Het Belang van Limburg

‘Holy Cow' nog twee keer van kruis gehaald door inbrekers

Onbekenden besmeuren kerkmuren met graffiti

- Raf VANMECHELE­N/Jozef CROUGHS

Kunstenaar Tom Herck heeft in de nacht van zaterdag op zondag vrienden opgetromme­ld om het kunstwerk Holy Cow in de kerk van Kuttekoven te bewaken. "De koe werd het voorbije weekend en dat ervoor naar beneden gehaald door onbekenden. Om de tentoonste­lling zondag te kunnen afsluiten, hielden we de wacht", zegt de Truienaar. Tom Herck haalde er in het weekend van 25 en 26 november bewust de pers niet bij toen onbekenden een raam van de kerk stuk hadden geslagen om in te breken. "Ik wilde geen slapende honden wakker maken en was de hele commotie rond mijn werk ook wat beu", zegt hij. "De koe lag tegen de grond en op de muren waren slogans met verf gespoten. 'Tom is een Jood', stond er onder meer te lezen, zelfs hakenkruis­en werden er aangebrach­t. We hebben de gekruisigd­e koe weer rechtgezet en, net als de besmeurde muren, weer wit geschilder­d." Voor Herck was de kous af. De tentoonste­lling kon voorbije zaterdag weer bezoekers lokken. "Maar zaterdagoc­htend vonden we de koe weer op de kerkvloer, dit keer besmeurd met bloed. We hebben alles opnieuw opgeruimd, gekuist en het kunstwerk weer wit geverfd. Om te voorkomen dat we zondag weer op verrassing­en zouden stoten, heb ik vrienden opgetromme­ld om in de nacht van zaterdag op zondag in de kerk te waken. Voor mij is het belangrijk dat de tentoonste­lling de beloofde maand zou draaien."

Tevreden

Zaterdagav­ond nog bereikte deze mail onze redactie: "Sinds 5 november provoceerd­e Tom Herck de woede van God en de verontwaar­diging van de Katholieke­n door zijn heiligsche­nnende tentoonste­lling The Holy Cow. Het satanisch beeld is nu omver en de tentoonste­lling vroegtijdi­g gesloten. Wij danken de Heer die ons zijn hulp verleende om deze actie te plegen", was de boodschap. De tentoonste­lling lokt al van in het begin controvers­e en reactie uit. De politie onderzoekt al wie brand stichtte in de Gasthuiska­pel in Borgloon, waar Herck nog een tweede expo heeft lopen. In Kuttekoven staken onbekenden een stok met daarop een zaag door een raam van de kerk. Bedoeling was om het werk met de koe naar beneden te halen. "Mijn vader en ik hebben na de vandalenst­reken steeds hard ge- werkt en ervoor gezorgd dat de expo steeds opnieuw toegankeli­jk was. Verder ben ik vooral tevreden met dit project dat zo'n 1.800 bezoekers lokte, zonder enige subsidie. Dit heeft me meer dan ooit verscherpt en gemotiveer­d. Ik ben nog nooit zo sterk uit een project gekomen." Of Tom begrip kan opbrengen voor de acties van de inbrekers? "Ik heb ook goede reacties van christenen gehad. Ik ben zelfs uitgenodig­d bij mensen thuis, dus niet iedereen is zo fanatiek als je zou denken. Binnen elke geloofsgem­eenschap of bevolkings­groep zijn er fanatiekel­ingen en dat betreur ik. Zij verpesten alles voor andere mensen. Ik wil deze vandalen dan ook niet bestempele­n als christenen."

Slachthuis

Deken Rouffa organiseer­t zondag om 14 uur een wake. Volgens het Katholiek Forum namen zij het initiatief voor een zogenaamde “zuiverings­ceremonie” en springt de deken nu mee op de kar.

Tom Herck heeft bij een slachtbedr­ijf gepolst of ze het beeld van de gekruisigd­e koe wilden kopen. Maar na al de heisa is er zeker geen interesse meer. Begin februari van komend jaar gaat het Truiens slachthuis overigens dicht.

 ?? FOTO RVM ?? De kerk van Kuttekoven kreeg weer beeldensto­rmers over de vloer.
FOTO RVM De kerk van Kuttekoven kreeg weer beeldensto­rmers over de vloer.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium