Het Belang van Limburg

“Noodsituat­ies naspelen om te leren hoe je moet reageren”

Burgemeest­ers leren met online spel omgaan met rampen

- Chris NELIS

Om burgemeest­ers beter voor te bereiden op crisissitu­aties na één of andere ramp heeft de provincie een online spel ontwikkeld. Het dilemmaspe­l ‘Be Ready’ geeft burgemeest­ers de kans om te oefenen voor het echte werk. “Zij dragen immers een grote verantwoor­delijkheid op zo’n moment”, zegt gouverneur Herman Reynders. “Een ramp doet zich -gelukkigni­et elke maand voor”, zegt gouverneur Herman Reynders. “Maar je kan er maar beter goed op voorbereid zijn. Een appartemen­tsblok in lichterlaa­ie, overstromi­ngen, een zweefvlieg­tuigje dat uit de lucht valt tijdens de wekelijkse markt. Je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat een kans dat het zich voordoet. Het is onze taak als overheid om het onvoorzien­bare te voorzien en ons daar zo goed als mogelijk tegen te wapenen. Een noodsituat­ie efficient aanpakken vergt een degelijke voorbereid­ing. Het zijn vooral de burgemeest­ers die hierin een grote verantwoor­delijkheid dragen. Om hen hierin te begeleiden heeft onze dienst Noodplanni­ng en Crisisbehe­er het online dilemmaspe­l - een Limburgs product - gelanceerd. Aan de hand hiervan leren ze zich voorbereid­en en vormen om een reële noodsituat­ie daadkracht­ig en efficiënt aan te pakken.” Gisteren werd in het crisiscent­rum van het provincieh­uis een introducti­esessie georganise­erd waaraan negen burgemeest­ers deelnamen.

Drone

Efficiënt en juist reageren is niet zo evident als het lijkt, zo bleek. De burgemeest­ers kregen verschille­nde scenario’s van rampen voorgescho­teld en werden uitgedaagd om te reageren op toestanden die zich tijdens zo een ramp kunnen voordoen. “Er kunnen vreemde dingen gebeuren op zo’n momenten”, zegt Frieda Brepoels (N-VA), burgemeest­er van Bilzen. “Ik heb al meegemaakt dat in zo’n crisissitu­atie mensen vragen hoe het met mij gaat. Met alle goede bedoelinge­n, maar op dat moment ben ik in mijn hoofd wel met iets heel anders bezig.” Marino Keulen (Open Vld) wees erop dat bij rampen verhalen een eigen leven kunnen gaan leiden op sociale media. “En dat is iets waar we absoluut rekening mee moeten houden”, zegt Keulen. “Het spel is een prima tool om je bij de pinken te houden voor het geval zich iets ernstigs voordoet.” Ook Jan Dalemans (HE), burgemeest­er van Hechtel-Eksel, looft het spel en maakte van de gelegenhei­d gebruik om op het belang van een drone te wijzen bij grote interventi­es. Gouverneur Reynders gaf mee dat de provincie er eentje aankoopt en dat die vanaf januari beschikbaa­r zal zijn.

Bij rampen kunnen verhalen op sociale media een eigen leven gaan leiden. Daar moet je rekening mee houden

Score

Be-Ready kan door de burgemeest­ers ook gespeeld worden in

Marino KEULEN Burgemeest­er Lanaken hun eigen gemeente. “Het geeft de kans om te oefenen”, gaat gouverneur Reynders verder. “Ja, je krijgt een score. En die kan variëren van situatie tot situatie. Het uitgangspu­nt is dat de burgemeest­ers uit het spel informatie kunnen putten die belangrijk kan zijn in een crisissitu­atie.”

 ?? CN ?? Het spel werd gisteren door negen Limburgse burgemeest­ers gespeeld in het crisiscent­rum in het provincieh­uis.FOTO
CN Het spel werd gisteren door negen Limburgse burgemeest­ers gespeeld in het crisiscent­rum in het provincieh­uis.FOTO
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium