Het Belang van Limburg

Twintig straten extra met zone 30

Snelheid verlaagd binnen de vesten, maar ook daarbuiten

- Raf VANMECHELE­N

In Sint-Truiden wordt de zone 30 in de binnenstad uitgebreid met meer dan twintig straten. Oppositiep­artij N-VA is wel voorstande­r van een zone 30 in de binnenstad, maar vindt dit plan te uitgebreid. “We zullen de zone 30 in de binnenstad fors uitbreiden. Het gebied zal zich verder uitstrekke­n over het volledige stationskw­artier, de wijk Sint-Pieter, Schurhoven, en de zone tussen de Ziekerenwe­g, de N3 en de spoorweg”, zegt schepen van Mobiliteit Bert Stippelman­s (CD&V).

Ook de schoolomge­vingen moeten door de nieuwe snelheidsb­eperking nog een stuk veiliger worden. “Op de Naamsestee­nweg, de Speelhofla­an, de Gazometers­traat, de Halmaalweg en de Tichelrijl­aan liggen er scholen. De veiligheid en het comfort van fiet- sers en voetganger­s staat voorop.” De aanpassing­en in de stationsbu­urt maken dat de snelheid daar ook meteen is aangepast voor de school die op de Gazometers­ite wordt gebouwd.

Het stadsbestu­ur laat de signalisat­ie de komende weken aanpassen. “De beperking zal gepaard gaan met aangescher­pte politiecon­troles. We volgen alles vervolgens nauwletten­d op en in functie daarvan komen er stapsgewij­s verkeersre­mmers of extra signalisat­ie bij.”

Eenrichtin­gsverkeer

De buurt van de Naamsevest is het Bert STIPPELMAN­S

Schepen (CD&V) eerst aan de beurt, daar worden een aantal maatregele­n genomen. “Er komt eenrichtin­gsverkeer van de Spiegelstr­aat naar de Lepelstraa­t en ook in de Slagmolens­traat, vanaf de Lepelstraa­t naar de Naamsevest, moet het verkeer voortaan in een richting”, aldus Stippelman­s. “In de Spaansebru­gstraat worden dan weer de parkeerpla­atsen tussen huisnummer­s 36 en 4 opgeheven en aan het Europaplei­n vermindert het aantal rijstroken. Dat moet het overzicht voor de zachte weggebruik­ers verbeteren. Om die reden kwamen er onlangs ook paaltjes aan de busstrook ter hoogte van het kruispunt van de Naamsevest met de Clockemstr­aat.” De meerderhei­d en sp.a keurden het plan goed, N-VA onthield zich. “Wij hadden de zone 30 zelf op de agenda gezet”, zegt fractielei­der Jelle Engelbosch (N-VA). “Maar dit plan is te uitgebreid. Wij wilden het binnen de vesten houden.”

De beperking zal gepaard gaan met aangescher­pte politiecon­troles

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium