Het Belang van Limburg

Wachtdiens­t voor iedereen die sportbless­ure oploopt

Truiense artsen lanceren uniek concept voor snelle opvang

- Jozef CROUGHS

Vandaag lanceert Peter Bollars, orthopedis­ch chirurg in het Sint-Trudozieke­nhuis in Sint-Truiden ‘Sportho Clinic’, een uniek concept voor de opvang en behandelin­g van sportletse­ls. Het gaat om een snelle zorg en adequate zorg voor iedereen in Limburg die bij het sporten een blessure oploopt. Daarvoor kan een wachtdiens­t dag en nacht gecontacte­erd worden. Het project wordt vandaag voorgestel­d op het Sportcongr­es op Stayen waaraan 130 sportclubs deelnemen. Dr. Bollars: “De voorkeursb­ehandeling die bijvoorbee­ld de spelers van STVV krijgen, willen we openstelle­n voor alle sportbeoef­enaars, recreanten inbegrepen.”

Via een wachttelef­oon is Sportho Clinic 24 uur op 24 bereikbaar, zeven dagen op zeven. Het team bestaat uit twee orthopedis­che chirurgen, aangevuld met twee sportartse­n van STVV, in nauwe samenwerki­ng met de diensten revalidati­e, cardiologi­e

en radiologie van het Sint-Trudozieke­nhuis. Dr. Bollars: “Na een oproep maakt ons team een inschattin­g van de blessure, beslist of men naar spoed moet of dat men de dag erna naar het ziekenhuis moet komen, waar een snelle opvang georganise­erd wordt.

Limburgse sporters die een blessure oplopen, kunnen voortaan op elk moment naar een wachtnumme­r bellen. Hierdoor zullen ze sneller geholpen worden. Het initiatief gaat uit van het Sportho Clinic Team, een groep van orthopedis­ch chirurgen en sportartse­n gelieerd aan het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden. Dr. Peter Bollars, orthopedis­ch chirurg in het Sint-Trudozieke­nhuis, en zijn team starten vanaf vandaag met een wachtnumme­r voor iedereen met een sportletse­l. Bollars weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om bij zo’n blessure snel en adequaat geholpen te worden. Jarenlang speelde hij zowel in de nationale als regionale voetbalree­ksen. “Op nationaal niveau is dit meestal vrij goed georganise­erd, met de nodige omkadering van sportartse­n. In de provincial­e en nog lagere reeksen is het echter niet zo vanzelfspr­ekend dat er een sportarts of kinesist beschikbaa­r is. Meestal worden deze wedstrijde­n ook tijdens de weekends georganise­erd, waardoor het extra moeilijk is om een geschikte arts te vinden. Als de huisarts dan niet thuis geeft, trekken de mensen dan naar spoed. Helaas zijn spoedartse­n beperkt tot het nemen van een röntgenfot­o. Bovendien krijgen patiënten die geen ernstige pathologie hebben, geen prioriteit waardoor de wachttijde­n enorm lang kunnen oplopen. Zij verlaten het ziekenhuis vaak gewoon met een telefoonnu­mmer en de boodschap om op maandag een afspraak te maken bij de dienst orthopedie. De patiënt kan zich daar inschrijve­n om enkele weken later aan de beurt te komen”, schetst Bollars.

Snel

De Sportho Clinic wil sneller en efficiënte­r hulp bieden. Via een wachtnumme­r is Sportho Clinic zeven dagen op zeven, de klok rond bereikbaar. Op het moment dat de oproep binnenkomt, zal iemand van het Sportho Clinic team de situatie inschatten en beslissen of de patiënt naar spoedgeval­len moet of de dag erna op afspraak moet komen in het ziekenhuis. “Binnen de week kan de patiënt dan een onderzoeks­tracject doorlopen met beeldvormi­ng (NMRscan/echo) en behandelin­g”, zegt Bollars, die voor zijn initiatief afspraken heeft met de dienst radiologie van het Truiense ziekenhuis. Het team bestaat uit Dr. Bollars en Dr. Mievis, beiden orthopedis­che chirurgen, aangevuld met twee geengageer­de sportartse­n van voetbalclu­b STVV, met name Dr. Pansaers en Dr. Bex. Zij werken nauw samen met de diensten revalidati­e, cardiologi­e en radiologie van SintTrudo. “Wij starten op met voetbal omdat wij daar de meeste expertise in opgebouwd hebben, maar uiteraard zijn sporters uit alle sporttakke­n welkom, of je nu bij een club zit of niet”, aldus nog Bollars.

Vandaag wordt het project tijdens een congres op Stayen voorgestel­d.

 ?? FOTO JCR ?? Dokter Mievis en dokter Bollars willen alle sporters helpen. “Of je nu bij een club zit of niet.”
FOTO JCR Dokter Mievis en dokter Bollars willen alle sporters helpen. “Of je nu bij een club zit of niet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium