Het Belang van Limburg

HOPEN OP PIETER GERKENS

Anderlecht staat voor een schier onmogelijk­e opdracht in Glasgow Teo wordt karikatuur van zichzelf Zet Onyekuru eens in de spits

- Jürgen GERIL/Thomas STANDAERT/Patrick PLAETINCK

Lukasz Teodorczyk (foto) is als een chauffeur die in slaap gevallen is achter het stuur. Hij weet echt niet meer waarmee hij bezig is en dreigt te crashen. De laatste goal van Teo dateert dan ook al van 13 oktober in Mechelen. “Het is wat het is”, zei Vanhaezebr­ouck zuchtend. “We zien wel wat we eraan doen tegen Celtic, maar ik moet niet focussen op één iemand. Ik focus op het team.” Teo probeerde te forceren en werd meermaals simpelweg van de bal gezet. Dan werd hij razend kwaad op de lijnrechte­r en joeg zichzelf op in het publiek, dat hem simpelweg uitlachte. “Daar zou hij als topspits toch tegen

Pieter GERKENS moeten kunnen”, aldus Vanhaezebr­ouck. “Het was niet eens ons eigen publiek dat hem op de korrel nam. Als hij daar niet meer mee om kan, dan kan hij beter stoppen met voetballen.” De vraag is alleen of invaller Hamdi Harbaoui een waardige vervanger kan zijn in Glasgow. Hein hunkert naar een nieuwe spits. “We kunnen niet meer ontkennen dat we een gebrek hebben aan scorend vermogen. Dat betekent niet dat ik niet meer geloof in de kwalificat­ie in Schotland. Maar we moeten onszelf ook niet te veel druk opleggen. Celtic thuis, gesteund door 60.000 enthousias­te supporters, is heel wat sterker dan Celtic uit.” Teodorczyk wordt dus steeds meer een karikatuur van zichzelf. Tegen beter weten in proberen zijn ploegmaats de gewezen topschutte­r wel nog te steunen. “Teo beseft wel dat hij niet meer scoort”, stelde Sofiane Hanni. “Die gast is een killer en de kritiek motiveert hem.” Net als tegen Moeskroen maakte Henry Onyekuru (foto) de winning goal. De Nigeriaan is nu co-topschutte­r met 8 goals en wij zouden hem in Celtic toch eens in de spits zetten in plaats van op links. We weten het: Vanhaezebr­ouck vindt dat Onyekuru als pure aanvaller te veel verkeerde keuzes maakt. Maar wat heb je te verliezen als je dat in Schotland, in die ene match, probeert tegen iets statischer verdediger­s?

Met 20 competitie­goals in 2017 is Onyekuru wel één van de best scorende Afrikaanse spelers in Europa na Aubameyang. “Als de coach wil dat ik tegen Celtic in de spits speel, dan doe ik dat graag”, verklaarde Onyekuru. “Maar hij moet dat beslissen. We zijn een team en het draait niet alleen rond mij, hè. Het is ook niet belangrijk wie scoort, alleen het resultaat telt.”

Soms vindt de coach ook dat Onyekuru net te veel verdedigt. “Eerst was dat hier een werkpunt”, reageerde Onyekuru. “Nu verdedig ik te veel. (lacht) Als de coach vindt dat ik overdrijf, zal ik dat bijsturen. Ik moet werken aan het maken van de juiste keuzes in mijn spel.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium