Het Belang van Limburg

Mogelijk hogere boetes voor middenvakr­ijders

-

Automobili­sten denken voortaan beter twee keer na eer ze op de autosnelwe­g weer achteloos het middenvak inpalmen. De kans is groot dat de boete ervoor straks stijgt van 58 naar 118 euro. Uit een peiling van het Instituut voor verkeersve­iligheid en mobiliteit Vias bleek onlangs dat middenvakr­ijders ergernis nummer één zijn in het verkeer. Het is voor Vias niet de enige reden om de regering nu voor te stellen om de huidige boetes op te trekken. “Het is ook niet logisch dat rechts inhalen wel een overtredin­g van categorie 2 is – een overtredin­g die weggebruik­ers in gevaar kan brengen – en middenvakr­ijden niet, terwijl het eerste een gevolg is van het tweede”, zegt Vias-woordvoerd­er Stef Willems.

Federaal mobiliteit­sminister François Bellot (MR) vindt dat ook. Hij legt het voorstel op tafel bij de Federale Commissie voor Verkeersve­iligheid, die het boeteregis­ter beheert. Danny Smagghe van Touring vindt dat een verhoging van de boetes weinig zal uithalen. “Je moet ook de pakkans en het afschrikef­fect verhogen.” Volgens politiewoo­rdvoerder Peter De Waele houdt de politie ook nu al hardnekkig­e middenvakr­ijders in het oog. “Maar als de overtredin­g categorie 2 wordt, zal het voor ons meer een prioriteit worden.”

Negentienj­arigen rijden rond met kalasjniko­v HEUSDEN-ZOLDER -

Twee 19-jarige jongens uit Antwerpen zijn vrijdagavo­nd gearrestee­rd omdat ze rondreden met een kalasjniko­v in de auto. De politie betrapte de jonge kerels tijdens een BOB-controle in de Nieuwstraa­t. Tegen middernach­t werden ze naar de kant gehaald voor een ademtest. De agenten vonden een onverwoest­baar aanvalsgew­eer in de wagen. De jongens kwamen uit het Antwerpse. Ze werden gearrestee­rd en meegenomen naar het politiegeb­ouw voor verhoor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium