Het Belang van Limburg

Brasserie De Kroon wordt gesloopt

Eigenaars kiezen voor nieuw concept: boetiek met wijnbar

- Zahra BOUFKER

Brasserie De Kroon op de Guido Gezellelaa­n in Heusden wordt binnenkort afgebroken. De Kroon, een trekpleist­er in Heusden-Zolder met een rijke geschieden­is, ruimt plaats voor een concept store van 300 m², waar je shoppen kan combineren met een goed glas wijn. “Het zal toch wennen zijn”, zegt Willy Huybrechts die in de buurt woont. Hij herinnert zich de hoogdagen van De Kroon nog alsof het gisteren was. “Als voorzitter van de Suskabergf­eesten heb ik veel tijd doorgebrac­ht in De Kroon. Elke maand kwamen we daar sowieso samen met onze vereniging. De Kroon was heel vroeger de naam van een café tegenover melkerij Sint-jan. Die zaak werd toen uitgebaat door Suska Oyen op het kruispunt van Suskaberg. Daar is trouwens de naam Suskaberg ontstaan. Alice Joris heeft de naam De Kroon overgenome­n toen ze haar zaak begon. Het is de oudste naam in Heusden-Zolder. De ondernemer­scafés in De Kroon zijn onvergetel­ijk. We hebben verschille­nde bekende artiesten over de vloer gehad zoals Armand Schreurs, Armand Pien en Jean-Pierre Van Rossem.”

De ondernemer­scafés waren onvergetel­ijk. We hebben verschille­nde bekende artiesten over de vloer gehad zoals Armand Schreurs, Armand Pien en Jean-Pierre Van Rossem

Vriendscha­p

“Dertig jaar lang zorgde de brasserie voor leven in Heusden-Zolder en was het de trekpleist­er voor Heusdenare­n én klanten van buiten de gemeente”, vertelt Alice Joris, die samen met haar man Jos in 1986 brasserie De Kroon opende. “Ik weet nog dat ik hier in die tijd dagelijks voorbijkwa­m. Op een Willy HUYBRECHTS

Buurtbewon­er mooie dag zag ik dat het gebouw leegstond en in juni 1986 hebben Jos en ik de sprong gewaagd. Het was een ongelofeli­jk succes. Heel Heusden zat bij mij: van de rijkswacht tot scholengro­epen en ook de voetbal. Het was zo’n succes dat we met plaatsgebr­ek kampten. Ik weet nog dat ik mijn terras toen heb uitgebreid. Maar dat was niet naar de zin van de middenstan­ders in de omgeving. Die waren tegen omdat ik bijna op het fietspad zat. Maar ik moest wel, want anders kreeg ik de klanten niet kwijt. Ze parkeerden soms tot in het dorp van Heusden. Het was een heel mooie tijd met heel veel vriendscha­p. Nog een beetje later heb ik in samenspraa­k met de middenstan­dsraad ondernemer­scafés georganise­erd. Dat deden we dan op onze sluitingsd­ag. Ik heb het altijd heel graag gedaan, maar er is een tijd van komen en een tijd van gaan. We moeten vooruitkij­ken. Ik ben er zeker van dat de wijnbar die er komt, een nieuwe trekpleist­er zal worden in Heusden”, aldus Joris.

Kwaliteits­wijn

De concept store is een plan van Brenda Corsi. Zelf baat Brenda al 22 jaar boetiek Domani uit, vlak langs het pand van De Kroon. Ze kocht De Kroon in 2002. “We koppelen boetiek Domani aan wijnbar Vino Ascanio. De bedoeling is om een concept store te bouwen waar je shoppen kan combineren met een glaasje wijn. We willen zeker de horecagesc­hiedenis van De Kroon bewaren. We brengen Italië naar Heusden. Ascanio, mijn zoon, zal de wijnen zelf gaan kiezen bij boeren in Italië. Hij ging van kleins af mee met zijn grootvader. Hij heeft ervoor gekozen om alleen exclusieve wijnsoorte­n aan te kopen zodat de wijnkenner zeker aan zijn trekken komt. We zijn nu volop bezig om de bouwaanvra­ag nog voor eind dit jaar in te dienen.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Eigenaar Brenda Corsi (rechts) laat het pand van De Kroon slopen om van haar naastgeleg­en boetiek een concept store te maken.
FOTO SVEN DILLEN Eigenaar Brenda Corsi (rechts) laat het pand van De Kroon slopen om van haar naastgeleg­en boetiek een concept store te maken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium