Het Belang van Limburg

Plastic zakje op weg naar de uitgang

-

In Wallonië zijn ze al enkele maanden verboden, Brussel weerde ze afgelopen week definitief. Enkel in Vlaanderen krijg je in de winkel nog plastic zakjes. Voorlopig. Want milieumini­ster Joke Schauvlieg­e (CD&V) dringt nog maar eens aan op een verbod. Iets wat bij de liberalen moeilijk ligt, maar ze willen er nu wel over praten. “Het wordt hoog tijd dat Vlaanderen een verbod invoert. Dat is internatio­naal onafwendba­ar”, zegt milieutoxi­coloog Colin Janssen. Per seconde worden wereldwijd 160.000 plastic zakjes gemaakt. Elk jaar gebruiken we er daar in Europa 100 miljard van. Zo’n 8 miljard exemplaren komen na- dien terecht op onze wegen en in de natuur. Als je weet dat plastic 500 jaar nodig heeft om af te breken, is duidelijk dat de plastic afvalberg altijd maar groter wordt. Wat de effecten voor het milieu en onze gezondheid zijn, daar is zo goed als geen enkele studie naar uitgevoerd. Maar dat het voor zwerfvuil en vervuilde rivieren en zeeën zorgt, is wel zeker. “Alles wat erbij komt, blijft gewoon”, benadrukt professor Colin Janssen.

Genoeg alternatie­ven

In Scandinavi­ë en onze buurlanden Nederland en Frankrijk bestaat al een verbod op niet-herbruikba­re plastic zakjes. Wallonië volgde en ook in Brussel geldt het verbod sinds vorige vrijdag. Voor Joke Schauvlieg­e nog maar eens een aanleiding om ook in Vlaanderen zo’n verbod in te voeren. De CD&V-minister zit momenteel in Nairobi voor een milieuconf­erentie en stelt vast dat plastic zakjes zelfs in Kenia uit den boze zijn. “Ik ben voorstande­r”, laat ze weten. Het is goed voor het milieu, buitenland­se voorbeelde­n bewijzen dat het de economie niet schaadt en, beklemtoon­t Schauvlieg­e, er zijn alternatie­ven. Denk aan papieren zakken, herbruikba­re zakken of biologisch afbreekbar­e zakjes. Voor de flinterdun­ne zakjes die we in warenhuize­n gebruiken voor groenten en fruit wil de minister nog een uitzonderi­ng, maar de andere moeten op de schop, vindt ze.

N-VA wil zelfs verder gaan, liet de partij gisteren weten. Uitzonderi­ngen hoeven niet, zolang er alternatie­ven beschikbaa­r zijn, stelt Vlaams Parlements­lid Bart Nevens. “Want ook die dunne zakjes hebben een impact op het milieu. We moeten dringend werk maken van een verbod”, zegt hij.

Illusie

Zo’n verbod ligt bij Open VLD ideologisc­h moeilijk. Maar radicaal tegen, dat zijn de Vlaamse liberalen niet meer. Hun staatssecr­etaris voor de Noordzee, Philippe De Backer, presenteer­de onlangs nog een plan tegen de massa plastic in de zee en viceminist­er-president Bart Tommelein laat weten dat hij wil praten indien Schauvlieg­e een concreet voorstel op tafel legt. Een totaalverb­od dat meteen wordt ingevoerd, daar wil Open VLD niet van weten, maar indien er alternatie­ven zijn, wil de partij graag de discussie aangaan. De liberalen benadrukke­n overigens dat veel winkels en vooral supermarkt­en de plastic zak al vrijwillig banden en dat Vlaanderen de Europese normen nu al haalt. “Dat is allemaal waar, maar we leven in Vlaanderen te veel in de illusie dat we goed bezig zijn met recycleren en sorteren. Dat gaat maar om 30 à 40 procent en we zitten nu al aan ons plafond. Waar gaat de rest naartoe? We moeten de consument er daarom van overtuigen dat ze een tweede inspanning moeten leveren: gebruik geen zakjes meer. Ze zijn niet nodig en zijn makkelijk te vervangen”, aldus professor Colin Janssen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium