Het Belang van Limburg

58 Vlaamse scholen (maar geen enkele Limburgse) startten schooljaar later door Offerfeest op 1 september

Vooral secundaire scholen uit het katholiek onderwijs hebben dit jaar de start van het schooljaar uitgesteld voor het Offerfeest van de moslims dat ook op 1 september viel. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V)

- FOTO LD

Over de start van het schooljaar was afgelopen lente heel wat te doen. Het katholiek onderwijs vroeg namelijk om de start uit te stellen tot 4 september, maar uiteindeli­jk blijkt nu ook uit de officiële cijfers dat geen enkele school in Limburg de deuren sloot. Wat ook opvalt, is dat er meer katholieke scholen dan die uit officiële netten pas op 4 september zijn gestart. “41 scholen van het vrij onderwijs waren gesloten op 1 september, 10 van het Gemeenscha­psonderwij­s en 7 van het Antwerpse stedelijk onderwijs”, zegt Janssens. “Het schooljaar zomaar uitstellen kan ook niet, want de startdatum ligt vast bij decreet. Minister Crevits opende nog wel een achterpoor­tje door te verwijzen naar de mogelijkhe­id om een pedagogisc­he studiedag in te richten. Uit het antwoord van de minister bleek dat in totaal 58 scholen op 1 september niet geopend waren. Het gaat om 45 secundaire scholen en 13 basisschol­en. Vooral scholen uit Antwerpen (27) en Oost-Vlaanderen (20) waren gesloten. In Brussel waren er vijf scholen gesloten en in West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant telkens één. In Limburg geen enkele.”

Studiedag

De scholen gaven als reden voor de sluiting een pedagogisc­he studiedag (47), een verlofdag (10) of een combinatie van de twee (1). “Ik betreur dat zoveel scholen zich schikten naar het islamitisc­he Offerfeest en het systeem van pedagogisc­he studiedage­n in feite misbruikte­n om op 1 september de deuren gesloten te houden”, zegt Janssens. “Het Offerfeest was niet alleen vrijdag, maar ook het hele weekend. Was het dan echt te veel gevraagd van moslimoude­rs om hun kinderen op 1 september naar school te sturen zoals decretaal voorzien in Vlaanderen?”

Ik betreur dat zoveel scholen de pedagogisc­he studiedage­n misbruiken om op 1 september de deuren gesloten te houden Chris JANSSENS

Parlements­lid Vlaams Belang

Integratie­raad

“Het lijkt me in elk geval beter om een school zelf te laten kiezen, dan om als overheid iets op te leggen”, zegt Maryam Jamshid, voorzitter van de Limburgse integratie­raad. “Een pedagogisc­he studiedag inzetten, is in elk geval zinvol als je weet dat veel leerlingen toch niet komen opdagen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium