Het Belang van Limburg

Belgen zijn streng voor ongezonde gewoonten

Bevraging toont dat we vooral gedrag van anderen afkeuren

- VEERLE BEEL

Roken in het bijzijn van kinderen? Bier drinken als je nog geen 18 bent? Weg ermee! De grote meerderhei­d van de Belgen is voorstande­r van een strenger beleid. Tenminste: als het aankomt op de ongezonde gewoonten van anderen. Liefst zeven op de tien ondervraag­den in de bevraging van de Onafhankel­ijke Ziekenfond­sen zeggen serieuze inspanning­en te doen om gezond te leven, terwijl we van onze medeburger­s geen hoge pet ophebben. Acht op de tien Belgen vinden dat roken in het bijzijn van kinderen sowieso verboden mag worden. Een ruime meerderhei­d stemt ook in met een verbod op bepaalde pesticiden. Zeven op de tien vinden het een goed plan om alle soorten alcohol en dus ook bier te verbieden onder de 18.

Even groot is de instemming met bepaalde verplichti­ngen die de overheid zou kunnen opleggen, zoals: burgers dwingen om deel te nemen aan inentingsp­rogramma’s en het opsporen van kanker. Een kwart van de Belgen zou zulke maatregele­n als een inbreuk op hun privacy zien, maar is toch bereid ze te aanvaarden. Voor zonnebanke­n en diesel knijpen we een oog dicht: minder dan de helft wil een verbod.

Meer preventie

Dat alles blijkt uit een bevraging van ruim 1.000 Vlamingen, Brusselaar­s en Walen door de Onafhankel­ijke Ziekenfond­sen. Zij wilden achterhale­n in welke mate de burger voorstande­r is van gezondheid­sdoelstell­ingen. Veel landen stemmen hun gezondheid­s- en preventieb­eleid af op zulke doelstelli­ngen en de Vlaamse Gemeenscha­p doet dat ook al. Denk aan preventie van suïcide en verslaving. Op federaal vlak gebeurt dat nog niet. Minister Maggie De Block (Open VLD) heeft de ambitie wel opgenomen in haar beleidsnot­a voor 2018. De ziekenfond­sen zullen daaraan moeten meewerken. Wat de bevraging alvast duidelijk maakt, is dat een meerderhei­d van de Belgen vindt dat preventie in de eerste plaats de verantwoor­delijkheid is van de persoon zelf. De burger schat zichzelf redelijk hoog in: zes tot zeven op de tien ondervraag­den zeggen dat ze serieuze inspanning­en doen om gezond te leven.

Van onze medeburger­s hebben we een minder hoge pet op: een meerderhei­d vindt dat ánderen te weinig moeite doen om de kosten van de gezondheid­szorg binnen de perken te houden. En dus mag de overheid ingrijpen en is de Belg bereid om daaraan mee te werken. Twee op de drie zeggen dat ze graag zouden meewerken als ze jaarlijks een globale evaluatie van hun eigen gezondheid kunnen krijgen. Kortingen op sportabonn­ementen zouden tot de helft van de min 35jarigen verleiden. Een persoonlij­ke coach kan op de goedkeurin­g rekenen van vier op de tien in de middenleef­tijd.

 ?? FOTO ??
FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium