Het Belang van Limburg

Gemeentera­den bekijken financieel plaatje

-

De Overpeltse en Neerpeltse gemeente- en OCMW-raden hebben meer uitleg gekregen over de financiële toestand van beide gemeenten in het licht van de geplande fusie. Er werden ook enkele theoretisc­he berekening­en gemaakt. “Maar nu al belastingt­arieven vastleggen, doen we niet. Dat moet de nieuwe beleidsplo­eg doen na de verkiezing­en”, stelt fusiecoord­inator Frank Smeets. “In de eerste plaats ging de toelichtin­g over de budgetten en meerjarenp­lanning die beide gemeenten deze maand in hun gemeentera­ad behandelen”, vertelt Smeets (CD&V). “Het is verstandig om tenminste van elkaar te weten welke investerin­gen nog op het programma staan. Binnenland­se Zaken verplicht gemeenten ook vooruit te kijken naar 2019 en 2020. De financieel beheerders voegden daarvoor hypothetis­ch de berekening­en samen, ervan uitgaand dat zaken zoals personeels­kosten ongewijzig­d blijven. Deze optelsom wijst uit dat we een basis hebben voor een gezonde fusiegemee­nte.”

Leninglast

Door te fuseren zal Vlaanderen 15,9 miljoen Overpeltse en Neerpeltse schulden kwijtschel­den. “De leninglast zal dan quasi volledig weg zijn. Maar natuurlijk worden er ook nieuwe leningen aangegaan.” Ook werden al voorzichti­ge prognoses gemaakt rond de toekomstig­e belastinge­n. “We legden twee extremen naast elkaar. De belastinge­n volgens de hoogste tarieven en die volgens de laagste. Het verschil is 1,6 miljoen euro, terwijl beide gemeenten over een budget van 40 miljoen beschikken. Kies je resoluut voor de laagste tarieven, dan zou de fusiegemee­nte aan financiële draagkrach­t verliezen. De andere optie is dat je sleutelt aan die belastingt­arieven en de verschille­n nivelleert, zodat mensen aan het einde niet meer betalen dan nu.”

Nieuwe ploeg

“In Oudsbergen leggen ze de belastinge­n nu al vast. Wij doen dat niet. Politieke partijen zullen met de gegeven informatie hun standpunt vormen. De eindverant­woordelijk­heid ligt dan bij de bestuurspl­oeg die verkozen is om de nieuwe gemeente te leiden”, besluit Smeets.

 ?? FOTO HBVL ?? Over de belastinge­n in Pelt wordt pas na de verkiezing­en beslist.
FOTO HBVL Over de belastinge­n in Pelt wordt pas na de verkiezing­en beslist.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium