Het Belang van Limburg

“Verrast met deze bekroning”

Truiense Nina Derwael wint de Vlaamse Reus

- Guy VAN DEN LANGENBERG­H

Aan erkenning geen gebrek voor turnvedett­e Nina Derwael. De Truiense ontving in Gent de Vlaamse Reus, een prijs uitgereikt door de Vlaamse Sportjourn­alisten (VBS) aan de Vlaamse sporter van het voorbije jaar. Derwael haalde het met ruim verschil van wielrenner Greg Van Avermaet, de winnaar van vorig jaar, en basketbals­ter Emma Meesseman. Het zeventienj­arige uithangbor­d van de Belgische gymnastiek was zichtbaar verrast met haar bekroning. Nochtans hoefde ze niet te blozen. Op haar favoriete discipline, de brug met ongelijke liggers, werd ze in april in het Roemeense Cluj Europees kampioene. De absolute bekroning volgde in september toen ze in het Canadese Montreal, uiteraard aan hetzelfde toestel, de bronzen medaille wegkaapte, de eerste WK-medaille ooit voor de Belgische turnsport. “Toch is dit voor mij een verrassing”, glunderde de kersverse laureate in haar ‘schoolstad’ Gent, waar de zetel van Gymfed is gevestigd. “Deze trofee overkoepel­t alle sporten en zowel mannen als vrouwen. Bovendien haal ik het van Greg Van Avermaet. En wielrennen is toch zo veel populairde­r dan turnen, hé.”

De winnaar van onder meer Parijs-Roubaix moest met ruim verschil - 677 tegenover 474 punten de duimen leggen tegen de Truien- se turnvedett­e. “Waarom er voor mij is gekozen? Ik heb er niet meteen een verklaring voor. Is het omdat Van Avermaet al zo veel trofeeën heeft gewonnen? Is het omdat de turnsport relatief klein is in vergelijki­ng met wielrennen en hebben de journalist­en een kleine sport willen belonen? Ik weet het echt niet. Maar het maakt mijn vreugde er niet minder op. Ik zie het als een bekroning voor het geleverde werk van het voorbije seizoen. Dit is zowel voor mij als de gymnastiek in het algemeen een mooi moment.”

Sportvrouw van het Jaar?

Trofeeën als de Vlaamse Reus zorgen voor bijkomende motivatie, bekende Derwael. “Ik ben altijd gemotiveer­d, maar verkozen worden door de Vlaamse sportjourn­alisten is een stimulans om er volgend seizoen opnieuw keihard voor te gaan. Mijn huidig seizoen zit er bijna op. In december staat nog het Gymgala op het program- ma in de Lotto Arena in Antwerpen (16 en 17 december, nvdr.). Volgend jaar? De lat ligt even hoog, daar gaan we keihard voor werken. Het WK in Doha (hoofdstad Qatar, nvdr.) eind oktober zou het hoogtepunt van het seizoen moeten worden.” Deze maand staat ook nog de verkiezing van Sportvrouw van het

Jaar op het programma. Ook daar behoort Derwael tot de genomineer­den, samen met

Nafi Thiam en Emma Meesseman. Een nieuwe triomf? Derwael: “Toch niet! Ik ben al blij dat ik tot de genomineer­den behoor. Ik ga er vanuit dat Nafi Thiam zichzelf zal opvolgen. Ik vind het enorm knap hoe zij, na het behalen van de olympische titel, meteen opnieuw op hoog niveau heeft gepresteer­d en opnieuw wereldkamp­ioene is geworden. Zo evident is dat niet. Met Nafi spreek je toch over een ander niveau, hé.”

Nina DERWAEL

 ?? FOTO VDB ?? Derwael poseert trots met haar trofee, een kunstwerk van de hand van Willem Vermandere.
FOTO VDB Derwael poseert trots met haar trofee, een kunstwerk van de hand van Willem Vermandere.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium