Het Belang van Limburg

“Het is vijf voor twaalf”

Bestuur behoudt vertrouwen in Stuivenber­g, maar druk wordt groot

- Roger COX

Crisis is een zwaarbelad­en term die te pas en vooral te onpas wordt gehanteerd. Maar het sfeertje dat zaterdag hing in de Genkse kleedkamer, kwam toch aardig dicht in de buurt. Het gezicht van voorzitter Peter Croonen na zijn bezoekje aan de kleedkamer sprak boekdelen. Voor een reactie was het wachten tot gisteren. “We blijven achter de trainer staan. Maar hij moet ons wel in play-off 1 brengen. De druk is toegenomen. Het is 5 voor 12.” Uitstel van executie of keert het tij toch nog? Voetbal is en blijft onvoorspel­baar. Er zijn al meer mirakels gebeurd. Maar veel helften zoals die eerste in Eupen en Mechelen kan Genk zich duidelijk niet meer permittere­n. Malinwa-coach Jankovic hemelde de tegenstand­er wel op. “Een topploeg”, noemde hij Genk. Maar daar viel in de eerste 45 minuten niks van te merken.

Play-off 1 blijft het doel, maak zelf maar de berekening hoeveel punten we nog moeten pakken

“Match ondergaan”

“Die waren effectief heel slecht”, zuchtte de Genkse voorzitter. “We kregen snel een domme goal tegen en gingen daar niet goed mee om. Ik zag spelers vooruitlop­en, ik zag spelers achteruit lopen, de ruimtes werden heel groot, we kwamen overal te laat. Kortom, we onderginge­n het spel.”

Met een 3-0 achterstan­d bij de rust als logisch resultaat. Daarna beet Genk wel van zich af. “Maar de aansluitin­gstreffer viel te laat”, aldus Croonen. “De ref telde ook weinig tijd bij. Maar goed, dat zijn details.” Zoals ook het derde Mechelse doelpunt een detail was. Dat had wegens buitenspel geannuleer­d moeten worden. Maar niet gezeurd, de Genkies moesten de hand enkel en alleen in eigen boezem steken voor die abominabel­e eerste helft.

“Ik heb hen daar in de kleedkamer op gewezen”, aldus de voorzitter. “Maar ik heb hen ook aangemoedi­gd om de goeie punten van de tweede helft mee te nemen.” Dat zal nodig zijn. Want de stand na 17 speeldagen liegt niet. Gent en Standard zijn Genk intussen gepasseerd en de finish komt steeds dichterbij. De ommekeer moet er nu heel snel komen. “Natuurlijk zijn wij niet gediend door het uitvallen van eerst Sander Berge en dan Bryan Heynen. Je merkt dat het evenwicht even zoek is”, haalde Croonen nog even aan. Maar ook dat wenste hij niet als excuus in te roepen. “Ik ga ervan uit dat we nog altijd genoeg kwaliteit hebben om het tij te doen keren.”

“Maak zelf de berekening”

Kan dat ook met deze trainer? Want dat is natuurlijk de vraag van 1 miljoen. Geniet Albert Stuivenber­g nog krediet binnen de club? Dit was het genuanceer­de antwoord. “We zaten zaterdag met een aantal mensen van het bestuur samen in de auto. We hebben dus grondig overlegd. Geen crisisverg­adering. Wel een gesprek met zin voor realiteit. Ik hoef je niet te vertellen dat zo’n eerste helft als in Mechelen niet helpt in de evaluatie. Toch blijven we achter de trainer staan. We weten dat hij er alles aan doet. We moeten hem ook geven wat hem toekomt. Na Eupen zijn we sterk teruggekom­en. Een week geleden speelden we nog voor de vierde plaats. Zo snel kan het veranderen. Om maar te zeggen dat play-off 1 mathematis­ch nog kan. Alleen is de druk toegenomen. Het is vijf voor twaalf. Je mag zelf de berekening maken hoeveel punten we nog moeten pakken in de resterende dertien matchen.”

Een gemiddelde van twee punten per wedstrijd. Met de opmars van Charleroi en Anderlecht als voorbeeld. Geen onbegonnen werk?

“Niet volgens ons”, hield Croonen er de moed in. “Het moment waarop play-off 1 onmogelijk wordt, komt dichtbij. Maar zo ver is het nog niet. Er wacht spelers en trainers een loodzware decemberma­and. Maar als we die goed doorkomen, gaan we met de comeback van een aantal geblesseer­den sterker dan ooit terugkomen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium