Het Belang van Limburg

Jay-Z geeft overspel toe

- Nele COUNE

Over het al dan niet scheef schaatsen van Jay-Z (47) werd al heel wat geschreven en gezongen, ook door Jay-Z en zijn wederhelft Beyoncé Knowles (36) zelf. Maar verder dan enkele geruchten en speculatie­s over de songtekste­n kwam men niet. Tot nu. Jay-Z, ook wel bekend als Shawn Carter, heeft voor het eerst toegegeven dat hij Beyoncé bedrogen heeft. “Het moeilijkst­e is op iemands gezicht de pijn zien die jij veroorzaak­t hebt en dan met jezelf moet leren leven”, zei Jay-Z in een gesprek met The New York Times. Een van de meestgeste­lde vragen na de release van Beyoncé’s album ‘Lemonade’ vorig jaar was: ‘Wie is Becky met het mooie haar?’ In het nummer ‘Sorry’ zong Queen B namelijk “He only want me when I’m not there. He better call Becky with the good hair.” (“Hij wil me alleen wanneer ik er niet ben, hij zou beter Becky met het mooie haar bellen”). Het hele album leek te verwijzen naar overspel van haar echtgenoot. Maar of het hier ging over waargebeur­de feiten, dichterlij­ke vrijheid of een slimme commerciël­e zet, wist niemand met zekerheid. Ook Jay-Z verwees in zijn recentste langspeler ‘4:44’ naar ontrouw.: “Look, I apologize. Often womanize. Took for my child to be born, see through a woman’s eyes.” (Kijk, ik zeg sorry. Ik flirt vaak. Het heeft tot aan de geboorte van mijn kind geduurd voor ik de dingen door de ogen van een vrouw kon zien.)

Therapie

In een gesprek met The New York Times is de rapper nu voor het eerst ingegaan op die ontrouw. Hij wijt zijn overspel aan de problemen in zijn jeugd. “Je moet overleven, dus je gaat in overleving­smodus en wat gebeurt er dan? Je mijdt alle emoties. Zelfs bij vrouwen sluit je je emotioneel af. En daaruit komt dan de rest voort: ontrouw.” Therapie zou hem geholpen hebben om terug in het reine te komen met zijn verleden. “Het belangrijk­ste dat ik geleerd heb, is dat alles met elkaar verbonden is. Elk gevoel is gelinkt aan een ander en heeft ergens een oorsprong. Als je je daar in het dagelijkse leven van bewust bent, haal je daar veel voordeel uit”, legt hij uit.

Maar ook muziek maken, werkte helend voor het koppel, dat voor de huwelijksp­roblemen samen aan een album werkte. Uiteindeli­jk kwamen ze elk met een soloplaat. “We gebruikten onze kunst bijna als therapie”, gaat Jay-Z verder. “En we begonnen opnieuw samen muziek te maken. Haar album kwam uit als een reactie tegen het gezamenlij­ke album waar we aan werkten.” Het was voor beide partijen niet gemakkelij­k om de nummers te horen over hun persoonlij­ke problemen: “We zaten in het oog van de storm, maar de beste plaats is midden in de pijn. Het was oncomforta­bel en we hadden veel ge- sprekken. Weet je, ik was heel trots op de muziek die ze gemaakt had, en zij was heel trots op mijn kunst. Uiteindeli­jk hebben we allebei echt een gezond respect voor elkaars werk. Ik denk dat ze fantastisc­h is. Vijftig procent van de huwelijken of zo eindigen in een scheiding omdat de meeste mensen zichzelf niet kunnen zien. De meeste mensen willen niet met zichzelf omgaan. Je wil niet in jezelf kijken. En dus ga je weg.” Dat deed Jay-Z niet en intussen kreeg hij samen met Beyoncé nog een tweeling: Rumi en Sir. De twee hadden al een dochtertje, Blue Ivy.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium