Het Belang van Limburg

Moet zich dinsdag verantwoor­den voor Geschillen­commissie

- Bob FAESEN/Roger COX/Frank BUYSE

Het theaterstu­k van Ricardo Sa Pinto op het veld van Anderlecht blijft niet zonder gevolgen. De Standard-coach, die door scheidsrec­hter Luc Wouters naar de tribunes werd verwezen, moet dinsdag voor de Geschillen­commissie verschijne­n wegens “onaanvaard­baar, agressief en vijandig gedrag ten aanzien van de ref”. Hij riskeert een zware straf. Ricardo Sa Pinto eiste in het bekerduel tegen Anderlecht (0-1) de hoofdrol op. De Standard-coach ontsierde de knappe zege van zijn ploeg door zich theatraal op het veld te storten nadat een supporter een bekertje bier in zijn richting had gegooid. Ref Luc Wouters stuurde hem naar de tribune. Bij de Pro League zijn ze niet te spreken over de incidenten. Maar omdat in het bekertorno­oi andere regels van kracht zijn dan in de competitie kan het niks doen. Met andere woorden: mocht de match gespeeld zijn in de Jupiler Pro League, dan riskeerde Anderlecht een boete van 25.000 euro. Na het gooien van projectiel­en door Anderlecht-fans moest de match immers stilgelegd worden en gingen de spelers naar binnen. Voor Standard-coach Ricardo Sa Pinto zou een boete vanaf 5.000 euro dreigen voor zijn verwijzing naar de tribunes.

Niets van die zware boetes nu dus. Al wil de Pro League het reglement aanpassen en zal CEO Pierre François op de algemene vergaderin­g voorstelle­n om die sancties uit te breiden naar alle officiële matchen tussen profclubs. De feiten van woensdag kunnen enkel bestraft worden door de disciplina­ire instanties van de KBVB, en dat op basis van het verslag van scheidsrec­hter Luc Wouters.

Zware schorsing dreigt

Wouters wilde niet te veel kwijt over de inhoud van het dossier. “Ik heb zoals steeds een verslag opgemaakt”, aldus de burgemeest­er van Lummen. “Daarin heb ik het over de incidenten die voorafging­en aan het tijdelijk stopzetten van de wedstrijd. Het is nu aan de bevoegde instanties om daar het nodige gevolg aan te geven. Over de inhoud van het verslag mag ik niet uitweiden”, zei Wouters.

Op basis van zijn rapport - waarin het gaat over “onaanvaard­baar, agressief en vijandig gedrag ten aanzien van de scheidsrec­hter” én de acteerpres­taties van Sa Pinto werd de Standard-trainer opgeroepen door het bondsparke­t. Omdat het over deze twee elementen gaat, wilde het bondsparke­t geen minnelijke schikking (max.

Robert WASEIGE Ex-coach Standard vier speeldagen) voorstelle­n. Dat doet vermoeden dat Sa Pinto komende dinsdag voor de Geschillen­commissie een zware straf wacht.

Zowel Standard als Anderlecht kwamen niet met een officiële reactie naar buiten. “De coach zei al meteen dat het niet oké was wat onze fans deden. Dat is ons statement”, klonk het bij paars-wit, dat Wilfried VAN MOER

Standard-icoon op basis van het scheidsrec­hterversla­g nog een boete riskeert voor het gedrag van zijn supporters.

Brug te ver

Uit beelden van de RTBF bleek dat er wel degelijk een bekertje bier naar Sa Pinto gegooid werd, maar ook dat het bewuste bekertje naast de Luikse T1 belandde. Toch ging Sa Pinto theatraal neer. “Zijn gedrag was erover ”, vindt Standard-icoon Wilfried Van Moer. “Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Het blijft een speciale trainer.” Moet de clubleidin­g ingrijpen en met een statement komen? “Ik denk dat het bestuur toch even met hem aan tafel gaat zitten om te zeggen dat het een brug te ver was.”

Door de cinema van Sa Pinto sneeuwde de goede prestatie van de Rouches onder. Van Moer: “Ze waren goed in de eerste helft. Net als tegen Genk liep het na rust minder. Ze spelen echt naar het beeld van hun coach: met veel duels en strijd. Dat Vanhaezebr­ouck het gedrag van Sa Pinto een schande voor de club noemde? Ik denk dat hij gefrustree­rd was over de nederlaag. Ik hoorde hem niet over het feit dat de match stilgelegd moest worden door de eigen fans. Wat Sa Pinto deed, keur ik niet goed, maar als Anderlecht echt zo goed was, dan hadden ze wel vaker gescoord.”

Luzon toont begrip

Standard heeft in het verleden nog expressiev­e trainers gehad. Guy Luzon (2013-2014) bijvoorbee­ld. De Israëliër, tegenwoord­ig in eigen land trainer van Maccabi Haifa, neemt het op voor Sa Pinto. “Het is toch niet normaal dat er dingen naar een trainer worden gegooid? Ik kan niet over zijn reactie oordelen, want ik weet niet wat hij voelde. Het is wel zo dat zulke matchen zeer beladen zijn en dat sommige fans hun emoties niet onder controle houden. Dat Sa Pinto zo expressief is? Wat wil je? Je natuur kan je niet veranderen. Zolang hij blijft winnen, zal hij respect krijgen”, aldus Luzon.

Ook Robert Waseige, ex-coach van Standard en de Rode Duivels, toont begrip voor de Portugees. “Die passie hoort bij Sa Pinto. Ik vind niet dat we een polemiek moeten starten over zijn gedrag. Soms veroordele­n we mensen te snel. De dag dat hij die passie niet meer heeft, verliest hij een deel van zijn kwaliteite­n.”

Die passie hoort bij Sa Pinto. Ik vind niet dat we een polemiek moeten starten over zijn gedrag. De dag dat hij die passie niet meer heeft, verliest hij een deel van zijn kwaliteite­n Het gedrag van Sa Pinto was erover. Dat heb ik nog nooit meegemaakt

Viertal uit - De basisspele­rs van de bekermatch op Anderlecht deden het rustig aan gisteren (massage, verzorging, relaxatie), de rest trainde. Bokadi (knie), Fiore (voet), Goreux (kuit) en Cop (voet) waren niet van de partij.

 ?? FOTO BELGA ?? Er is een filmpje opgedoken dat toont wat er woensdagav­ond precies gebeurde in het Astridpark: een supporter gooit een bekertje bier, dat net naast de voeten valt van Sa Pinto. De Standard-coach gaat vervolgens theatraal neer.
FOTO BELGA Er is een filmpje opgedoken dat toont wat er woensdagav­ond precies gebeurde in het Astridpark: een supporter gooit een bekertje bier, dat net naast de voeten valt van Sa Pinto. De Standard-coach gaat vervolgens theatraal neer.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium