Het Belang van Limburg

“Rechter heeft me volledig vrijgespro­ken”

Lanakenaar wel nog in Boliviaans­e cel zolang beroepster­mijn loopt

- Jan BEX

Lanakenaar Johan Bollen is vorige donderdag door een Boliviaans­e rechter volledig vrijgespro­ken. Bollen, beschuldig­d van drugshande­l, zit evenwel nog steeds in een beruchte gevangenis in de hoofdstad van Bolivia. “De openbare aanklager heeft 15 dagen de tijd om in beroep te gaan. Om te voorkomen dat ik het land zou verlaten voor die termijn voorbij is, moet iemand voor mij garant staan. Maar ik heb hier geen familie. En vrienden wil ik hier niet mee opzadelen.” Johan Bollen (53) zit nu een jaar in de gevangenis, maar heeft altijd zijn onschuld staande gehouden. “Voorlopig kan ik moeilijk ten gronde spreken. Maar ik ben in elk geval wel blij dat een rechter mij over de volledige lijn gelijk heeft gegeven”, meldt hij vanuit de beruchte San Pedro-gevangenis in het centrum van de Boliviaans­e hoofdstad La Paz.

“In principe mag ik als onschuldig­e nu de gevangenis verlaten, maar bij het vonnis was er één beperking. Iemand moet voor mij garant staan, met eigendom en inkomen, om te voorkomen dat ik niet voortijdig het land verlaat. Mijn advocate werkt nu aan een alternatie­f voorstel om mij alvast volgende week uit de gevangenis te krijgen.”

Min of meer veilig

Bollen is onder meer bevreesd dat de openbare aanklager de zaak zou willen rekken om te voorkomen dat Bollen een schadeverg­oeding zou vragen voor dat ene jaar gevangensc­hap terwijl hij onschuldig was. “Mij interessee­rt dat niet. Ik wil zo snel mogelijk terug naar België”, zegt hij daarover.

Op de vraag of hij wel veilig zit, antwoordt hij: “Voorlopig wel. De sectie waarin ik zit, is relatief veilig. Maar wel overbevolk­t. Oorspronke­lijk is dit deel voor 70 gevangenen bedoeld, nu zitten er hier meer dan 300. In mijn kamer heb ik ook iemand erbij gekregen. Die slaapt nu op de grond: een Chinees die nog eens geen Spaans kan. In dit deel gebeuren wel geen steekparti­jen of moorden omdat het vrij goed bestuurd wordt door de gevangenen zelf. Ik word gerespecte­erd hier, maar ik hou me ver van alle drugs of alcohol. Dat raakt hier allemaal binnen.”

Paddenstoe­len

Bollen, een kunstenaar, maakte zich vorig jaar klaar om definitief terug te komen naar België. Zijn echtgenote Lieve was al vertrokken om familiale redenen. De familiewon­ing was te groot voor hem alleen, de twee dochters studeren immers in het buitenland. Bollen verhuurde intussen een kamer aan een Argentijn terwijl hij de verhuizing voorbereid­de. Maar

Johan BOLLEN Lanakenaar (53) in Boliviaans­e gevangenis de Argentijn kweekte ‘paddo’s’, de politie deed na een tip een onderzoek en arresteerd­e daarbij ook Johan Bollen.

Bollen daarover: “Ik wist dat die Argentijn, plus drie anderen die tegelijk met hem aankwamen, met sjamanisti­sche medicijnen bezig waren. Dat hadden ze me gezegd. Ze hadden er ook bij gezegd dat dat niet illegaal was in Bolivia. Er was daarvoor nog nooit iemand opgepakt. Er bestaat hier zelfs een hele toeristisc­he industrie rond zaken als ayahuasca. Open en bloot. Maar ik ben daar niet mee bezig.” “Uiteindeli­jk heeft de openbare aanklager erkend dat die paddenstoe­len effectief niet illegaal zijn. Voor de rest zijn er ook geen illegale bestanddel­en in mijn bezit aangetroff­en. Sowieso ben ik blij van die mensen af te zijn. Het is niet mijn wereld. Ik heb gewoon op vraag van iemand die mensen onderdak gegeven om hen te helpen. Uiteindeli­jk heb ik zelfs nooit huurgeld gekregen. Ook al was dat de afspraak. Ik heb daarover ook niet moeilijk gedaan. Ik zat toch midden in een verhuizing. Lang konden ze toch niet blijven.” In 2010 kwam het gezin Bollen al in het nieuws door een tragisch ongeluk: een 20 ton zware rotsblok was op hun woning gevallen, aan de rand van La Paz. Daarbij verloor zoon Nico het leven.

Een schadeverg­oeding? Dat interessee­rt mij niet. Ik wil zo snel mogelijk terug naar België

 ??  ??
 ?? FOTO VTM ?? Johan Bollen (rechts) was in maart te zien op VTM toen Luk Alloo de beruchte San Pedro-gevangenis bezocht.
FOTO VTM Johan Bollen (rechts) was in maart te zien op VTM toen Luk Alloo de beruchte San Pedro-gevangenis bezocht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium