Het Belang van Limburg

DE GEA en COURTOIS vechten om om titel “beste ter wereld”

ManU-doelman met lof overladen na wereldmatc­h tegen Arsenal

- Koen VAN UYTVANGE

“Ik zag de beste doelman ter wereld aan het werk”, zo sprak José Mourinho na de klinkende zege op Arsenal. Wacht eens even. Zei Antonio Conte een week geleden niet hetzelfde over Thibaut Courtois? Wie heeft er nu gelijk? “Het is volkomen logisch dat Real Madrid naar De Gea én Courtois kijkt”, zegt analist en ex-doelman Geert De Vlieger. Bijna had Romelu Lukaku nog eens gescoord. Zij het wel tegen zijn eigen ploeg. Maar zelfs die knappe poging wist David De Gea te keren. Manchester United klopte Arsenal in een wervelende topper met 1-3, dankzij een furieuze start, twee goals van Jesse Lingard maar vooral ook door zijn doelman. Veertien reddingen maakte de Spanjaard. De evenaring van een record, wisten de statistiek­enfetisjis­ten van Opta. Sinds zij in 2003 data begonnen verzamelen, maakten alleen Tim Krul (Newcastle) en Vito Mannone (Sunderland) ooit evenveel reddingen in een match.

“Ik heb hem na de wedstrijd verteld dat ik vandaag de beste keeper ter wereld aan het werk heb gezien”, zo haalde United-trainer José Mourinho zijn stilaan versleten loftrompet boven. “Ik heb nog nooit zo’n optreden meegemaakt. In grote wedstrijde­n heb je een doelman nodig die er staat wanneer hij nodig is.”

Het klonk als een echo van wat Antonio Conte een week geleden zei. “Ooit zal Thibaut Courtois de beste in de wereld worden. Als hij Geert DE VLIEGER

Analist dat op dit moment al niet is.” Met die kleine nuance: Conte deed zijn uitspraken in de context van de uitblijven­de contractve­rlenging van de Bilzenaar. Om Chelsea aan te manen werk te maken van een nieuwe verbinteni­s. Al doet dat volgens oud-doelman Geert De Vlieger niets af van de woorden van Conte.

“De beste ter wereld, dat is Manuel Neuer van Bayern München. Maar op twee staat Courtois. Samen met David De Gea”, aldus De Vlieger. “Qua stijl vind ik hen vergelijkb­aar. Ze zijn allebei van een generatie die wel weg weet met hun lengte. Bekijk die ene redding op dat schot van Lacazette: zo vlug als De Gea daar tegen de grond is, daar spreekt een enorm atletisch vermogen uit.”

Dat heeft Courtois, met zijn 1,99 meter zeven centimeter groter, ook. “Maar wie is de beste? Het ligt kort bij mekaar.” Statistiek­en helpen nauwelijks. De Gea is de minst gepasseerd­e doelman van de Premier League. En hij verricht meer reddingen per wedstrijd. Maar de Spanjaard krijgt meer schoten te verwerken dan zijn Belgische collega. Bekijken we het palmares van beiden en de weegschaal helt over naar Courtois. Hoewel hij met zijn 25 twee jaar jonger is, pakte hij een pak meer prijzen, met Genk, Atletico Madrid én Chelsea. De doelman van United daarentege­n stond al vier keer op rij in het Premier League-elftal van het Jaar, wat Courtois nog niet te beurt viel. Dit seizoen is De Gea zelfs genomineer­d voor de Gouden Bal, maar dat was Courtois in 2014 ook.

Op de lijst bij Real

De Bilzenaar zelf weet het eigenlijk ook niet. Toen hem vorig seizoen werd gevraagd waar De Gea beter in was, antwoordde hij: “Hij heeft goeie reflexen. Op zijn lijn is hij een van de beste. Maar dat ben ik ook.” Geert De Vlieger vindt dat het afhangt van “vorm”, om te bepalen wie beter is. “Zaterdag was De Gea uitmuntend maar dat soort matchen heb ik Courtois ook al zien keepen.”

Het is geen toeval dat Real Madrid haast wekelijks in verband wordt

De beste ter wereld, dat is Manuel Neuer van Bayern. Maar op twee staat Thibaut Courtois. Samen met David De Gea

gebracht met beide goalies, wier marktwaard­e bij beiden op 40 miljoen euro wordt geschat. De Gea zag een transfer naar Madrid twee jaar geleden afketsen door administra­tief geblunder, waarna hij een nieuw vierjarig contract tekende in Manchester. Aan 226.000 euro bruto per week. Courtois ligt eveneens tot 2019 onder contract maar verdient ‘slechts’ de helft. Onderhande­lingen lopen al langer. Maar omdat een deal over een verbeterd contract uitblijft, blijft zijn naam in Spanje rondzingen. Vooral omdat Courtois nooit een geheim maakte van zijn liefde voor Spanje.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium