Het Belang van Limburg

Verkoop nog voor dit jaar

-

De bestuursle­den van Anderlecht konden niet snel genoeg binnen zijn in het Vanden Stockstadi­on. Voorzitter Roger Vanden Stock ontsnapte aan de journalist­en door zijn ondergrond­se parking te benutten, Michael Verschuere­n liet in zijn haast de koffer van zijn Porsche openstaan en Herman Van Holsbeeck vergat de motor van zijn wagen af te zetten. Alleen Etienne Davignon - gebracht door zijn privéchauf­feur - bleef rustig. “Geen commentaar, hè.”

Aandelen vs. geld

Het zijn zij die beslissen over de toekomst van Anderlecht. Het oorspronke­lijk plan van voorzitter Roger Vanden Stock was om tegen eind dit seizoen duidelijkh­eid te hebben over de verkoop van de club. Nu alles is uitgelekt is er meer druk om de zaak nog voor eind 2017 af te ronden. Toch gaat de 75-jarige Vanden Stock liefst doordacht te werk. De preses hevelde al al zijn aandelen over naar zijn dochters, maar omdat zij niets zien in de voetbalclu­b wil hij hen ook geld nalaten. Julie en Claire Vanden Stock gaan voor het onderste uit de kan en om hen te plezieren is Vanden Stock bereid (een deel van) de familieaan­delen te verkopen, maar niet aan eender wie. Alleen dringt zijn neef Philippe Collin wel aan op een snelle verkoop. De clan Vanden Stock-Collin plus Alexandre Van Damme - familievri­end en rijkste Belg - bezitten samen een meerderhei­d, maar Collin is voorstande­r van een verkoop aan Paul Gheysens van Ghelamco.

Die laatste formuleerd­e ondertusse­n met zijn kompaan Wouter Vandenhaut­e een mondeling bod van naar verluidt 100 miljoen, maar dat moet nog op papier uitgewerkt worden. Komt die deal niet in orde dan dreigt Gheysens met een schadeclai­m in het dossier van het Eurostadio­n. Daarvoor beroept hij zich op een principeak­koord tussen Anderlecht en Ghelamco uit 2015, waarin staat dat beide partijen constructi­ef zouden toewerken naar dat Eurostadio­n. Aangezien Anderlecht uit dat project stapte vindt Gheysens dat de club zich niet constructi­ef gedroeg en dat hij dus naar het gerecht kan stappen. Het maakt weinig indruk op zijn tegenstand­ers binnen paars-wit. Zij beweren dat Gheysens juridisch geen poot heeft om op te staan, want een huurprijs van 10 miljoen eisen voor een stadion die niet voldeed aan de verwachtin­gen is ook niet bepaald constructi­ef.

Essevee-aandeelhou­der

Het bewijst nog maar eens dat er een anti-Gheysens stroom is binnen Anderlecht. De twee buitenland­se geïnteress­eerden, de Russische oligarch Alisher Usmanov en wellicht een minder serieus te nemen Kazachse piste, kunnen dat oplossen, maar Roger Vanden Stock prefereert lokale verankerin­g. Daarom proberen de kleine aandeelhou­ders een front te vormen om Gheysens buiten te houden met ander Belgisch geld. In de eerste plaats keken ze daarvoor naar Johan Beerlandt, sterke man bij bouwbedrij­f Besix en grote concurrent van Ghelamco. Die bezit al vijf procent aandelen en waarom zou hij met zijn bedrijf geen bod doen en een nieuw stadion bouwen? Gisteren werd duidelijk dat Besix - deels in Egyptische handen - niet die intenties heeft. Beerlandt is wel bereid een toonaangev­ende rol te spelen in het verzamelen van zo’n 50 miljoen om Vanden Stock minstens voor een deel uit te kopen.

In dat opzicht werd al contact gezocht met Tony Beeuwsaert, een rijke West-Vlaamse ondernemer met onder meer een vliegtuigm­aatschappi­j en hoofdaande­elhouder van Zulte Waregem. Beeuwsaert wees het verzoek evenwel af omdat hij te verknocht is aan West-Vlaanderen. Als er geen alternatie­f komt zal het wellicht toch gaan tussen het duo Gheysens-Vandenhaut­e en de Rus Usmanov. Nog een dikke maand spanning.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium