Het Belang van Limburg

Met de excuses van Sinan Bolat

- Gert GYSEN/Bob FAESEN

Sinan Bolat werd gisteren rond twintig na vier van de ene emotie in de andere geslingerd. Boosheid omwille van de onterecht gefloten strafschop. Uitzinnige vreugde omdat hij die penalty stopte. En een beetje spijt ten opzichte van de fans van Standard, toch nog een beetje zijn fans na vijf jaar onder de lat bij de Rouches. Al overheerst­e een half uur na de wedstrijd toch vooral die vreugde. “Ik heb hier op Standard veel mooie momenten beleefd. Om dan net op dit veld met Antwerp in de laatste minuut een beslissend­e penalty te pakken… Dat is schitteren­d en ik vergeet dit nooit meer. Weer een droom die hier op het veld van Standard uitkomt”, zei Sinan Bolat, die op Sclessin ook al een doelpunt maakte in de Champions League tegen AZ.

Toch stond Bolat op het veld niet uitbundig te juichen. Er kwam zelfs een verontschu­ldigend armgebaar in de richting van de fans van Standard. “Ja, ik keek naar hen en zag enkele kerels een wegwerpgeb­aar maken. Dat raakte me omdat ik hier zo veel mooie momenten heb meegemaakt. Daarom wil ik me ook verontschu­ldigen tegenover hen, hoewel dat eigenlijk niet hoeft. Want het is mijn taak om die strafschop te pakken, hé. Een dubbel gevoel? Neen, ik was heel blij, maar het staat niet zo goed voor mij om hier voluit te juichen. Ik heb enorm veel respect voor de fans van Standard. Dat respect zal er voor de rest van mijn leven zijn. De momenten die ik hier beleefde, zal ik nooit vergeten.”

Penalty van Ruiz

Het is niet de eerste keer dat Bolat in de extra tijd een strafschop pakt. Ook in 2009 stopte hij er een ontzettend belangrijk­e. Toen ook in een geel truitje, maar dan eentje van Standard. Het was de penalty van Bryan Ruiz op de laatste speeldag van de competitie. Met die redding sleepte hij testwedstr­ijden uit de brand voor Standard en pakten de Rouches uiteindeli­jk de titel. “Het is vergelijkb­aar, ja”, zegt Bolat, die een beetje een strafschop­specialist is. Zijn strategie? Vooraf beslissen naar welke hoek hij gaat. “Ik ben er voorstande­r van om op voorhand te beslissen. Want dan weet je naar welke hoek je gaat en kan je ook voluit in die hoek duiken. Als je pas op het moment zelf beslist, zit je wel in de goede hoek, maar kom je misschien te laat.”

Beter dan bij Standard

Het was ook niet de eerste keer dit seizoen dat Bolat belangrijk was voor Antwerp. Week na week blinkt de Zonhovenaa­r uit. Hij is autoritair op hoge ballen, straalt rust uit en pakt nu ook penalty’s. En dat terwijl Bolat voor zijn transfer naar de Bosuil helemaal in de anonimitei­t was beland. Na zijn weinig succesvoll­e passage bij Club Brugge zat hij te verkommere­n bij Porto. Op amper 29-jarige leeftijd leek hij al dicht bij het einde van zijn carrière te staan. Maar Luciano D’Onofrio – vandaag sportief directeur bij Antwerp – geloofde nog wel in zijn voormalige poulain van bij Standard. En kijk, vandaag is Bolat plots weer een van de beste keepers van onze competitie. “Ik ben al een heel seizoen op een goed niveau aan het spelen. Ik voel me zelfs sterker dan toen ik hier bij Standard speelde. Waarom? Ik maak nu betere keuzes. Ik was toen nog jong en probeerde naar alle ballen te gaan. Soms wat onbesuisd. Nu heb ik meer ervaring. Nu kies ik goed mijn momenten wanneer ik moet gaan.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium