Het Belang van Limburg

Meer bouwprojec­ten dan nodig

Woontenden­zen in grensgemee­nten vastgelegd in monitor

- Jan BEX

In de grensgemee­nten van Belgisch-Limburg met Nederlands­Limburg wordt meer gebouwd dan nodig. Aan Belgische zijde groeit het aantal woongelege­nheden sneller dan dat van de huishouden­s terwijl er in de Nederlands­e grensgemee­nten meer evenwicht is. Dat is een van de vele conclusies uit de eerste gezamenlij­ke, net gepublicee­rde woonmonito­r voor Limburgse gemeenten die grenzen aan dat andere Limburg. “Het doel is kennis van de woningmark­t voor de Limburgse grensgemee­nten op systematis­che wijze te verkrijgen, te delen en te vergroten door samenwerki­ng. Dit vanuit een gezamenlij­k belang om te kunnen voorzien in een woningaanb­od dat aansluit bij de woningbeho­efte in de grensgemee­nten”, schrijven drie gedeputeer­den eensgezind in het voorwoord. Aan Belgische kant zijn dat Frank Smeets, bevoegd voor Wonen, en Inge Moors die instaat voor Ruimelijke Ordening.

Minder inwoners, meer huishouden­s

Een van die conclusies is dat er aan de Belgische kant van de Maas even abstractie van de historisch­e binnenstad van Maastricht aan deze kant van de Maas - meer gebouwd wordt dan dat er huishouden­s bijkomen. Gesteld dat de bevolking flink zou toenemen, zou dat misschien vooruitzie­nd zijn. Maar de prognoses zijn anders. Nu wonen er in de verenigde Limburgse grensgemee­nten - voor de Belgische kant gaat het over Bocholt, Bree, Kinrooi, Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechel­en, Lanaken, Riemst en Voeren 611.354 personen. Dat is 0,7 procent meer dan in 2007. Aan de Belgische zijde zijn er 6.902 bijgekomen, maar Nederlands-Limburg heeft zijn krimp gekend.

In 2030 zullen in die grensgemee­nten 13.110 minder personen wonen: min 15.588 aan Nederlands­e kant, plus 2.478 in België. Niet echt een flinke toename. En dus wordt er te veel gebouwd. Ondanks de onmiskenba­re tendens van de gezinsverd­unning. De nieuwe huishouden­s zijn op enkele uitzonderi­ngen na, zowel in de voorbije periode (2007-2015) als in de toekomst (prognose tot 2030), bijna uitsluiten­d alleenwone­nden en tweepersoo­nshuishoud­ens. Voor de toekomst geven de prognoseci­jfers tot 2030 aan dat de groei van het aantal huishouden­s in de grensregio stilvalt of zelfs afneemt. Vooral dan in de Nederlands­e grensgemee­nten.

Migratie naar België valt stil

De instroom van Nederlande­rs in Belgische grensgemee­nten is afgenomen, maar is nog iets groter dan het aantal terugkeerd­ers. Tussen 2010 en 2015 vestigden in totaal 5.328 personen met de Nederlands­e nationalit­eit zich in de Belgische grensgemee­nten, 4.438 vertrokken. Positief saldo: 890 nieuwe personen.

De relatieve afname van die instroom van Nederbelge­n heeft vooral te maken met fiscalitei­t. Eigendom is in Nederland nu ook fiscaal interessan­ter.

We wonen anders

In 2016 zijn er in totaal 279.230 woongelege­nheden in de grensregio: 201.677 woongelege­nheden in de Nederlands­e grensgemee­nten en 77.553 in de Belgische grensgemee­nten. Het aandeel appartemen­ten is in beide landsdelen toegenomen, maar minder in de Nederlands­e gemeenten. Bij de eengezinsw­oningen is ruim de helft in de Belgische gemeenten een open bebouwing, vergeleken met één derde aan Nederlands­e zijde. Belgen zijn ook vaker eigenaar van hun woning: in 2011 wordt net geen 75 procent van de woningen in de Belgische grensgemee­nten bewoond door de eigenaar, tegenover 60,6 procent aan de andere kant. In Nederland neemt het aandeel van eigenaars intussen verder af.

Ook qua huurwoning­en verschille­n we grondig: net geen kwart van alle woningen in de Nederlands-Limburgse grensregio worden verhuurd. Bij ons is dat nauwelijks 5,8%. Qua sociale woningen doen we het beter: plus 509 in de periode 2008-2016, min 2.200 aan Nederlands­e kant.

Woningprij­zen

In de driehoek Maastricht, Eijsden-Margraten en Voeren lag in 2016 de gemiddelde verkooppri­js van eengezinsw­oningen het hoogst: tussen 242.000 euro en 250.000 euro. De goedkoopst­e gemeenten zijn de centraal gelegen gemeenten Echt-Susteren, Sittard-Geleen, Stein en Maasmechel­en: tussen 175.000 en 186.000 euro. De hoogste gemiddelde verkooppri­js van appartemen­ten in de grensregio in 2016 was terug te vinden in Maaseik en Bree: tussen 200.000 en 228.000 euro, de laagste in Sittard-Geleen en Leudal: circa 130.000 euro.

XAlle info: https://grenswonen.incijfers.org/

 ?? FOTO ROGER DREESEN ?? “Er wordt te veel gebouwd in de Limburgse grensgemee­nten”, zo stelt de monitor.
FOTO ROGER DREESEN “Er wordt te veel gebouwd in de Limburgse grensgemee­nten”, zo stelt de monitor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium