Het Belang van Limburg

Belastingd­rift

- Door Dominiek Claes

Onze federale minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zal het graag horen: de tax shift begint te werken. Dat is één van de conclusies van de Europese salarisstu­die die consultant­groep Deloitte zaterdag de wereld heeft ingestuurd. Tot twee jaar geleden was ons land nog het op één na duurste land van Europa voor de werkgevers. Dankzij de tax shift is België ondertusse­n gezakt naar de vijfde stek. En er is meer goed nieuws. Werknemers met een laag brutoloon houden dankzij de tax shift ook meer nettoloon over. Daar staat tegenover dat de hoogste brutolonen in ons land het zwaarste wegbelast worden. Enkel in Griekenlan­d worden toplonen nog zwaarder door de fiscus geknipt. Hetzelfde geldt voor de dividenden en intresten. Waar België voorheen voor deze ‘passieve inkomens’ nog een klein fiscaal paradijs was, is het nu geëvolueer­d naar een land met hoge belastinge­n. “Twee vliegen in één klap”, moet onze Financiënm­inister denken. “De laagste lonen gaan best wel vooruit door de tax shift. En als straks de vermogensb­elasting nog eens op de politieke tafel komt, kunnen we daar onze zwaarbelas­te toplonen en inkomsten uit dividenden/intresten tegenover plaatsen.”

Het is onze minister gegund. Vriend én vijand moeten stilaan toegeven dat de tax shift een noodzakeli­jke maatregel is om de concurrent­iekracht van onze bedrijven een beetje op ‘normaal’ niveau te krijgen.

Maar daarmee is de kous niet af. Een eerste probleem is dat de tax shift nog altijd niet fatsoenlij­k gefinancie­rd blijkt te zijn. De maatregele­n die de minderinko­msten door de tax shift moesten compensere­n, blijken verre van voldoende op te brengen. Dat werd pijnlijk duidelijk toen de federale regering niet bij machte bleek om de o zo heilige begrotings­doelstelli­ngen te halen. Het evenwicht hoeft ondertusse­n tijdens deze legislatuu­r al niet meer. Het gat in de begroting hoeft niet echt meer gedicht worden. De tax shift heeft een belastingd­rift veroorzaak­t.

Een tweede probleem is hoe de overheid met die inkomsten omgaat. Vele ‘dure’ landen, zoals de Scandinavi­sche landen Denemarken en Zweden, bewijzen dat hoge belastinge­n én een hoge levensstan­daard wel degelijk kunnen samengaan. Denen en Zweden betalen veel belastinge­n, maar krijgen daar van hun overheid ook veel voor terug. En daar ligt een tweede hond gebonden. De belastinge­n in ons land zijn niet te hoog, maar de overheden gaan er slecht mee om. De Belg krijgt te weinig waar voor zijn belastingg­eld. Er is dus geen reden om te juichen, dunkt ons. Er is nog een massa werk aan de winkel.

Het evenwicht hoeft ondertusse­n tijdens deze legislatuu­r al niet meer. Het gat in de begroting hoeft niet echt meer gedicht te worden. De tax shift heeft een belastingd­rift veroorzaak­t

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium