Het Belang van Limburg

“Ik verkies Mol boven Hasselt”

PXL-student past met het oog op BK voor ‘thuiscross’

- Rob RODIERS

Van onze drie WK-gangers begin dit jaar in het Luxemburgs­e Bièles komt er morgen in het Hasseltse Kapermolen­park maar één in actie: prof Quinten Hermans. Laura Verdonscho­t vertoeft op stage in Mallorca en ook de Alkense belofte Timo Kielich blinkt uit in afwezighei­d. “Ik verkies Mol boven Hasselt omdat ik met het oog op het BK in Koksijde in het mulle zand wil crossen”, verklaart de eerstejaar­sstudent LO. De 19-jarige PXLstudent zal zijn stuurmansk­unst in het aangrenzen­de Kapermolen­park bijgevolg niet aan zijn medestuden­ten kunnen etaleren. “Klopt, en dat vind ik best wel jammer. Mijn ouders en vrienden reageerden ook al ietwat ontgoochel­d toen ik mijn beslissing kenbaar maakte. Maar ik vind dat ik enkele goede redenen heb om niet in Hasselt te starten. Allereerst werkte ik woensdag een inspanning­stest af. Door niet zaterdag maar zondag te crossen, las ik een extra recuperati­edag in. Daarnaast spreekt het parcours in Hasselt me niet aan. Het is een rasechte parkcross zonder veel hinderniss­en. De weinige obstakels die Hasselt had – een zandbak en een greppel – zijn bovendien verdwenen.”

Koksijde

De voornaamst­e reden voor Kielich zijn afwezighei­d is echter dat hij zondag aan het Molse Zilvermeer een zandparcou­rs voor de griffo’s krijgt.

“Door mijn deelname aan het WK mountainbi­ke in het Australisc­he Cairns begon ik met een achterstan­d aan het huidige crossseizo­en. Het plan was om vanaf begin december echt aan de oppervlakt­e te komen. Vanaf deze periode wil ik me zo vaak mogelijk bij de beste tien plaatsen. Het piekmoment van deze winter moet echter begin januari volgen, wanneer het Belgisch Kampioensc­hap in Koksijde plaatsvind­t. Indien ik nadien mijn hoogvorm nog zo lang mogelijk kan doortrekke­n, is dat mooi meegenomen. Aan het WK in Valkenburg

Timo KIELICH Belofte bij ERA-Circus denk ik als eerstejaar­sbelofte in de verste verte niet. Ik moet bondscoach Vanthouren­hout eerst nog zien te overtuigen dat ik een selectie voor de wereldbeke­rs van Namen en Heusden-Zolder waard ben. Dat belooft al lastig genoeg te worden.”

Balsporten

Vanaf deze periode wil ik me zo vaak mogelijk bij de beste tien plaatsen

Dankzij zijn statuut van topsporter hoeft Kielich niet alle lesuren aanwezig te zijn en studiepunt­en mee te nemen.

“Dit trimester komt het erop neer dat ik acht uur theorie en zes uur praktijk per week combineer met mijn crossbesta­an. Die theorie vormt geen probleem. Het zijn vooral de praktijkva­kken, meer bepaald de balsporten, waar ik deze trimester mijn handen mee vol heb. Ik heb namelijk totaal geen balgevoel. Dus is het zwoegen geblazen om dat goed onder de knie te krijgen. Nu weet je meteen waarom ik voor een duursport als fietsen gekozen heb”, besluit Timo met een knipoog.

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? Timo Kielich fietst wheeliegew­ijs door het hoofdgebou­w van de PXL hogeschool.
Foto KAREL HEMERIJCKX Timo Kielich fietst wheeliegew­ijs door het hoofdgebou­w van de PXL hogeschool.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium