Het Belang van Limburg

“Groep D zou ideaal zijn”

Organisato­ren WK-events hopen op loting met weinig namiddagvo­etbal

- Thomas JANSEN

Om 16 uur wordt in de Russische hoofdstad Moskou geloot voor het WK voetbal volgend jaar. Voor talloze cafébazen en organisato­ren van WK-evenemente­n zijn echter niet zozeer de tegenstand­ers, maar wel de groep belangrijk. Door het tijdsversc­hil met Rusland is de kans op doordeweek­s namiddagvo­etbal immers vrij groot. “Een match op zaterdag om twaalf uur ’s middags? Dat is een probleem, want dan is de markt nog niet eens opgeruimd”, klinkt het in Sint-Truiden. Belgium. Group C. Hoort u dat straks tijdens de WK-loting, dan begint u best al te puzzelen in uw agenda. Het zou betekenen dat de Rode Duivels, als reekshoofd van hun groep, op zaterdagmi­ddag om 12 uur, donderdagn­amiddag om 14 uur en dinsdagnam­iddag om 16 uur in actie komen. Een flinke streep door de rekening voor de organisato­ren van de verschille­nde Limburgse WK-evenemente­n. “Die uren door de week zijn natuurlijk de slechtste die je kan hebben”, zegt Birger Vanheusden, zaakvoerde­r van 3vents. Dat bureau organiseer­t net als tijdens het EK 2016 Festival da Copa op het Hasseltse Dusartplei­n. Alle matchen zullen er uitgezonde­n worden op een scherm van 120 vierkante meter. “Ook al verwacht ik dat veel mensen dan een dag vrij zullen nemen, toch zullen we zo ongetwijfe­ld inkomsten mislopen. Al zou die zaterdagwe­dstrijd om twaalf uur nog kunnen meevallen. Als de Rode Duivels dan winnen, kan iedereen lang blijven hangen.”

Ook de vzw Ambiance in ’t stad, dat instaat voor de organisati­e in Sint-Truiden, wil groep C absoluut vermijden. “Zaterdag om twaalf uur is de markt zelfs nog niet opgeruimd”, zegt voorzitter Karl Smets, die al goed nagedacht heeft over een naam voor het evenement. “In 2016 heette het Café de Paris, nu denken we bijvoorbee­ld aan Café Petroesjka of Café Matroesjka.” (lacht)

Examens

En dus is het straks de vingers kruisen voor groep D, met twee avondwedst­rijden en een match op zaterdag om 15 uur. “Dat zou ideaal zijn”, klinkt het. “In het weekend geldt: ‘hoe vroeger de wedstrijd, hoe liever’”, zegt Vanheusden. “Door de week is 20 uur dan weer ideaal”, vult Smets aan. “Dan wordt er rond 22 uur afgefloten, en kan iedereen nog twee uur blijven plakken. Want vergis u niet: wij moeten dan wel geen winst maken, maar we willen wel uit de kosten geraken. En alleen al qua veiligheid is zo’n organisati­e een serieuze investerin­g. Gelukkig start het WK vrij laat (14 juni, nvdr.), waardoor de examens al flink opgeschote­n zijn.” Toch zullen de organisato­ren straks ook met een half oog naar de tegenstand­ers kijken. “Winst of verlies, dat maakt een gigantisch verschil voor de inkomsten”, zegt Vanheusden. “Na een verloren wedstrijd druipt iedereen snel ontgoochel­d af. Maar met deze lichting Rode Duivels moet eigenlijk elke tegenstand­er in de groepsfase haalbaar zijn.” Nog dit: vanaf de achtste finales zijn alle wedstrijde­n, behalve de finale, om 16 of 20 uur. Wie niets wil missen, spaart dus best nog wat verlofdage­n op.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium