Het Belang van Limburg

Bonussen op de schop, maar nog niet in België

ABN Amro schrapt variabel loon voor personeel

- Guido CLOOSTERMA­NS

Limburger Luc Switten, die in april 2015 opstapte als CEO van het beursgenot­eerde technologi­ebedrijf Connect Group uit Kampenhout, moet 30.000 euro betalen omdat hij in de dagen voor zijn vertrek aandelen had verkocht.

BRUSSEL -

De financiële toezichtho­uder FSMA beschouwt de transactie­s als “handel met voorkennis”. De boete maakt deel uit van een minnelijke schikking, aldus de FSMA. Connect Group maakte op 3 april 2015 in een persberich­t bekend dat Switten vrijwillig ontslag had genomen als CEO en bestuurder. Een week eerder al had Switten opdracht gegeven om al zijn aandelen te verkopen. Hij deed er 26.370 van de hand – goed voor iets meer dan 39.000 euro – nog vóór de officiële aankondigi­ng van zijn vertrek.

Volgens de FSMA is er sprake van handel met voorkennis. Switten wist immers dat hij zou opstappen, en de informatie over zijn vertrek was “zowel nauwkeurig als koersgevoe­lig”, stelt de toezichtho­uder. Switten zelf betwist de feiten niet. Maar de aandelenve­rkoop leverde hem geen echt voordeel op – het aandeel bewoog na de aankondigi­ng van het ontslag nauwelijks – en er is geen bewijs van een “intentione­le inbreuk”, stelt de FSMA vast. Hij aanvaardde daarom een minnelijke schikking van 30.000 euro.

Gaan de individuel­e bonussen voor werknemers op de schop? Als het van de Nederlands­e bank ABN Amro afhangt wel. De bank is van plan om het variabele loon af te schaffen voor zijn Nederlands­e cao-personeel. In België zijn bonussen ingeburger­d. “De individuel­e of collectiev­e bonus is immers fiscaal interessan­t”, zegt Yves Vanhees va HR-dienstverl­ener SD Worx.

HASSELT -

ABN Amro gaat de variabele verloning voor zijn 17.000 werknemers schrappen. De bank wil zowel af van het systeem waarbij het personeel wordt afgerekend op harde financiële doelstelli­ngen, als van de bonus die daarmee kan verdiend worden. Men vermoedt er dat de bonussen zelfs contraprod­uctief zouden werken. Werknemers zijn tegen het einde van het jaar nog alleen met hun eigen doelstelli­ngen bezig, zo luidt het. De maatregel staat op de agenda van de cao-onderhande­lingen. Uit een tevredenhe­idsonderzo­ek onder het personeel is gebleken dat de werknemers het systeem liever kwijt dan rijk zijn. In ruil voor de bonus, die maximaal 20 procent van het vaste loon bedraagt, zou het personeel een eenmalige loonsverho­ging van 9 procent krijgen. De bonus zou alleen behouden blijven voor een honderdtal traders en zakenbanki­ers. ABN Amro is niet de enige bank die zijn bonussenst­elsel heeft afgeschaft. Dat gebeurde eerder ook al bij ING en Rabobank.

Populair

Ook in ons land is de variabele verloning ingeburger­d, zowel individuee­l als collectief. Uit een onderzoek van HR-dienstverl­ener SD Worx bleek onlangs dat in ons land bijna de helft van alle bedienden, kader- en directiele­den een variabel loon ontvangt, een zesde meer dan drie jaar geleden. Daarbij hield SD Worx ook rekening met bedrijven die aandelenop­ties toekennen of de niet-recurrente prestatieg­ebonden premie in het kader van cao 90 uitbetalen.

Bedrijven met 100 tot 500 werknemers kennen het vaakst een variabel loon toe (57,6 procent), terwijl kleine ondernemin­gen met minder dan 50 werknemers het minst een variabel loon toekennen.

Yves Vanhees van SD Worx verwacht niet dat het voorbeeld van ABN Amro veel navolging krijgt. “Een variabel loon kan immers fiscaal gunstig worden uitgekeerd, in de vorm van warrants of aandelenop­ties, als een deelname in de winst of als een eenmalige premie in het kader van cao 90.” Voorzitter Pierre Vrancken van de socialisti­sche vakbond ABVVLimbur­g heeft zo zijn bedenkinge­n bij de bonussen. “Bonussen zetten collega’s als concurrent­en tegenover elkaar en zijn niet bevorderli­jk voor de sfeer. Bovendien leidt het tot een opbod, werknemers die steeds harder werken, zich uiteindeli­jk vergaloppe­ren en in een burn-out terechtkom­en.” Vrancken pleit voor lonen en premies die collectief worden onderhande­ld, maar waarschuwt voor de gevolgen voor de sociale zekerheid. “Door de gunstige fiscale behandelin­g riskeert men gaten te slaan in de sociale zekerheid, wat dan weer leidt tot besparinge­n.”

Contraprod­uctief

Arbeidsmar­ktspeciali­st Jan Denys van Randstad is niet helemaal tegen bonussen, maar pleit voor bescheiden­heid in de toepassing. Tegelijk verwacht hij dat het variabel loon de komende jaren nog aan belang zal winnen. “Het variabel loon werd al fiscaal aangemoedi­gd en met het zomerakkoo­rd van de regering wordt er nog meer mogelijk.” Volgens Denys zijn vooral de collectiev­e bonussen in ons land in zwang. “In het wetenschap­pelijk onderzoek worden individuel­e bonussen al lang in vraag gesteld. Individuel­e bonussen leiden tot afgunst. Mensen die geen bonus krijgen, voelen zich tekortgeda­an. Bovendien kan men zich afvragen of goede individuel­e prestaties niet worden beïnvloed door de goede resultaten van de groep. Probleem is wel dat als een bonus vervangen wordt door een loonsverho­ging, de werkgever die ook moet betalen als het niet goed gaat.”

 ?? FOTO BELGA ?? Bij ABN Amro worden bonussen afgeschaft. De Nederlands­e bank wil af van het systeem waarbij personeel wordt afgerekend op harde financiële doelstelli­ngen.
FOTO BELGA Bij ABN Amro worden bonussen afgeschaft. De Nederlands­e bank wil af van het systeem waarbij personeel wordt afgerekend op harde financiële doelstelli­ngen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium