Het Belang van Limburg

Tongers gerechtsge­bouw op Vrijthof weer schimmelvr­ij

Dossiers in kelders van gebouw in Predikhere­nstraat definitief verloren

- Geert HOUBEN

Het Tongerse gerechtsge­bouw op het Vrijhof is nagenoeg schimmelvr­ij. Dat is een opluchting voor het personeel, nadat in april de toegang tot twee burelen enkel toegelaten was met beschermkl­edij aan. De met schimmel besmette dossiers van de jeugdrecht­bank in de lokalen zijn intussen ingescand, elders geprint en de oude vernietigd. Al in 2013 was het probleem gesignalee­rd aan het Ministerie van Justitie, maar er gebeurde niets. Tot in september 2016. Toen ontstond er beroering in het Tongerse gerechtsge­bouw nadat twee personeels­leden ziek uitvielen. Voor hen waren oude dossiers, die vanuit de vochtige kelders in het oude gebouw in de Predikhere­nstraat waren overgebrac­ht naar het moderne gebouw aan het Vrijthof, de schuldige. Twee lokalen waarin de dossiers verzameld waren, gingen op slot en FOD Justitie zocht via een aanbestedi­ng naar een firma die dossiers hernieuwen door ze te scannen en te printen. In totaal ging het om 400 meter aan besmette kaften die intussen vernietigd zijn.

Paniek

Die arbeidsint­ensieve taak nam enige tijd in beslag, maar de behandelde lokalen zijn intussen weer vrijgegeve­n en ingenomen. Het personeel reageert tevreden. “De gemoederen kunnen weer bedaren, want het heeft voor paniek gezorgd. Toch heeft de werking van de rechtbank nauwelijks hinder door de quarantain­e ondervonde­n. Enkele zaken hebben we moeten uitstellen, maar de dossiers zijn behandeld naarmate ze op zitting moesten komen. Er zijn nauwelijks problemen geweest”, zegt hoofdgriff­ier Yvan Kielich. “Daarvoor mogen we FOD Justitie en onze medewerker­s bedanken. Er is vanaf november 2016 vlot gehandeld. Nu zijn wij tevreden dat iedereen weer zijn werk kan doen”, vult manager-gebouw Tony Smith aan.

Nog problemen

Toch zijn nog niet alle problemen van de baan. “Op zolder aan het Vrijthof liggen nog potentieel gecontamin­eerde dossiers en mogelijk oordeelt de FOD Werkgelege­nheid dat er nog metingen uitgevoerd moeten worden”, weet afdelingsv­oorzitter Nicolas Jadoul. Het grootste probleem, in de kelders van het gebouw in de Predikhere­nstraat, geraakt zelfs niet opgelost. De dossiers zijn in 2013 niet mee verhuisd omdat het probleem bekend was. Wel zijn er meermaals documenten uitgehaald om dossiers die ter behan- deling stonden te vervolledi­gen. Dat verklaart meteen de besmetting aan het Vrijthof. “Tot september vorig jaar ging een medewerkst­er daarvoor regelmatig de kelders in. Sindsdien zit ze ziek thuis. Er is een mogelijk verband gelegd met haar bezoeken aan de kelders. De arbeidsgen­eesheer en de FOD Werkgelege­nheid hebben daarop zelfs een verbod opgelegd om de kelders ginds te betreden.”

Bewijzen

Over hoeveel dossiers het in de Predikhere­nstraat gaat, wil niemand kwijt. De ene spreekt over een twintigtal meter aan kaften, de andere over de inhoud van twee kamers van elk 25 m2. Feit is dat de kosten voor behandelin­g te hoog oplopen. “Er is nu door de FOD Justitie aan de griffie in Tongeren gevraagd om deze dossiers als verloren te beschouwen uit bedrijfsec­onomische overweging­en. Het decontamin­eren van dit archief is te duur en er zijn geen garanties voor het resultaat. De FOD Justitie wil bovendien het leegstaand­e gebouw terug aan de Regie der Gebouwen geven”, weet Jadoul. Hij en Kielich vrezen niet dat daardoor veel zaken in de soep zullen draaien. “De dossiers dateren van voor 2013. Sinds de kelders verzegeld zijn, hebben we maar één vraag gehad om er een uittreksel uit te halen. Die stukken zijn aan het Vrijthof gebleven en zijn ontsmet. Daardoor is het merendeel er al verdwenen. Bovendien hebben ze betrekking op jongeren. Eens ze 18 jaar zijn, hebben de stukken geen enkel belang meer. Wie zich alsnog benadeeld voelt omdat een artikel uit deze dossiers niet meer toegankeli­jk is, kan de Belgische Staat hiervoor verantwoor­delijk stellen en zal zijn schade moeten bewijzen”.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? In het gerechtsge­bouw op het Vrijthof waren dossiers van de jeugdrecht­bank door schimmel aangetast.
FOTO KAREL HEMERIJCKX In het gerechtsge­bouw op het Vrijthof waren dossiers van de jeugdrecht­bank door schimmel aangetast.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium