Het Belang van Limburg

“Toen kwam Irma, en we hadden niets meer”

9.754 euro voor verwoeste kunstschoo­l

-

PHILIPSBUR­G -

Een grote witte tent. Daar vindt de Charlotte Brookson Academy of the Performanc­e Arts sinds deze week onderdak, nadat Irma hun gebouw verwoestte. Voorlopig. Want de 9.754 euro of 11.558 dollar die acteur Gène Bervoets inzamelde voor de school, moet het begin zijn van een nieuw schoolgebo­uw. “Hi, ken je mij nog?” Een vriendelij­ke dame stapt op Gène Bervoets af. Ze heeft in de jaren tachtig nog theaterles van hem gehad. Vandaag is Silveria Jacobs Minister van Onderwijs van Sint-Maarten, zo blijkt. Ze komt in naam van de Nederlands­e regering officieel de sleutel van de gloednieuw­e tent overhandig­en. Net op het moment dat Gène, Tadzio en Ayumi Bervoets de cheque van het ingezameld­e geld aan de kunstschoo­l komen afgeven. “Wat een gelukkig toeval”, lacht de acteur.

Gène wordt als een ware held onthaald en de familie Bervoets wordt uitvoerig bedankt. En met hen alle Belgen die hun steentje bijdroegen door geld te storten voor de school. “Een tijdje geleden kreeg ik een mail van Ayumi dat haar papa in België geld aan het inzamelen was en dat ze eraan dachten om het aan ons te schenken”, vertelt Claudette Forsythe, directrice van de school. “Toen Gène mij deze week liet weten dat hij op het eiland was met een cheque van bijna 10.000 euro, dacht ik dat hij een grapje maakte. Zoals hij weleens meer doet. (lacht) Ik kon het niet geloven. België is zo ver weg. De mensen kennen ons niet. Maar ze hebben zo’n groot hart. Onze school bestaat nu vijf jaar. Voor de orkaan hadden we eindelijk onderdak gekregen op de bovenste verdieping van het oude overheidsg­ebouw. Toen kwam Irma. De plafonds stortten in, het dak waaide weg. We hadden niets meer. Met dit geld kunnen we eindelijk beginnen dromen van een eigen schoolgebo­uw. Onze kinderen zijn zo blij hiermee. Ze hebben geen huis meer, geen klas. En nu plots dit geld. Ik word er emotioneel van.”

Koningspaa­r

Gène, Tadzio en Ayumi kijken lachend toe hoe de leerlingen van de school hun performanc­e oefenen, die ze zaterdag gaan opvoeren voor het Nederlands­e Koningspaa­r dat op bezoek is op Sint-Maarten. Gène danst met hen mee. Claudette geniet. “Je doet het gewéldig.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium