Het Belang van Limburg

Collega’s 2.0

- DE KERN

Als nog eens iemand die voor de overheid werkt, beweert dat hij/zij veel meer kan verdienen in de privé, dan kan u er minister van Ambtenaren­zaken Steven Vandeput (N-VA) bij roepen om dit te ontkrachte­n. Vandeput heeft een paar databanken op elkaar aangeslote­n en uit die berekening blijkt dat een ambtenaar die voor de overheid werkt meer verdient dan een militair en dat die militair dan weer meer verdient dan iemand in de privésecto­r. Een voorbeeld: een luitenant-kolonel met 20 jaar ervaring heeft een bruto maandloon van 6.092 euro, een ambtenaar van hetzelfde niveau verdient 6.485 euro bruto en een werknemer van dit kaliber 4.714 euro bruto. Zelfs wie op een vergelijkb­are stoel als contractue­el - en dus niet eens vastbenoem­d - voor de overheid werkt, is met zijn 6.066 euro nog altijd beter af. Ook in de lagere lonen zien we hetzelfde patroon: een startende soldaat verdient 1.979 euro bruto, een startende cipier 1.850 euro bruto en een startende werknemer 1.676 euro bruto. Die oude dooddoener over een ambtenaren­pensioen als compensati­e voor lage lonen, kunnen we bij deze begraven. De overheid betaalt gewoon goed. Dat mag, want als wie voor de overheid werkt dat slecht doet, hebben we daar allemaal last van.

Toch hebben we afgelopen week twee ‘moppen’ te veel gehoord over ambtenaren. Een moedige ambtenaar uit Namen verklapte dat ze al 17 jaar betaald werd om niets te doen. Dat leverde haar weliswaar 2.900 euro netto per maand op, maar ook een hoop miserie. Zij had wel degelijk door dat ze dat op een andere stek niet kon verdienen, want anders was ze al lang vertrokken. Vandeput had geluk dat niet hij, maar wel de provincie Namen bevoegd is voor deze dame. Maar donderdag haalde een ander verhaal de krant: van de 53.440 ambtenaren die geëvalueer­d zijn, zijn er amper 39 die niet voldoen. De Open Vld catalogeer­de dat meteen als ‘cero, cero, cero’, het nulpunt voor de dopingzond­aars. Dat nieuws kwam trouwens van een N-VA-politicus, maar Vincent Van Quickenbor­ne (Open Vld) maakte daar dankbaar gebruik van om er Steven Vandeput mee om de oren te slaan. Of dat nu de kracht van veranderin­g was, wilde hij weten. Vandeput hamert er verderop in deze krant op dat het huidige evaluaties­ysteem nog door de vorige regering is ingevoerd - met Van Quickenbor­ne dus - en dat hij bezig is met de wet aan te passen. Hij belooft een soepelere ontslagreg­eling.

Niet werken, een hoger loon en nauwelijks kans op ontslag, we horen niet alleen voor onze begrotings­cijfers bij de Club Medlanden. Gelukkig heeft diezelfde Vandeput deze zomer beslist om de vaste benoeminge­n af te schaffen. Collega’s 2.0 hoort thuis in de bioscoop, niet op de werkvloer.

Niet werken, een hoger loon en nauwelijks kans op ontslag, we horen niet alleen voor onze begrotings­cijfers bij de Club Med-landen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium