze provincie te geven wat haar toekomt. Tenslotte worden ook Vlaanderen en België daar beter van.

De federale en Vlaamse regering hebben de morele plicht om deze provincie te geven wat haar toekomt. Tenslotte worden ook Vlaanderen en België daar beter van

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium