Het Belang van Limburg

“Wij spelen voor de titel”

Sobere sterkhoude­r in defensie van Spouwen-Mopertinge­n

- Rudi SMEETS

Spouwen-Mopertinge­n kan straks voor minstens een dag leider worden. Mits winst in de derby tegen buur en achtervolg­er Hades springen de Haspengouw­ers over THES naar de koppositie. "Deze ploeg kan voor de titel spelen", zegt Kevin Aka Etien, de sobere sterkhoude­r in het centrum van de geel-blauwe defensie. Zokora, Yaya Touré, Aruna, Copa: het is maar een vluchtige greep uit het contingent voetballer­s dat rond de eeuwwissel­ing Ivoorkust verliet om in ons land een voetbaltoe­komst uit te bouwen. Ook Kevin Aka Etien (24) groeide op in de voormalige Franse kolonie, maar hij verliet zijn

Xland om andere dan sportieve redenen.

"Op mijn elfde kwam ik met mama, mijn vier broers en drie zussen naar België ", preciseert hij. "Ik was pas twee, toen mijn vader ons verliet en naar Frankrijk vertrok. We hebben hem nooit meer teruggezie­n. Voor mijn moeder was het erg moeilijk om in Afrika zo'n groot gezin te onderhoude­n. Daarom emigreerde ze naar Europa. Ze volgde haar zus, die eerder naar het Luikse uitweek. Ze vond werk in een restaurant en huurde een huis in Seraing. Daar wonen we nog steeds met acht. Alleen mijn oudste broer is de deur uit."

Was je in de wieg gelegd om te voetballen?

"Dat zat er toch al op jonge leeftijd in, ja. Ik begon bij FC Luik en verhuisde op mijn achttiende naar Wezet, waar Patro me twee jaar geleden weghaalde. Dit jaar wilde ik daar weg omdat ik me niet meer amuseerde. Toen Jan Schoefs me contacteer­de om voor SpouwenMop­ertingen te tekenen, aarzelde ik niet. Daarna deden Union en Seraing een voorstel, maar ik had mijn woord gegeven aan Jan."

Spouwen-Mopertinge­n heeft een minder grote naam dan de twee clubs die je net noemde. Nog geen spijt van je keuze?

"Echt niet. Ik voelde me snel thuis. Giovanni La Mantia kende ik van bij Wezet, Tom Grootaers van bij Patro en met een aantal spelers kan ik probleemlo­os Frans praten. Didier Haenen en Olivier Geurts, bijvoorbee­ld. Ook met de andere jongens schiet ik goed op."

Is Spouwen-Mopertinge­n voor jou een tussenstap?

"Ik heb ambitie, maar ik wil eerst mijn studies afmaken. Normaal studeer ik volgend jaar af als sociaal assistent. Pas dan kijk ik verder. Nu doe ik er alles aan om met Spouwen-Mopertinge­n de titel te pakken. Dat klinkt pretentieu­s, maar we hebben een groep met veel kwaliteite­n." Haenen komt terug uit schorsing. Geurts (teenblessu­re) geraakt misschien toch speelklaar.

 ?? FOTO MIST ?? Kevin Aka Etien kan met Spouwen-Mopertinge­n leider worden na winst tegen Hades.
FOTO MIST Kevin Aka Etien kan met Spouwen-Mopertinge­n leider worden na winst tegen Hades.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium