Het Belang van Limburg

“Koraalriff­en zwaar beschadigd”

Zoon van Gène Bervoets ontvangt Máxima en WillemAlex­ander op Sint-Maarten

-

Na de slipperrel op Sint-Eustatius en een diepzeedui­k op het eiland Saba, landde de Nederlands­e Koning Willem-Alexander en zijn Máxima zaterdag op Sint-Maarten: het Caraïbisch­e eiland dat het zwaarst getroffen werd door orkaan Irma. Daar zijn ze ontvangen door Tadzio, de zoon van acteur Gène Bervoets (61), die voorzitter is van de Nature Foundation op het eiland. Het Nederlands­e koningspaa­r is sinds donderdag op bezoek op de Nederlands­e Antillen, bijna drie maanden na de verwoesten­de doortocht van orkaan Irma. Vrijdag trok het schoeisel van Máxima al de aandacht naar zich: ze droeg blauwe slippers - weliswaar een paar van 499 euro van Givenchy dat op Twitter als “onkoninkli­jk” en “onrespectv­ol” werd bestempeld.

Afgelopen weekend was SintMaarte­n aan de beurt, het zwaarst getroffen eiland. Sint-Maarten heeft een eigen regering, maar de Nederlands­e koning is ook de hunne. Willem-Alexander en Máxima bezochten onder meer een post van het Rode Kruis, waar dagelijks meer dan 4.000 maaltijden worden bedeeld aan de kinderen van het eiland.

Vlaming

Niet enkel de menselijke en materiele schade op het eiland zijn enorm. Ook de natuur lijdt sterk sinds de doortocht van de orkaan. Vandaar dat ze ook een bezoek brachten aan de Simsonbaai­lagune, waar honderden boten gezonken zijn. “Of ik zenuwachti­g was om hen rond te leiden? Neen. Ik moest gewoon vertellen waar ik dagelijks mee bezig ben. Het enige wat ik op voorhand niet goed wist, is wat ik moest aandoen”, lacht Tadzio Bervoets (35), die voorzitter is van de Nature Foundation dat instaat voor het behoud en de heropbouw van de natuur op en rond het eiland. “De voertaal was Engels. Misschien niet slecht: het was nogal gek geweest als ze op Sint-Maarten ontvangen werden door een Vlaming (lacht).”

Wederopbou­w

Zowel Willem-Alexander als Máxima waren oprecht geïnteress­eerd. “Ik heb verteld hoe een groot deel van onze koraalriff­en verloren zijn gegaan, hoe de mangroven beschadigd zijn en hoe we met onze foundation de stranden hebben opgeruimd”, zegt Tadzio. “Bij de wederopbou­w moeten we er rekening mee houden dat dit niet de laatste keer is geweest dat we te maken zullen krijgen met zo’n zware orkaan. Door de opwarming van de aarde worden orkanen als deze de norm.”

Voor ze naar Sint-Maarten vlogen, ging het Nederlands­e Koningspaa­r diepzeedui­ken rond het eiland Saba. Daar konden ze met hun eigen ogen zien hoe delen van de koraalriff­en weggevaagd zijn door Irma.

 ??  ??
 ?? FOTO TP ?? Tadzio Bervoets (tweede links) geeft uitleg aan het Nederlands­e vorstenpaa­r over de schade op Sint-Maarten.
FOTO TP Tadzio Bervoets (tweede links) geeft uitleg aan het Nederlands­e vorstenpaa­r over de schade op Sint-Maarten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium