Het Belang van Limburg

Stad verkoopt Oase

Toekomst van kerk blijft onzeker

- Phillip PERGENS

De stad Maaseik zet ontmoeting­shuis Oase in Dorne voor 188.000 euro te koop. In ruil voor het versleten gebouw gaat het katholiek basisonder­wijs Opoeteren in samenwerki­ng met de kerkfabrie­k in het dorp een nieuwe polyvalent­e zaal optrekken. De uitbating valt daarmee in private handen, maar moet voor 150.000 euro gemeenscha­pssteun ook veertig jaar lang het lokale vereniging­sleven dienen. De toekomst van het kerkgebouw blijft onzeker. De kerk van Dorne als nieuw gemeenscha­pscentrum in het dorp. Dat idee kwam naar voor bij de voorstelli­ng van het kerkenbele­idsplan in Maaseik in januari dit jaar. Het gebouw zou als enige gebedshuis binnen de visie verdwijnen en een herbestemm­ing krijgen. De moderne infrastruc­tuur, zo luidde het destijds, bood perspectie­ven.

Het huidige ontmoeting­shuis Oase, pal tegenover de kerk, wordt door de stad via een onderhands­e procedure verkocht. Dat moet 188.000 euro opbrengen. Een groot deel van deze som zal doorgeslui­sd worden naar de vzw Katholiek Basisonder­wijs Opoeteren. Zij zijn ook buren en zullen samen met de kerkfabrie­k van Dorne, op grond van het bisdom, een nieuwe polyvalent­e zaal optrekken. Niet alleen voor de school, maar voor iedereen uit het dorp. Een stuurgroep zal instaan voor de exploitati­e en het onderhoud. Daarmee geeft de stad de werking uit handen, maar ze pompt wel 150.000 euro in het project zodat vereniging­en het gebouw voor een periode van veertig jaren mogen gebruiken.

“Besparings­maatregel”

De opgezette constructi­e zorgt voor politieke discussies. Dat bleek op de gemeentera­ad. “Jarenlang weigerde de gemeente geld in de Oase te steken, waardoor de renovatiek­osten opliepen en nu voor deze oplossing wordt gekozen. Dit had voorkomen kunnen worden als er stelselmat­ig was geïnvestee­rd in de houdbaarhe­idsdatum”, aldus Guido Geusen (N-VA).

Johan Tollenaere (Open Vld) spreekt van een nooit gezien dossier. “Er zijn heel veel vraagteken­s”, zegt hij. “We trekken ons volledig terug uit de werking, in ruil voor geld. In feite is dit een besparings­maatregel. Er zijn geen ambtenaren meer nodig voor het onderhoud of de exploitati­e.”

Kerk en De Kick

Dat aan de andere kant van de straat in de toekomst een kerk leeg staat, stemt volgens hem tot nadenken. “Wat gaan we met dit gebouw doen? Naast de kerk ligt ook nog jeugdhuis De Kick. Ook hier pompten we de voorbije jaren als stad veel geld in. Het wordt veel gebruikt. Wat willen we hier nog mee doen?”, vraagt Tollenaere zich af.

“De Kick is niet ruim genoeg om alle vereniging­en in onder te brengen”, luidt het bij schepen Myriam Giebens (Vooruit). “De kerk blijkt dan weer geen makkelijk verhaal. De parochiale werking heeft het moeilijk met een sluiting. Ze vinden dat sommige activiteit­en mogelijk moeten blijven. Denk maar aan bruiloften, begrafenis­sen of doopvierin­gen. Daar konden jammer genoeg nog niet de nodige stappen gezet worden.”

 ?? Foto PPN ?? Ontmoeting­shuis Oase in Dorne staat voor 188.000 euro te koop.
Foto PPN Ontmoeting­shuis Oase in Dorne staat voor 188.000 euro te koop.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium