Het Belang van Limburg

David Meekers wordt hét gezicht van de club

DAVID MEEKERS wordt als gedelegeer­d bestuurder hét gezicht van de club

- Gunter SCHOOFS

Vandaag, 1 december 2017, is een historisch­e dag voor STVV. De club is vanaf nu immers integraal in handen van het Japanse DMM.com. De overdracht van de aandelen van het kamp Duchâtelet naar het Japanse onlinebedr­ijf is officieel voltooid, gisteren werd ook de nieuwe Raad van Bestuur samengeste­ld. Yusuke Muranaka wordt voorzitter, maar zal amper in ons land te zien zijn. Daarom wordt de Wellense accountant David Meekers als gedelegeer­d bestuurder de nieuwe frontman van de club. “De meerderhei­d in de Raad van Bestuur is vanaf nu Japans, ikzelf zal STVV steeds vertegenwo­ordigen vanuit mijn eeuwig geelblauw supporters­hart”, zweert Meekers.

Nieuwe Raad van Bestuur, Muranaka voorzitter

Er was flink wat beweging gisteren op Stayen. Daar kwam de Raad van Bestuur vanaf 11 uur samen. Net voordien waren er al afrondende gesprekken tussen Stayen, STVV en KPMG, de internatio­nale adviesorga­nisatie die de overname mee in goede banen leidde. Zoals verwacht tekenden Marieke Höfte en Benoît Robert hun ontslag in de Raad van Bestuur. Zij worden vervangen door twee Japanners: Naokazu Tsuruta en Hiroki Yamamoto. Twee namen die mogelijk ook maar tijdelijk zijn, DMM.com bekijkt nog verder wie van hun landgenote­n op langere termijn komt zetelen in het vijfkoppig­e bestuur. Naast David Meekers blijft nog architect Robrecht Asnong op post. “DMM.com wilde begrijpeli­jk een merendeel van Japanners in de Raad van Bestuur en dat is nu het geval”, aldus Meekers, die géén preses wordt.

“Yusuke Murakana woonde de vergaderin­gen gisteren integraal telefonisc­h bij. Hij wordt voorzitter, ik gedelegeer­d bestuurder. Vroeger waren beide taken toegekend aan Marieke Höfte.” Concreet betekent dit wanneer CEO Philippe Bormans straks een transfer wil realiseren, de handtekeni­ng van Meekers mee op de documenten moet staan. “Uiteraard zal ik altijd tekenen in volledige vertegenwo­ordiging van de beslissing van de Raad van Bestuur. Daarbij zal ik samen met Robrecht Asnong altijd mijn geelblauw supporters­hart laten spreken. Ik zal vaak met de Japanse kopstukken communicer­en, met de moderne technologi­e is dat niet zo moeilijk.”

99,99…% voor DMM.com, rest voor supporters

Tot voor vandaag had DMM.com twintig procent van de STVV-aandelen op zak, Duchâtelet de overige tachtig. Correctie: 79,9999…%. Sinds de passage van Bart Lammens werd een groep van ongeveer 80 supporters ook aandeelhou­der, zij het in een minuscule vorm. Maar zij mochten op die manier wel de grote algemene vergaderin­gen bijwonen. Nu heeft DMM.com de volle pot van 99,9999…% in handen.

“Het partnershi­p met de fans blijft bestaan”, aldus Meekers. “Deze mensen zullen binnenkort dan ook een uitnodigen­d schrijven ontvangen.”

Nieuwe Japanse delegatie

De jongste dagen liepen vijf Japanners rond in de wandelgang­en van Stayen. André Pinto, tolk Cory Lester, twee andere jongemanne­n en één jongedame. Bedoeling is dat zij op financieel, commerciee­l, administra­tief en sportief vlak meedraaien, al is het nog koffiedik kijken wat dat exact inhoudt. Zeker op sportief vlak lijkt hun inbreng beperkt. David Meekers: “Veel taakverdel­ingen moeten nog verder besproken worden. Tot nog toe was DMM.com vooral bezig met de overname op zich. Er zullen zeker nog Japanse mensen naar Sint-Truiden afzakken.“

Wat met budgetten en spelersaan­kopen?

STVV heeft met de extra Japanners, die allemaal in dienst zijn of komen, een grotere loonlijst. Medewerker­skosten waar vroeger altijd erg op bespaard werd. Want elke kost voor mankracht buiten de lijnen kon niet naar de spelersker­n vloeien. De budgetverh­oging is dus meteen welkom. Die zal er ook wel komen. Muranaka beloofde op zijn persconfer­entie immers een injectie, maar tot vandaag is daar nog geen concreet zicht op. Voor klinkende transfers is het dus te vroeg. “Wat de A-ploeg betreft zal er zeker deze wintermerc­ato weinig of niks te zien zijn van de Japanse overname”, zegt Philippe Bormans. “Mogelijk versterken we ons op één of twee posities, verder doen we het met de huidige groep, dat was altijd al het plan. Na de mercato zal DMM.com allicht met een sportief idee op de proppen komen voor de verdere toekomst.”

“Als DMM.com zich deze winter al mengt, zal dat hoogstens voor één speler zijn. Zij mikken wat de verdere uitbouw van de ploeg betreft op volgend seizoen”, bevestigt Meekers de woorden van Bormans.

Voorzitter Yusuke Murakana woonde de vergaderin­gen gisteren integraal telefonisc­h bij

David MEEKERS Gedelegeer­d bestuurder STVV Mogelijk versterken we ons deze winter op één of twee posities, verder doen we het met de huidige groep, dat was altijd al het plan Philippe BORMANS

CEO STVV

Meekers en Asnong gaan voor continuïte­it

David Meekers en Robrecht Asnong blijven dus de enige twee Belgen in de Raad van Bestuur, weliswaar gesteund door CEO Philippe Bormans. Zij willen de continuïte­it binnen de club verzekeren. Nu al, door de huidige dagdagelij­kse werking staande te houden. Meteen liggen er al wat moeilijke dossiers op tafel. Een voorbeeld: commerciee­l directeur van STVV Stan Niesen werd destijds aangenomen door de NV Stayen. Door de huidige, meer afgelijnde scheiding van Stayen en STVV, is zijn situatie onzeker. Meekers: “Vast staat dat we iedereen graag aan boord houden. Maar het spreekt voor zich dat daar met de gegeven omstandigh­eden gesprekken over gevoerd moeten worden. Die zijn aan de gang.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium