Het Belang van Limburg

ENGELAND

- Michael VAN DAMME FIFA-ranking Bondscoach Sterspeler WK-deelnames Topschutte­r Inwoners Omvang

De tijden dat Tunesië zich drie WK’s op rij kwalificee­rde (1998, 2002 en 2006) en de Afrika Cup won (2004) zijn voorbij. Op papier mag de nummer 27 van de FIFA-ranking, dat hoofdzakel­ijk spelers put uit de eigen competitie, geen probleem vormen voor de Rode Duivels. Maar door het gebrek aan pure kwaliteit zet Tunesië vol in op andere troeven en vormt het tactisch een sterk geheel. De Adelaars van Carthago zijn er na twee gemiste WK’s weer bij. Wie de spelerslij­st afgaat, ziet voornameli­jk spelers uit de eigen competitie. Het geeft een indruk van het immense kwaliteits­verschil met de Rode Duivels. Maar dat uitgangspu­nt is ook de sterkte van de Tunesiërs. Ze weten dat ze niet de beste ploeg hebben en beseffen dat ze dat moeten compensere­n met overgave, vechtlust, tactische discipline en fysiek. Het valt te verwachten dat ze de Rode Duivels zullen bekampen met veel inzet en een tactiek gebaseerd op gevaarlijk­e uitbraken. Achilleshi­el, sinds het afzwaaien van El Ouaer en Ali Boumnijel, is de positie van de doelman. Momenteel is Aymen Mathlouthi van Etoile du Sahel de nationale nummer één. Met zijn 1m83 zijn hoge ballen niet zijn sterkste punt. Hij is eigenlijk maar een middelmati­ge doelman. Heel wat internatio­nals hebben nauwelijks of geen ervaring buiten Afrika. De laatste (oefen)interland tegen een Europese tegenstand­er dateert al van juni 2014, tegen… België. De Rode Duivels wonnen toen hun laatste oefenmatch voor het WK met 1-0 tegen een veredeld B-elftal van Tunesië dankzij een goal van Mertens in de 89ste minuut. De tegenvalle­nde wedstrijd lag trouwens drie kwartier stil door een hagelbui.

Erfenis van Leekens

Tunesië kende de voorbije drie jaar drie bondscoach­es: Georges Leekens, de Pool Henryk Kasperczak en nu Nabil Maaloul, die ook in 2013 al bondscoach was. Ondanks de trainerswi­ssel verloren de Tunesiërs geen enkele van hun WK-kwalificat­iematchen in een groep met Libië, Guinée en DR Congo. Het gelijkspel in Congo was bepaald spectacula­ir en demonstree­rde alle kwaliteite­n van de Adelaars van Carthago: ze kwamen 2-0 achter, maar na enkele vervanging­en, waaronder een tactische wissel, wisten ze nog gelijk te maken. Invaller Anice Badri (ex-Moeskroen) scoorde de 2-2. Ook vijftien jaar geleden teerden de Tunesiërs al op fysiek, tactiek en samenhorig­heid toen de vorige generatie Rode Duivels op het WK in Japan en Zuid-Korea 1-1 gelijk speelde tegen hen. “Tunesië heeft een goede balans in de ploeg”, zegt ex-bondscoach van Tunesië en de Rode Duivels Georges Leekens. “Het is vooral opletten voor Wahbi Khazri, die sterk is op stilstaand­e fases en aanvaller Youssef Msakni.” Die laatste koos voor het geld en ging in Qatar voetballen, maar staat te boek als een gevaarlijk­e en dribbelvaa­rdige schaduwspi­ts. Hij is de ster van de ploeg. Wie zich afvraagt waarom Anderlecht-aanvaller Hamdi Harbaoui niet wordt opgeroepen: hij is niet meer graag gezien bij de Tunesische voetbalbon­d wegens zijn kritiek na de Afrika Cup van 2013. Wel onlangs opgeroepen: Dylan Bronn, die onder Vanderhaeg­he de vaste rechtsacht­er is bij AA Gent en Larry Azouni van KV Kortrijk. Tunesië hoopt zich tegen het WK nog te versterken, want het probeert nog enkele spelers met een dubbele nationalit­eit te overtuigen.

TUNESIË

Twaalf WK-wedstrijde­n, maar slechts één zege voor Tunesië. Mexico had de trieste eer om in de groepsfase van het WK 1978 met 3-1 te verliezen, nota bene in de eerste WK-match ooit van de Tunesiërs. De volgende elf wedstrijde­n konden ze niet winnen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Van alle clubs in de Premier League weegt alleen deze Harry Kane bij Tottenham zwaarder door dan onze Vertonghen en Alderweire­ld.
FOTO PHOTO NEWS Van alle clubs in de Premier League weegt alleen deze Harry Kane bij Tottenham zwaarder door dan onze Vertonghen en Alderweire­ld.
 ?? Foto AFP ?? Georges Leekens weet het wel voor 99 procent zeker: het wordt vooral oppassen voor deze Wahbi Khazri.
Foto AFP Georges Leekens weet het wel voor 99 procent zeker: het wordt vooral oppassen voor deze Wahbi Khazri.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium