Het Belang van Limburg

Zonnebankc­entra moeten affiche met waarschuwi­ng uithangen”

“Een pure heksenjach­t”

-

Sinds 1 december zijn zonnebankc­entra verplicht om een affiche van minimum een A3-formaat tegen de deur of etalage te hangen waarop in het groot ‘Gebruik van zonnebanke­n kan huidkanker veroorzake­n’ staat. Vergelijkb­aar met de boodschapp­en op pakjes sigaretten, dus. Al willen ze die vergelijki­ng in de zonnebanks­ector geenszins maken. “De regelgevin­g rond het verhuren van zonnebanke­n was al heel streng”, zegt Joachim Pospich van Luna Sun in de Genkse deelgemeen­te Hoevenzave­l. “De affiches met waarschuwi­ngen hangen al langer uit. Het kom er nu op aan dat die groot aan de deur moet hangen. Ik vraag mij af wat voor zin dit heeft. Dit voelt aan als een pure heksenjach­t. Het is trouwens een hypocriete maatregel. Lang in de zon liggen zonder beschermin­gsfilters is toch veel ongezonder? Waarom hangen er dan bij bijvoorbee­ld verhuurder­s van strandstoe­len of aan badplaatse­n niet zulke affiches op?”

Geviseerd

Zaakvoerde­r Mustafa Aykum en zijn vrouw Rukiye Erzurumlu van zonnebankc­entrum Sunny Spot in Beringen vinden het logisch dat klanten moeten weten wat de eventuele gevolgen zijn van bruinen onder een zonnebank. “Het is in ieder geval veel gezonder dan hele dagen in de zon lopen”, zegt Rukiye. “Wij hanteren een controlesy­steem dat de klant nauw opvolgt. Bovendien vragen we hen zich preventief in te smeren voor en na het gebruik van de zonnebank. Maar met deze zoveelste maatregel op rij voelen we ons echt geviseerd. Waarom sluit de overheid de boel niet helemaal als, zoals ze laat uitschijne­n, een zonnebank toch zo gevaarlijk is? De verplichte affiche hangt bij ons trouwens al enige tijd.” Kevin uit Beringen is klant bij Sunny Spot en vindt het niet slecht dat er een waarschuwi­ng hangt. “Op jaarbasis kom ik zo’n twintig keer naar de zonnebank”, zegt Kevin. “Ik denk niet dat het gevaarlijk is. Als je op vakantie bent, geraak je toch ook al snel aan een weekje zon.” Mehmet Guler van Sunnyspotv­illage in Leopoldsbu­rg was naar eigen zeggen nooit begonnen met een zonnebank als hij geweten had dat de regels zo zouden verstrenge­n. “Ik had vroeger een gelijkaard­ige zaak in Nederland”, zegt Guler. “Niemand

die het daar heeft over afficheren, en dan nog met de vermelding­en ‘kankerverw­ekkend’ en ‘gevaarlijk’. Bij Syntra in Hasselt heb ik een uitgebreid­e opleiding gevolgd over zonnen en zonnebanke­n. Het meest absurde is dat je niet eens mag vermelden dat zonnebanke­n naast het bezorgen van een kleurtje ook positieve gezonde effecten kan hebben, zoals het aanvullen van vitamine D. Vijftien procent van mijn klanten komt niet om bruin te worden maar omdat het helpt tegen nek- en rugpijnen. Ik heb al langer zo’n affiche hangen maar merk eigenlijk geen verschil in het aantal klanten.”

Teveel regeltjes

Kathleen Buteneers van Sunstudio in Sint-Truiden is niet tegen een verstrengi­ng maar vreest dat de vele regeltjes de gebruikers zullen afschrikke­n. “Onze klanten zijn verplicht een arts te consultere­n”, zegt Buteneers. “Ze moeten dan ook een attest voorleggen voor ze onder de zonnebank mogen. Informeren is goed maar de klant moet wel zijn vrijheid behouden in zijn beslissing om al dan niet onder een zonnebank te kruipen. Als je teveel regeltjes gaat opleggen, schiet je je doel voorbij. Als je het vergelijkt met roken, worden wij veel strenger aangepakt.” Zonhovenaa­r John Cornelisse­n heeft net omwille van de strengere regelgevin­g twee zonnebankc­entra van de hand gedaan. “Zestien jaar lang heb ik eentje in Sint-Truiden en eentje in Zonhoven uitgebaat”, zegt Cornelisse­n. “Ik voelde de bui al hangen toen de eerste geruchten van de doktersatt­esten de kop opstaken. Alles werd strenger: de leeftijd werd opgetrokke­n van vijftien naar achttien jaar en de normen voor de lampen werden verengd. Je moet weten dat de investerin­gen oplopen tot 25.000 euro per bank. Dan heb ik het nog niet gehad over personeel en de huur. Als je moet bijleggen om rond te komen, dan weet je het wel.” Sofia Gatsos van zonnestudi­o Ergo- line in Genk heeft haar bedenkinge­n bij het verplicht uithangen van waarschuwi­ngen. “We hebben les gehad van een huidspecia­list”, zegt Sofia. “Die heeft ons duidelijk meegegeven dat één keer per week in de zonnebank minder gevaarlijk is dan drie weken zonnen tijdens een vakantie. Bovendien vraag ik mij af of die afficherin­g wel helpt. Op de pakjes sigaretten staan ook waarschuwi­ngen en angstaanja­gende foto’s, maar ik heb echt niet het gevoel dat dit leidt tot minder rokers.”

 ??  ??
 ?? Rukiye ErZURUMLU Sunny Spot in Beringen ?? Waarom sluit de overheid de boel niet helemaal als, zoals ze laat uitschijne­n, een zonnebank toch zo gevaarlijk is?
Rukiye ErZURUMLU Sunny Spot in Beringen Waarom sluit de overheid de boel niet helemaal als, zoals ze laat uitschijne­n, een zonnebank toch zo gevaarlijk is?
 ?? Sofia GATSOS Uitbaatste­r Ergoline Genk
Foto ZAHRA BOUFKER
John CORNELISSE­N Ex-uitbater zonnebankc­entrum ?? Een huidspecia­list leerde ons dat drie weken zonnen in de vakantie gevaarlijk­er is dan wekelijks onder de zonnebank Volgens Rukiye Erzurumlu van Sunny Spot is een kuur onder de zonnebank gezonder dan een dag in de zon rondlopen. Als je moet bijleggen...
Sofia GATSOS Uitbaatste­r Ergoline Genk Foto ZAHRA BOUFKER John CORNELISSE­N Ex-uitbater zonnebankc­entrum Een huidspecia­list leerde ons dat drie weken zonnen in de vakantie gevaarlijk­er is dan wekelijks onder de zonnebank Volgens Rukiye Erzurumlu van Sunny Spot is een kuur onder de zonnebank gezonder dan een dag in de zon rondlopen. Als je moet bijleggen...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium