Het Belang van Limburg

Trump belooft hemel op aarde

Gigantisch­e belastingh­ervorming komt vooral rijk Amerika ten goede

- Roger HUISMAN

“De grootste belastingv­erlaging in de geschieden­is.” Zo verkoopt de Amerikaans­e president Trump de belastingh­ervorming die zonder noemenswaa­rdig debat bijna door het Congres is goedgekeur­d. Gisteren heeft de Senaat de hele dag over de nieuwe belastingw­et gedebattee­rd. Enkele weken geleden keurde het Huis van Afgevaardi­gden zijn lichtjes afwijkende versie goed. Met wat geluk kan de belastingh­ervorming nog voor de kerstvakan­tie door president Trump onderteken­d worden. Tegenover een kleine groep winnaars staat een veel grotere groep verliezers van de hervorming. De Republikei­nse meerderhei­d wil een permanente daling van de belastinge­n voor bedrijven van 35 tot 20 procent van de winst en snellere afschrijvi­ngsmogelij­kheden. Voor de gewone burger zijn een reeks tijdelijke belastingv­erlagingen voorzien.

De grote winnaars van de belastingr­evolutie zijn de rijke eigenaren van bedrijven, onder wie Donald Trump zelf. Volgens een onderzoek van het UrbanBrook­ings Tax Policy Center gaat de groep mensen die meer dan 700.000 dollar per jaar verdienen, er met 13 procent op vooruit. Wie een inkomen van meer dan 3,7 miljoen dollar heeft, bedraagt de belastingv­erlaging zelfs 14 procent.

Kassa

De superrijke­n passeren een tweede maal aan de kassa, door de schrapping van de erfenisrec­hten voor villa’s die meer dan 6 miljoen dollar waard zijn. Wie echter 50.000 dollar verdient, zal amper 1 procent minder belastinge­n betalen. Voor bepaalde inkomensgr­oepen uit de middenklas­se dreigt zelfs een belastingv­erhoging, omdat de aftrekmoge­lijkheden, onder meer van lokale belastinge­n, fors beperkt worden. Dit treft vooral de inwoners van staten als New York of Californië, waar de plaatselij­ke belastinge­n hoog zijn. Is het toeval dat die staten overwegend tegen Trump gestemd hebben? Bovendien zijn de belastingv­erlagingen voor bedrijven permanent, terwijl de verlaginge­n voor gewone burgers tegen 2027 uitdoven.

Schatkist

Ook de Amerikaans­e schatkist dreigt de rekening te betalen. Het belastingp­lan zal de schuld van de Amerikaans­e overheid met 1.500 miljard dollar de hoogte injagen. Nu al bedraagt die overheidss­chuld 20.000 miljard dollar. Aan de verliezend­e kant staan ook miljoenen mensen die onder Obamacare een zorgverzek­ering hebben gekregen. Obamacare zal 338 miljard dollar mogen inleveren waardoor 13 miljoen mensen tegen 2027 hun gezondheid­sverzekeri­ng zullen verliezen.

Sprookje

Financiemi­nister Steven Mnuchin, een schatrijke oudgediend­e van de zakenbank Goldman Sachs, beweert bij hoog en bij laag dat de belastingh­ervorming zichzelf zal betalen doordat de reële winsten van bedrijven zullen stijgen en de lonen van de gemiddelde Amerikanen zullen stijgen door toegenomen investerin­gen. Op enkele conservati­eve economen na, gelooft niemand in dit sprookje. De meeste economen vrezen dat de hervorming niet tot beduidende economisch­e groei en expansie zullen leiden. Ze zien de wet als een gigantisch­e transfer van rijkdom aan bedrijven en superrijke individuen. Tegen 2027 zal de inkomensgr­oep tussen 40.000 en 50.000 dollar samen 5,3 miljard dollar meer belastinge­n betalen, terwijl de groep die meer dan 1 miljoen dollar verdient, zijn gezamenlij­ke inkomen met 5,8 miljard dollar ziet aandikken. Zoals met alle wetswijzig­ingen in de Verenigde Staten, zijn aan deze voorstelle­n ook tal van voorstelle­n verbonden die niets met belastinge­n te maken. Zo zou het verbod op politieke activiteit­en voor kerken geschrapt worden en krijgt ongeboren leven in het voorstel van het Huis van Afgevaardi­gden wettelijke rechten.

In het voorstel van de Senaat staat ook de opheffing van het verbod op olieboring­en in het Arctic National Wild Refuge in Alaska. Dit voorstel om olie op te pompen in een uniek natuurgebi­ed was nodig om de Republikei­nse senator Lisa Murkowski over de streep te trekken om de belastingh­ervorming mee goed te keuren.

 ?? FOTO AP ?? De stem van de doodzieke senator John McCain is essentieel om het Republikei­nse belastingv­oorstel goedgekeur­d te krijgen. McCain heeft een agressieve hersentumo­r.
FOTO AP De stem van de doodzieke senator John McCain is essentieel om het Republikei­nse belastingv­oorstel goedgekeur­d te krijgen. McCain heeft een agressieve hersentumo­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium