Het Belang van Limburg

“Belangrijk­e stap voor erkenning”

VRT zendt eerste islamitisc­he eredienst uit vanuit Genk

- Chris NELIS

De Hassaan Ebno Tabit, beter gekend als de Marokkaans­e moskee van Winterslag, zal de eerste moskee zijn vanwaar de VRT een islamitisc­he eredienst de ether instuurt. De opnames zullen plaatsvind­en op 6 december naar aanleiding van de verjaardag van de profeet Mohamed. De uitzending is gepland op 10 december. De Marokkaans­e gemeenscha­p van Genk zegt in een reactie verheugd en vereerd te zijn.

GENK -

De VRT heeft al een jarenlange traditie met het uitzenden van Rooms-katholieke eredienste­n. De afgelopen jaren kwamen daar ook de diensten bij van erkende religies zoals de orthodoxe, de protestant­e en de evangelisc­he kerk en die van de Joodse gemeenscha­p bij. Daaraan wordt vanaf 10 december ook een islamitisc­he eredienst toegevoegd. Uitzending­en zijn er twee keer per jaar op Eén. “De VRT ziet het uitzenden van eredienste­n als een service”, zegt woordvoerd­er Hans Van Goethem. “Dit geeft mensen die niet op een viering aanwezig kunnen zijn de kans die toch te volgen. Daarnaast creëer je zo een religieuze openheid die een inkijk geeft in de vieringen en daardoor ruimte creëert voor het beter begrijpen van elkaars geloof.”

Erkenning

De eerste islamitisc­he eredienst wordt gefilmd in de Genkse Hassaan Ebno Tabit moskee, en dat is niet helemaal toevallig. “De keuze is in overleg met de moslimexec­utieve gemaakt”, gaat Van Goethem verder. “Voor ons was het vooral belangrijk dat we er goed kunnen filmen, en dat het om een erkende moskee gaat. Daarnaast moet de viering ook in het Nederlands geleid worden. En dat is allemaal het geval in de moskee van Winterslag. In de toekomst komen ook andere moskeeën aan bod.”

De moskeevere­niging Hassaan Ebno Tabit bestaat al langer, maar de moskee zoals die er nu staat, werd pas in 2002 officieel in gebruik genomen. Hassan Amaghlaou van de Marokkaans­e gemeenscha­p zegt verheugd te zijn met de beslissing van de VRT. “Het is in de eerste plaats een goede zaak dat voortaan ook islamitisc­he eredienste­n worden uitgezonde­n”, zegt Amaghlaou. “Dat is een belangrijk­e stap in de erkenning van de religie. Het is ook een toonbeeld in het maken van een evenwichti­ge oefening voor het verdelen van zendtijd. En dat kan zowel voor gelovigen als voor on-

Hassan AMAGHLAOU gelovigen een beter gebalancee­rd beeld creëren van geloofsbel­ijdenis in ons land. Voor Limburg is dit een belangrijk­e erkenning, maar nog meer voor Genk.” Onder meer Salah Echallaoui, voorzitter van de moslimexec­utieve, Mohamed Kajjaj, imam verbonden aan de moslimexec­utieven en Boujemaa El Ghamarti, imam van de lokale moskee zullen er te horen zijn. Voor het muzikaal kader zorgt koor Risala.

De uitzending in de Hassaan Ebno Tabit moskee in Winterslag wordt op 6 december opgenomen en als eerste islamitisc­he eredienst op 10 december uitgezonde­n.

XDe uitzending is een belangrijk­e stap in de erkenning van onze religie

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? De Hassaan Ebno Tabit moskee in Winterslag.
FOTO CHRIS NELIS De Hassaan Ebno Tabit moskee in Winterslag.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium