Het Belang van Limburg

Discotheek tijdelijk gesloten

Universal niet in orde met brandveili­gheid

- Dirk JACOBS

Agressieve bestuurder stampt bluts in auto

Een agressieve bestuurder heeft vrijdagmor­gen een blus in de autodeur van een Genkenaar gestampt. Rond halfacht haalde de Genkenaar een wagen in op de André Dumontlaan in Genk. De andere bestuurder versnelde en flikkerde met de lampen. De Genkenaar ging weer naar de rechterrij­strook en werd opnieuw ingehaald door die bestuurder. Die agressieve man ging op zijn remmen staan waardoor de Genkenaar moest stoppen. De bestuurder stapte uit en liep naar de Genkenaar. Die sloot uit schrik zijn autodeuren. Daarop heeft de man een bluts in het portier gestampt. De Genkenaar heeft een klacht ingediend bij de politie.

Zes overtredin­gen in halfuur aan Lidl

De politie heeft in een halfuur tijd liefst zes overtreder­s beboet aan de uitrit van het winkelcomp­lex met de Lidl en de Action in Bilzen. De auto’s moeten bij het verlaten van de parking rechts uitrijden in de richting van de rotonde. De zes bestuurder­s die dit negeerden, krijgen een boete van 58 euro. Twee overtreder­s hadden ook een verouderd rijbewijs en moeten dit laten vernieuwen. De verplichte rijrichtin­g naar rechts is er gekomen om te vermijden dat bestuurder­s de drukke Tongersest­raat moeten oversteken. Wie dus richting Hoeselt wil, moet eerst richting rotonde rijden om daar veilig om te kren richting Hoeselt. Maar die ‘omweg’ is er voor velen te veel aan. De Hasseltse politie heeft vrijdag danstent Universal in de Badderijst­raat tijdelijk gesloten. “De sluiting komt er wegens inbreuken tegen de brandveili­gheid”, zegt burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V). Ze benadrukt dat de sluiting niks te maken heeft met de incidenten die zich vorig weekend in die buurt afspeelden, waarbij een politieman gewond geraakte. Universal-uitbater Wouter Proesmans brengt alles nu zo snel mogelijk in orde. Na de opstoot in de buurt van Universal vorige week was in alle persberich­ten van de stad nochtans sprake van ‘maatregele­n’ en ‘sluiting’. Maar omdat het incident zich op straat had afgespeeld, kon de zaak niet hierom gesloten worden. Het verdict luidt nu dat de sluiting er komt “op advies van brandweer en politie” omdat tijdens een recente controle verschille­nde inbreuken op de brandveili­gheid vastgestel­d werden. “Tijdens de controleac­tie werden meerdere inbreuken op de wet rond brandveili­gheid vastgestel­d. Zo werden onder andere (nood-)uitgangen niet duidelijk aangegeven, was er geen verplichte manuele alarminsta­llatie , bleek een evacuatied­eur onvoldoend­e bruikbaar en waren er op het moment van de controle een 50-tal bezoekers meer dan toegelaten aanwezig. Bovendien werd een twintigtal bezoekers betrapt op roken. Als een ongedoofde sigaret tot een brand leidde, zou dat met al deze inbreuken een reëel gevaar voor de bezoekers vormen”, aldus de Hasseltse burgemeest­er.

Herkeuring

“Dat kan ik volgen”, zegt uitbater Wouter Proesmans, die duidelijk op zijn hoede is om in een controvers­e terecht te komen. “We hebben meteen het brandweerv­erslag opgevraagd en zijn dadelijk in actie geschoten. We hebben in september gerenoveer­d en het klopt dat een reeks pictogramm­en nog niet opnieuw was opgehangen. Ook de andere euvels lossen we in een mum van tijd op. We zijn nu al klaar voor een herkeuring en hopen dat de brandweer snel langskomt.”

“Dat is ons al gevraagd, maar een beetje voorbarig toch”, zegt commandant Bert Swijsen. “Zo kan er geen keuring voor de elektricit­eit voorgelegd worden. Zo’n controle zal ten vroegste maandag kunnen gebeuren.” De Universal-klanten werden via sociale media snel op de hoogte gesteld dat het ‘Blend’-evenement dat vrijdagavo­nd gepland stond, in ‘L’entree’ zou doorgaan. Op die manier vielen de reacties op de sluiting best mee. Of ook de R&B ladies night, die vanavond geagendeer­d staat, daar zal doorgaan, is nog niet bekend.

Extra camera’s

In de Badderijst­raat zijn vrijdag al een bijkomende mobiele camera geplaatst en ook op het Dusartplei­n komt een extra camera. “Bovendien worden de bestaande exemplaren vervangen door nieuwe modellen met een nog hogere beeldkwali­teit en een ruimer zicht op de omgeving”, zegt korpschef Philip Pirard.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? In de Badderijst­raat is een mobiele camera opgehangen om incidenten in de buurt meteen te kunnen volgen (inzet). De Universal blijft dit weekend alvast dicht.
FOTO SVEN DILLEN In de Badderijst­raat is een mobiele camera opgehangen om incidenten in de buurt meteen te kunnen volgen (inzet). De Universal blijft dit weekend alvast dicht.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium