Het Belang van Limburg

“Vredesplek voor iedereen die ooit een kind verloor”

Houthalena­ar die omkwam bij aanslag krijgt eigen boom

- Toon ROYACKERS

Kerim Akyil (23), de jongeman die op 1 januari van dit jaar het slachtoffe­r werd van een laffe terreuraan­slag in Istanbul, krijgt een eigen boom én een gedenkplaa­t aan het Lindeplein in Houthalen-Oost. Nu al branden vrienden en familieled­en er bijna dagelijks kaarsjes. Volgende week begint het proces tegen de dader van de aanslag. Kerim’s vader reist daarvoor straks speciaal naar Istanbul. Kerim was een van de 39 feestvierd­ers die ’s nachts werden doodgescho­ten in Nachtclub Reina, net na nieuwjaar 2017 in Istanbul. De jongeman uit Houthalen-Helchteren was met vrienden naar daar getrokken. “Niet alleen om feest te vieren, maar ook voor het goede doel”, legt vader Ali Akyil uit. “Hij zou in de ochtend van 1 januari doorreizen naar de oostelijke stad Diyarbakir, om er mensen in armoede te helpen. Daarvoor moest hij in Istanbul een extra vlucht nemen. We waren op nieuwjaars­ochtend al snel ongerust. Hij zou immers iets laten weten als hij op de luchthaven was. Later kregen we het harde nieuws te horen dat hij een van de slachtoffe­rs van de aanslag was.”

Spontane rouwplek

Zijn familie trok die ochtend halsoverko­p naar Istanbul. “Het is heftig en moeilijk geweest”, blikt vader Ali terug. “Ik ben naar de nachtclub geweest waar het allemaal gebeurde. En ook nu ga ik het proces tegen de dader ter plaatse volgen in Turkije. Ik doe dat voor Kerim, want ik mis hem nog altijd zo hard. Hij werkte bij me in de kebabzaak in Maasmechel­en, en geloof me: werken, dat kon hij. Zelf kan ik het nu niet meer. Ik heb het nog geprobeerd,

Ali AKYIL Vader Kerim maar zonder hem gaat het gewoon niet. Ook vrienden blijven hem enorm missen. Op het Lindeplein branden bijna onafgebrok­en kaarsjes voor hem. Die rouwplek is spontaan ontstaan, kort na de aanslag. Ook jongeren van hier wilden samen komen.” Meteen na de aanslag verschenen op sociale media tal van harde en racistisch­e reacties op de berichtgev­ing. Dat zorgde al snel voor grote verontwaar­diging. Maar vader Ali wil de posters van haatberich­ten gewoon vergeven. “Want ik heb eigenlijk veel meer goedheid gevoeld. Mensen kwamen naar me toe om ons te steunen. Vrienden en familie uit de Turkse gemeenscha­p, maar evenveel Belgen. De ondersteun­ing van de buren hier: het was bijna niet normaal. Ik denk dat mensen die haatberich­ten posten, het misschien zelf erg moeilijk hebben? We willen juist de hand reiken naar iedereen. Daarom heb ik gevraagd dat de plek voor Kerim een vredesplek wordt, en dat hij bedoeld is voor alle ouders die ooit een kind verloren. Er komt een boom aan het Lindeplein en een gedenkplaa­t. Die wordt op 3 januari 2018 om 18 uur ’s avonds onthuld. Nieuwjaar zelf zal voor ons intussen nooit meer hetzelfde zijn.”

Op het Lindeplein branden bijna onafgebrok­en kaarsjes voor hem. Die rouwplek is spontaan ontstaan, kort na de aanslag.

 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? Nu al branden vrienden en familie van Kerim dagelijks kaarsjes aan de boom, die op 3 januari ingehuldig­d wordt als vredesboom voor verdraagza­amheid.
FOTO TOON ROYACKERS Nu al branden vrienden en familie van Kerim dagelijks kaarsjes aan de boom, die op 3 januari ingehuldig­d wordt als vredesboom voor verdraagza­amheid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium