Het Belang van Limburg

Houthalen-Helchteren stelt actieplan voor na audit

-

Het gemeentebe­stuur van Houthalen-Helchteren heeft gisteren een actieplan ingediend bij Audit Vlaanderen. Daarin somt het bestuur op welke maatregele­n moeten voorkomen dat er in de toekomst nog fouten worden gemaakt tegen de wet van overheidso­pdrachten. Verder wil de gemeente meer openbaarhe­id en transparan­tie. Een denkpiste is bijvoorbee­ld het online streamen van de gemeentera­ad. “De audit heeft aangetoond dat wij fouten hebben gemaakt in het verleden, maar we beklemtone­n dat er geen strafbare feiten zijn gebeurd”, zegt burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a). “Het is bovendien niet bewezen dat die fouten doelbewust zijn gemaakt”, voegt gemeentera­adsvoorzit­ter Maurice Van Oevelen eraan toe. Zoals gevraagd door Audit Vlaanderen heeft de gemeente gisteren een actieplan ingediend. Dat bestaat uit twee delen: enerzijds een plan van aanpak dat invulling geeft aan de aanbevelin­gen uit het auditrappo­rt, anderzijds moeten er meer afspraken komen tussen de raadsleden wat moet leiden tot meer transparan­tie en openbaarhe­id. “We bekijken tot op welke hoogte dat kan, maar open communicat­ie is heel belangrijk. Zo werd het idee al gelanceerd om de gemeentera­ad online te streamen. We zullen bekijken of dat mogelijk is”, zegt Yzermans.

Hulplijn

Tussen december 2017 en juni 2018 gaat de gemeente Houthalen-Helchteren verschille­nde maatregele­n nemen. “We hebben gezien dat we bepaalde dingen anders moeten doen. Dat gaan we nu in fases uitvoeren. Eerst wachten we op de feedback van Audit Vlaanderen op ons actieplan en zullen we een opvolgings­commissie in het leven roepen. Die moet nagaan of de gemeente de aanbevelin­gen van de audit goed opvolgt. Dat voorstel staat al op de agenda van de gemeentera­ad op 18 december”, zegt de burgemeest­er. Tegen maart 2018 komt er vorming van personeels­leden, mandataris­sen en raadsleden en wordt de deontologi­sche code voor politiek en administra­tie aangepast. Er komt ook een juridische hulplijn waar ambtenaren terecht kunnen met vragen over de wet op de overheidso­pdrachten. Ook zal er een juridische analyse komen van de impact van de lopende dossiers. Bij de oppositie verbaast men er zich over dat het plan van aanpak focust op de organisati­e van de administra­tie en niet op de verantwoor­delijkheid van het politiek beleid. “Hierdoor ontstaat de indruk dat de meerderhei­dspartijen alles van zich willen afschuiven. Er is geen enkele maatregel opgenomen rond politieke deontologi­e.” De oppositie stelt daarom de oprichting van een deontologi­sche onderzoeks­commissie voor die onderzoek kan doen naar belangenve­rmenging en mogelijke druk op ambtenaren in bepaalde dossiers. Ze vraagt ook een onafhankel­ijk meldpunt waar ambtenaren naar aanleiding van deze audit met hun verhaal terechtkun­nen.

Openbaar

De oppositie hekelt ten slotte dat de meerderhei­d gisteren opnieuw zelf naar de media is gestapt terwijl het alle raadsleden verboden wordt om met eender wie over het rapport te praten. “Voor ons kan dit niet langer. De wet schrijft voor dat dit rapport zowel in openbare zitting als achter gesloten deuren kan worden behandeld. Men heeft alles in beslotenhe­id gehouden omdat men niet wil dat de burgers weten wat er echt in het rapport staat. Daarom zal de oppositie een besluit ter stemming vragen om de conclusies van het rapport integraal openbaar te maken.”De meerderhei­d liet overigens aan deze redactie weten dat ze zal onderzoeke­n of de conclusies openbaar mogen worden gemaakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium