Het Belang van Limburg

“Lommel is mijn laboratori­um”

Tongenaar graaft prehistori­sche werktuigen na drie jaar weer op

- Geert VAN BAELEN

Doctoraats­student Dries Cnuts (33) uit Tongeren onderzoekt microscopi­sche kleine deeltjes op prehistori­sche vuurstenen werktuigen om hun functie te achterhale­n. Voor zijn doctoraat wil hij de huidige onderzoeks­methode verbeteren want volgens hem kunnen de deeltjes een schat aan informatie opleveren. Hiervoor begroef hij drie jaar geleden experiment­ele werktuigen in het Lommelse zand. Vorige week haalde hij ze weer boven. “Mijn doctoraat, dat kadert in een Europees onderzoeks­project over de oorsprong en evolutie van de montage van stenen werktuigen, focust op de oudste periode in de prehistori­e, namelijk het paleolithi­cum of de oude steentijd”, situeert Cnuts die doctoreert aan het Traceolab van de Universite­it van Luik. ”Hiermee wil ik de methode verfijnen die de microscopi­sch kleine resten bestudeert die achterblij­ven op oeroude werktuigen. De met het blote oog onzichtbar­e deeltjes kunnen ons heel wat vertellen. Zeer kleine plant- of beenfragme­nten vertellen niet alleen iets over de functie van de werktuigen, maar ook over de technologi­sche tradities van onze voorouders gedurende een bepaalde periode. Zo is het belangrijk te achterhale­n wanneer de mens zijn werktuigen begon te monteren op handvatten. Hout- of harsresten kunnen hierop wijzen.” De methode die deze restanten bestudeert, is niet nieuw. “Ze bestaat al veertig jaar, maar werd tot nu toe heel weinig toegepast in Europa. De hoofdreden hiervoor is dat onze bodem minder gunstig is voor de conserveri­ng van residu’s dan in bijvoorbee­ld de droge bodems Dries CNUTS Doctorandu­s van Australië of Zuid-Afrika. In mijn doctoraat wil ik daarom nagaan welke residu’s in onze contreien goed of nauwelijks bewaren.”

Experiment­en

Om dit proefonder­vindelijk vast te stellen begroef Cnuts in 2014 vijftig experiment­ele vuurstenen werktuigen die werden gebruikt op verschille­nde materialen en vijf verschille­nde locaties. “Dit gebeurde onder andere Lommel, waar ik de steun kreeg van de Erfgoedwer­king. De verwachtin­g is dat de hoge zuurtegraa­d van de Lommelse zandbodem de residu’s zwaar zal aantasten of zelfs geheel vernietige­n. Vorige week heb ik de stukken na drie jaar weer opgegraven. Nu ga ik de effecten van de bodem microscopi­sch en chemisch onderzoeke­n. Het experiment zal ons inzicht verschaffe­n over hoe die kleine restanten bewaren.” Volgens Cnuts is het de eerste keer dat een begravings­experiment zo veel jaren uittrekt om die effecten vast te stellen. “De conclusies van dit experiment zullen ons helpen om residu’s op werktuigen van Europese sites beter te identifice­ren en een bijdrage te leveren aan de grote vragen omtrent onze menselijke evolutie zoals het verdwijnen van de neandertha­ler.”

Zeer kleine plant- of beenfragme­nten vertellen niet alleen iets over de functie van de werktuigen, maar ook over de technologi­sche tradities van onze voorouders

 ?? Foto HBVL ?? Dries Cnuts doctoreert aan de Universite­it van Luik, maar deed experiment­en in de Lommelse zandgrond.
Foto HBVL Dries Cnuts doctoreert aan de Universite­it van Luik, maar deed experiment­en in de Lommelse zandgrond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium