Het Belang van Limburg

“Excuses zijn voor losers”

- Guillaume MAEBE

Dan ben je Ivan Leko en maak je je op voor een leuke match in Eupen, waar Club Brugge in competitie­verband nog nooit verloor. En dan krijg je een eerste helft om van te gruwelen. “Het was de slechtste helft in mijn periode als coach hier. Dramatisch”, toonde de Kroaat zich woest na de 2-2 bij Eupen.

“DACHTEN DAT WE MESSI OF NEYMAR WAREN”

Acht veldspeler­s had Leko graag gewisseld na twintig minuten. “Alleen Brandon Mechele en onze kapitein Ruud Vormer toonden zich, de rest niet”, oordeelde de Brugse coach. “Club Brugge staat voor No sweat, No glory, maar daar zag ik in die eerste helft niets van terug. Wij begonnen aan deze match alsof we allemaal Messi’s en Neymars waren, zonder ook maar ergens druk te zetten of duels aan te gaan. Als ik trainer van Real Madrid zou zijn, zou ik dat kunnen accepteren, maar ik ben trainer van Club Brugge. En ik wil dat mijn spelers respect tonen voor het shirt dat ze dragen.”

VERKLARING “JA, IK WAS BOOS”

De kleedkamer stond nog maar half recht toen Leko ze na rust verliet. “Ja, ik was boos. En dan ben ik nog steeds”, vertelde hij na de match. “Excuses zijn voor losers. Je zou die match in Waregem kunnen aanhalen, je zou kunnen zeggen dat het een moeilijk veld was om op te spelen, dat Eupen de minst attractiev­e tegenstand­er van het land is, dat we te relaxed waren als leider in de competitie­s, maar dat moet je allemaal niet doen.”

WISSELSPEL­ERS “VAN HEN VERWACHT JE NORMAAL WEL IETS”

Exponent van de dramatisch­e start: de Brugse linkerflan­k. Laurens De Bock kreeg voor het eerst sinds de match tegen Antwerp op 22 oktober nog eens een kans omdat Anthony Limbombe aan rust toe was, maar werd bij momenten compleet belachelij­k gemaakt. Saulo Decarli liet dan weer niet zien waarom hij al twee wedstrijde­n op rij Stefano Denswil op de bank houdt en werd na amper 31 minuten al vervangen. “Van een speler die zijn kans kan grijpen, verwacht je normaal wel dat ietsje meer, maar in dit geval vind ik het vooral een collectief falen.”

TACTISCH

“IK MOET MIJN COLLEGA

FELICITERE­N”

Eupen-trainer Claude Makélélé opteerde er gisteren voor om met vijf verdediger­s te spelen en slaagde erin om Club het voetballen te beletten. Leko moest na de wissel van Decarli door Jordi Clasie al op het halfuur overschake­len op zijn plan B: een 4-4-2. “Eigenlijk was het een 2-6-2”, aldus Leko. “Als je 2-0 achter staat, dan moet je aanvallen. Maar ik moet mijn collega felicitere­n met zijn tactiek: die was goed. We hebben eerder al gespeeld tegen een vijfmansde­fensie, maar dit was toch een kleine verrassing.”

CONCLUSIE

“VOOR MIJ OVERHEERST HET SLECHTE”

Club kon na een late remonte en correct ingrijpen van de videoref puntenverl­ies niet meer voorkomen. “Wat we na rust gebracht hebben, was kwaliteit”, aldus Leko. “Maar ondanks dat overheerst bij mij nu vooral het slechte. Bij een topclub ben je maar zo goed als je laatste match. Maar wij zijn te jong om te beseffen dat je na een goede match niet zomaar kunt slapen in de drie wedstrijde­n die nadien komen. Nogmaals: Club moet geen tiki taka spelen, Club moet zijn waarden uitstralen. Daarom trainen we zo hard, daarom vindt iedereen ons fysiek sterk, daarom komen we vaak terug na een achterstan­d. En daarom vind ik dat we hier geen punt gewonnen, maar er wel twee hebben verloren.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium