Het Belang van Limburg

Fastfoodre­uzen uit VS krijgen België in vizier

“Dunkin’ Donuts en TGI Friday’s onderzoeke­n Belgische markt”

- Yannick CAMS

Amerikaans­e fastfoodre­staurants storten zich massaal op de Nederlands­e markt. En ook ons land lijkt niet te ontsnappen aan die trend. “We praten met twee geïnteress­eerde partijen over een filiaal van TGI Friday’s in België en ook Dunkin’ Donuts is geïnteress­eerd”, zegt Nick Boury van Francorp. Die ketens hadden het in het verleden moeilijk om hier door te breken. Dat ligt volgens Filip Vanheusden van Horeca Vlaanderen niet alleen aan de hoge loonkosten. “Ons aanbod is zo sterk en divers dat klanten niet geneigd zijn om voor die ketens te kiezen.” In april stonden er in Eindhoven zo’n vijftig nieuwsgier­igen aan te schuiven om als eerste de burrito’s en nacho’s van Taco Bell te proeven. De liefhebber­s kunnen verder hun hartje ophalen, want binnenkort openen ook hamburgerk­eten Five Guys en Dunkin’ Donuts een filiaal in de stad. TGI Friday’s, een keten van grillresta­urants, heeft plannen om Nederland te veroveren en daar stopt het niet. “In de wandelgang­en hoor ik dat er binnenkort nog vijf of zes Amerikaans­e ketens bijkomen”, zegt Robert Fava, directeur bij Amba Daoud, de Nederlands­e franchisen­emer van Dunkin’ Donuts in de Volkskrant.

De Amerikanen hebben hun oog ook laten vallen op ons land. Nick Boury is managing director bij Francorp, een bedrijf dat onder meer fastfoodgi­ganten begeleidt die interesse hebben in de Belgische markt. “Dunkin’ Donuts is momenteel bezig met een voorbereid­ende studie. TGI Friday’s heeft ook interesse, maar ze willen een geschikte partner vinden. We praten met twee geïnteress­eerde partijen, maar zo’n project kost veel tijd. Het is als het ware een grote puzzel die gelegd moet worden.”

Snelle expansie

In het verleden heeft Kentucky Fried Chicken (KFC) al geprobeerd om voet aan de grond te krijgen in ons land, maar dat is niet zo vanzelfspr­ekend. “Die bedrijven hebben een bepaalde status en moeten hun reputatie in ieder land waarmaken. Failure is not an option voor hen”, zegt Boury. “Ze hanteren strenge criteria voor potentiële franchisen­emers en wachten af tot er een geschikte partij opdaagt. Het moet iemand zijn met voldoende ervaring en expertise in de sector, die ambitieus is en voldoende middelen heeft om te investeren.” Twintig jaar geleden doken Dunkin’ Donuts en TGI Friday’s al op in Nederland, maar ze moesten na een paar jaar weer de aftocht blazen. Deed de te snelle expansie hen de das om? “Die ketens verwachten niet dat een franchisen­emer meteen vijf of tien filialen opent. Het is wel zo dat die eerste vestiginge­n hen heel veel geld kosten. De Amerikanen investeren veel geld en middelen in de ondersteun­ing van de filialen en ze verwachten dat de expansie volgens een goedgekeur­d ontwikkeli­ngsplan gebeurt.”

Cultuurver­schil met Nederland

Maar voorlopig blijven de Belgische fans op hun honger zitten. Volgens Hasselaar Filip Vanheusden, voorzitter van Horeca Vlaanderen, zijn er meerdere verklaring­en voor het grote verschil met Nederland. “Ons aanbod is veel groter en diverser, waardoor de klanten minder geneigd zijn om voor ketens te kiezen. Heel wat restaurant­s bij ons hebben een eigen identiteit en uitstralin­g die heel anders is dan die van de fastfoodre­staurants. Ellis Gourmet Burger, bijvoorbee­ld, bedient een niche en zet sterk in op kwaliteit. De rekening is misschien iets duurder, maar de smaak is sowieso beter dan het standaardp­roduct van sommige ketens dat over

Nick BOURY, managing director Francorp de hele wereld hetzelfde is.” Vanheusden ziet ook een structuree­l verschil met Nederland. “Door de hoge BTW- en loonkosten is het voor zulke fastfoodre­staurants moeilijk om zich hier te vestigen. De rendabilit­eit ligt een pak lager en dan blijft er minder geld over voor marketing. Bij onze noorderbur­en zijn de loonkosten zo’n dertig procent lager dan hier.” En dan is er nog het cultuurver­schil met onze noorderbur­en. “Het is inderdaad zo dat de Nederlande­rs al langer meer open staan voor Amerikaans­e merken. Maar ook daar loopt niet elke introducti­e van een leien dakje”, zegt Nick Boury. “Ik ben ervan overtuigd dat er in België ook nog ruimte is voor nieuwe concepten, maar het is momenteel wachten op de juiste partner.”

Dunkin’ Donuts is bezig met een voorbereid­ende studie. TGI Friday’s heeft ook interesse in België

 ?? Foto HBVL ?? De Amerikanen hebben hun oog ook laten vallen op ons land.
Foto HBVL De Amerikanen hebben hun oog ook laten vallen op ons land.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium