Het Belang van Limburg

Belgen betalen te veel voor Jupiler en Leffe

-

Bierbrouwe­r AB Inbev misbruikt zijn positie op de Belgische markt om goedkopere invoer van de eigen bieren uit de buurlanden te verhindere­n. Dat zegt Europees commissari­s voor Concurrent­ie Margrethe Vestager. Het onderzoek van de Europese Commissie is nog niet afgelopen en de bierreus kan nog reageren. De Europese Commissie startte in juni van dit jaar een onderzoek naar de praktijken van het Belgisch-Braziliaan­se AB Inbev, de grootste bierbrouwe­r ter wereld. AB Inbev zou al sinds 2009 de concurrent­ie op zijn thuismarkt beperken door het onmogelijk te maken dat de merken Jupiler en Leffe vanuit buurlanden Nederland en Frankrijk goedkoper worden ingevoerd in België. Jupiler en Leffe worden in Nederland en Frankrijk minder duur verkocht omdat ze er moeten opboksen tegen goedkopere concurrent­en. Volgens de Deense EUcommissa­ris Margrethe Vestager betalen de Belgische consumente­n “mogelijk te veel voor hun favoriete bieren”.

Tweetalig

AB Inbev zou de invoer door groothande­laren en supermarkt­ketens verhindere­n door de etiketten te manipulere­n. Door de tweetalige (Nederlands-Franse) etiketten van Jupiler en Leffe te vervangen door eentalig Nederoptie­s landse voor Nederland en eentalig Franse voor Frankrijk, worden de flesjes in België, waar tweetalige etiketten verplicht zijn, onverkoopb­aar.

De conclusie van de EU-concurrent­iedienst is nog voorlopig. AB Inbev kan bezwaren indienen, en heeft laten weten dat het “constructi­ef meewerkt aan het onderzoek”.

Boete

Comeos, de Belgische federatie van handel en diensten, is blij met het onderzoek. “Europa zegt nu wat wij al jaren aanklagen, dat producente­n de markt afschermen met kunstmatig hoge prijzen”, zegt Dominique Michel van Comeos. “Uit onze analyses blijkt dat Belgische retailers producten van grote merken duurder moeten betalen dan hun collega’s in andere landen. Dat geldt niet alleen voor bier. Het verschil kan voor sommige producten oplopen tot 30 procent tegenover landen als Frankrijk en Italië.” Test-Aankoop bekijkt

eventuele juridische tegen AB InBev, al beseft de consumente­norganisat­ie dat het onderzoek nog niet afgerond is. “Het is bemoedigen­d om vast te stellen de Europese Commissie het opneemt voor de Belgische consument.” In geval van een Europese boete voor AB InBev zou Test-Aankoop compensati­e kunnen eisen.

Vorige week besliste de Europese Unie om ‘geoblockin­g’, waarbij het voor een consument onmogelijk gemaakt wordt om een product online te kopen in een buurland, te verbieden. Comeos vraagt dat dit verbod zou worden uitgebreid naar handelaars, zodat die ook zelf kunnen beslissen waar ze producten aankopen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium