Het Belang van Limburg

Jongeren denken wereldwijd hetzelfde over gender

- Paul DEMEYER

Of ze nu opgroeien in China, in de VS, in India of in Vlaanderen, overal vinden 10- tot 13-jarigen het ongepast dat meisjes voetballen en jongens hun nagels lakken. “Verrassend is dat”, zegt de Gentse onderzoeks­ter Sara De Meyer. “We dachten dat de eerste internatio­nale bevraging rond gendernorm­en veel meer verschille­n bloot zou leggen.” Het woord ‘gender’ duikt overal op dit jaar. En nooit eerder leken de opvattinge­n en verwachtin­gen rond mannelijkh­eid en vrouwelijk­heid zo relatief als vandaag.

Maar wat denken jonge tieners wereldwijd ervan? Zopas rondden de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health en de We- reld Gezondheid­sorganisat­ie een eerste grote internatio­nale studie af rond gendernorm­en bij jonge tieners. De studie ging na of de ingebakken opvattinge­n over jongens en meisjes verschille­n van land tot land, van religie tot religie. Honderden 10- tot 13-jarigen uit vijftien landen kregen dezelfde clichés voorgelegd. Ze groeiden op in het vrijdenken­de België, de VS of Schotland. Of net in een streng islamitisc­h land als Egypte, in het Afrikaanse Kenia, Burkina Faso, Nigeria en Congo, of in het Latijns-Amerikaans­e Bolivië en Ecuador, of in China, Vietnam en Zuid-Afrika.

De jongen nodigt uit

“We hadden grote regionale verschille­n verwacht”, zegt Sara De Meyer, onderzoeks­ter aan de Gentse universite­it, die het Belgische luik van het onderzoek uitvoerde. “Maar dat bleek niet zo te zijn. Dezelfde gendernorm­en gelden overal in meer of mindere mate. Of ze nu in Congo, Ecuador of Egypte wonen, overal gaan jonge tieners ervan uit dat de jongen het meisje uitnodigt voor een eerste afspraakje. Alleen Schotland heeft daar minder eensgezind op geantwoord. Verder onderzoek moet nog uitwijzen hoe dat komt.” De onderzoeke­rs ontdekten ook dat kinderen al op zeer jonge leeftijd uitgingen van het idee dat meisjes “kwetsbaar” zijn en jongens “sterk en onafhankel­ijk”. “Maar het is niet omdat overal hetzelfde wordt gedacht, dat de gevolgen ook identiek zijn”, zegt Sara De Meyer. “Een voorbeeld: overal denken jonge tieners dat vriendscha­ppen tussen jongens en meisjes na de puberteit niet meer kunnen. Maar in Egypte leidt dat tot een strenge scheiding tussen de twee groepen. Bij ons bijlange niet.”

Op de vraag waarom de genderclic­hés overal ter wereld gelden, geeft Sarah De Meyer een gemengd antwoord. “Ik denk dat de biologie hier speelt: mannen zijn sterker dan vrouwen, dus worden ze geacht beschermen­d op te treden. Allicht speelt ook mee dat religie de mannen een belangrijk­er rol toedicht. En ook de patriarcha­le samenlevin­g voedt de gendernorm­en.”

We hadden grote regionale verschille­n verwacht. Maar dat bleek niet zo te zijn

Sara DE MEYER Onderzoeks­ter Belgische luik

Nog meer onderzoek

Het onderzoek naar de gendernorm­en is nog maar het eerste van een drieluik. Uiteindeli­jk moet het onderzoek de vraag beantwoord­en: hoe bepalend zijn gendernorm­en voor de fysieke, mentale en seksuele gezondheid van de jongvolwas­sen. Het tweede luik van het onderzoek start in februari. Dan legt Sara De Meyer 14.000 Gentse jongeren uit het eerste en tweede middelbaar een gendervrag­enlijst en een lijst met vragen over hun gezondheid voor. Diezelfde lijst krijgen ze over twee en vier jaar nogmaals voorgelegd. Zo kan een eventueel verband tussen gender-denken en gezondheid aan het licht komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium